Асен Василев: Финансовият министър не е магьосник

Въпреки увеличението, минималната заплата у нас е най-ниска за целия регион
21 ное 2023 20:00, Стела Стоянова
125
Асен Василев: Финансовият министър не е магьосник
Снимка БГНЕС

Финансовият министър не е магьосник. За да се намерят средства, те трябва да бъдат взети отнякъде другаде. Те не излизат от въздуха.

Така финансовият министър Асен Василев отговори на журналистически въпрос относно искането на синдикатите за повече средства в държавния бюджет за увеличение на възнагражденията в структури и агенции в бюджетната сфера, пише БТА

Коментара си той направи след края на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което бяха обсъдени проектите за Закон за държавния бюджет за 2024 г., Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г., но само този на касата ле приет.

По време на дебата синдикатите коментираха, че има очаквания за допълните пари за възнаграждения. Вчера от Конфедерацията на независимите синдикати в България посочиха, че искат още между 600 и 700 милиона допълнително за заплати. От синдиката считат, че има недофинансиране на работещи в здравеопазването, образованието, земеделието и градския транспорт.

Пред журналисти след края на НСТС Асен Василев коментира още, че въпреки че минималната работна заплата (МРЗ) в България ще стане 933 лв. от 1 януари 2024 г., то тя ще остане най-ниска в региона. Министърът каза, че МРЗ в Сърбия, Черна гора, Румъния, Република Северна Македония е по-висока. По-рано по време на обсъждането той посочи, че очаква ръст на минималната заплата 11 на сто.

Още по темата

По рано днес социалните партньори не постигнаха единодушно съгласие по проекта за държавен бюджет за 2024 г.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) коментираха по време на заседанието, че виждат отстъпление от заявката за реформи и това е причина организацията да се въздържи от подкрепа на законопроекта за държавен бюджет. Българската стопанска камара също се въздържа от подкрепа. От Българската търговско-промишлена палата изразиха позиция, че са склонни да подкрепят проекта. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се въздържаха като цяло от подкрепа, макар че има неща, които иначе одобряват. Съюзът за стопанска инициатива не подкрепи законопроекта за държавен бюджет.

От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) подкрепят проекта, но под условие. Като направи уточнението, че не е извиване на ръце, президентът на синдиката Пламен Димитров каза, че работещите в няколко сектора са готови за протестни действия. Той посочи очакванията за ръст на възнагражденията в някои сектори като земеделието и транспорта. От Конфедерацията на труда "Подкрепа" подкрепят проекта на държавен бюджет.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
На времето Индира Ганди искаше да ни даде един магьосник, а бай Тошо каза че си има осем милиона. Получавали по една заплата, а харчели по три....
55
0
 
4
 
! Отговори
Ташакос Мъдуракис преди 5 месеца
Сещам се за стар виц: Дядо и внуче в цирка, и излиза един фокусник, внучето вика: - Дядо, дядо, виж - магьосник... - Какъв магьоник е това бре, тоя е жив педя-ръст... А какви педя-ръсти имаше навремето - живи магьосници
54
0
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Айде бе, най-ниска била заплатата?!? Ами заплатата в плик, ами клас прослужено време??? Ай сиктир!!! Всеки с кола, няма къде да паркираш, ресторантите пълни.
53
0
 
2
 
! Отговори
Спецов: преди 5 месеца
Така е! Асенка направо е магьосница...
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А дали е "вълшебник"! Прилича на фея!
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асен Василев: Финансовият министър не е магьосник, той просто си е един мошеник, негоден за тази работа.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асанке може да не си магьосник, но си крадец, лъжец, мошеник и ХОМОСЕКСУАЛИСТ от най долнопробните. Ето това си ти.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Исландия ще разполага с много енергия като изригне вулканът. Следващите вулкан е до Италия. Неведоми са пътищата Господни.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Исландия 372 хиляди жители на площ колкото 2 Българии. Все ще им стигнат ветрогенераторите за един провинциален град хора. Иначе дрехите, електрониката, машините, лекарствата им ги произвеждат мръсните Индия и Китай
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Основният въпрос е искат ли БГ политици да има държава България и българска нация? По-скоро не искат. Приоритетите им са да изтеглят семействата си в централната част на метрополията с достатъчно средства за да обезпечат поне 2 поколения наследници. Асен Василев дори е трагичен герой на фона на останалите.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Американците са прагматични хора и винаги имат план, имат план и за България. Логично е местното население да се денацифицира и да няма национално съзнание с произтичащите усложнения от това. България няма да забрави, че Третото БГ царство е отвоювани върху руски щикове, но без българи родова памет няма.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
не сравнявайте тоя ветрилник Исландия с България, - не че не е пример как държавата може да помага вместо да пречи ,но ние много енергия тук от вятър няма да изкараме
44
1
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 5 месеца
Чета и не мога да разбера Шегува ли се василев за минималните заплати в македония сърбия и другите балканци които спомена Че били по високи от българските Или просто сбърка ???Тези цифри които посочи Василев отговарят на СРЕДНИТЕ а не минималните в тези страни Давам точните цифри.. в СМ минималната е 17 000 динара или около 500 лв Явно министъра сбърка средни с минимални в СМ сърбия и тн Учудващо че никой не го поправи
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А нашия в случая, със сигурност не е магьосник, а е не кадър ник!
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Финансовият министър е мазник с продухан ауспух.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как да не е магьосник!? Успява да скрие моркова! Той като магьосниците от едно време! Ех, на времето какви магьосници имаше...
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама е мошеник!
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво, нали ако беше магьосник нямаше да е министър или поне нямам представа в цивилизования свят от край време някой да е назначавал и инал нужда от НЛО от първия вид.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Леле колко е противна и гнусна ококорената асенка и този шарлатанин, крадец и лъжец ми бил финансов министър.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асан Васалев