Асен Василев: Финансовият министър не е магьосник

Въпреки увеличението, минималната заплата у нас е най-ниска за целия регион
21 ное 2023 20:00, Стела Стоянова
125
Асен Василев: Финансовият министър не е магьосник
Снимка БГНЕС

Финансовият министър не е магьосник. За да се намерят средства, те трябва да бъдат взети отнякъде другаде. Те не излизат от въздуха.

Така финансовият министър Асен Василев отговори на журналистически въпрос относно искането на синдикатите за повече средства в държавния бюджет за увеличение на възнагражденията в структури и агенции в бюджетната сфера, пише БТА

Коментара си той направи след края на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което бяха обсъдени проектите за Закон за държавния бюджет за 2024 г., Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г., но само този на касата ле приет.

По време на дебата синдикатите коментираха, че има очаквания за допълните пари за възнаграждения. Вчера от Конфедерацията на независимите синдикати в България посочиха, че искат още между 600 и 700 милиона допълнително за заплати. От синдиката считат, че има недофинансиране на работещи в здравеопазването, образованието, земеделието и градския транспорт.

Пред журналисти след края на НСТС Асен Василев коментира още, че въпреки че минималната работна заплата (МРЗ) в България ще стане 933 лв. от 1 януари 2024 г., то тя ще остане най-ниска в региона. Министърът каза, че МРЗ в Сърбия, Черна гора, Румъния, Република Северна Македония е по-висока. По-рано по време на обсъждането той посочи, че очаква ръст на минималната заплата 11 на сто.

Още по темата

По рано днес социалните партньори не постигнаха единодушно съгласие по проекта за държавен бюджет за 2024 г.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) коментираха по време на заседанието, че виждат отстъпление от заявката за реформи и това е причина организацията да се въздържи от подкрепа на законопроекта за държавен бюджет. Българската стопанска камара също се въздържа от подкрепа. От Българската търговско-промишлена палата изразиха позиция, че са склонни да подкрепят проекта. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се въздържаха като цяло от подкрепа, макар че има неща, които иначе одобряват. Съюзът за стопанска инициатива не подкрепи законопроекта за държавен бюджет.

От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) подкрепят проекта, но под условие. Като направи уточнението, че не е извиване на ръце, президентът на синдиката Пламен Димитров каза, че работещите в няколко сектора са готови за протестни действия. Той посочи очакванията за ръст на възнагражденията в някои сектори като земеделието и транспорта. От Конфедерацията на труда "Подкрепа" подкрепят проекта на държавен бюджет.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А до къде стигна контранастъплението на Зелята ?
15
4
 
5
 
! Отговори
Русе преди 5 месеца
България е от 17 години в ЕС и има по-ниска минимална заплата от Македония и да бях забравил ВЕТО защо джоба е празен а душата пълна.
14
5
 
14
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 месеца
Прав е, финансовият министър ни е един обикновен хомосексуалист, а не е никакъв магьосник.
13
7
 
3
 
! Отговори
?!? преди 5 месеца
ПАРИ ИМА БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА БОГАТА ДЪРЖАВА, НО ДОБРЕ КРАДЕНА! БОЙКО КРАДЕ 7 000 0000 0000 ! Днес - Асен Василев пари няма Финансовият министър не е магьосник. За това, което ви обещахме пари няма. Въпреки милиардите кредити който вземаме. Истината!
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 21, направи референдум кой ти е бащата, че цялата махала са кандидати
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що така бе Асенчо,я виж на книга колко хубаво ти се получава оттука 2-3 милиарда ,от там 2-3 милиарда и хоп готово...
10
4
 
9
 
! Отговори
АХМЕД ДОГАН преди 5 месеца
ЛЪЖЕ, АБЦОЛЮТНИ МАГЬОСНИЦИ СА ВСИЧКИ ОТ ПП! АЛА-БАЛА ДОЙДОХА ОТ НИКЪДЕ И РАДЕВ ГИ НАПРАВИ МИНИСТРИ И ПРЕМИЕРИ? АЛА-БАЛА С МАШИНИТЕ И СТАНАХА ПЪРВИ? АЛА-БАЛА И С 35 ДЕПУТАТА СЪСТАВИХА КАБИНЕТ? АЛА-БАЛА И СИ РАЗДЕЛИХА 3 МИЛИАРДА С ЛУКОЙЛ! ДОБРЕ ЧЕ СВИТНАХА ТРАКТОРА И БОЙКО ВЗЕ ЗАПИСИТЕ С ПАРАПЕТА, ПИЦИТЕ И ДРУГИ ОРГИИ ТА СЕГА НЕ СМЕЯТ ДА ПРАВЯТ МАГИИ И ГИ Е СТРАХ ОТ ПЕЕВСКИ И БОЙКО.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Излъжете го, че парите са за Украйна и после увеличете заплатите на хората.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Комунистите навремето са били магьосници! От една селска и изостанала държава направиха държава със инфраструтура, пътища, електроцентрали, далекопроводи, язовири, построиха цели градове, блокове да има хората къде да живеят, изградиха съвременна индустриална икономика, машинни производства, военни производства, работещо селско стопанство.......На всичкото отгоре, безплатно образование и здравеопазване за всички! Днешните некадърници не могат и 1% направят от това.
7
5
 
6
 
! Отговори
. преди 5 месеца
Над 60 000 хрантутника на държавна хранилка, в никоя европейска държава няма такова нещо.Закривай !Над 60 000 хрантутници oT милицията..Боросов и Пеевски заложиха капан за пп. Тези две мафиоти се опитват да навредят на правителството. Борисов даде заповед за атака на полицаите
6
3
 
9
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 5 месеца
Тука е прав не е магьосник!!; той е обикновен човек обичаш мъжете!!!!!!! Справка нападжията!!!!!
5
2
 
7
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 5 месеца
Kak e, kak e, 'apecвa ли ви Пpoмянaтa, a мaт'pиaлитe? Tъpcят ли ви naвe nogмeтkитe? Axx, ga мy яgeтe на Бoko kюлчeтo, ga мy яgeтe!
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не е магьосник, но определено е най-добрия финансов министър от 1878г. насам! През есента на 2021г. написа бюджет, който издържа година и половина и то в условията на тежък катаклизъм като войната в Украйна, и успя да запази финансите на държавата в стабилно състояние! Даже не знам и копейките защо не го харесвате - Асен Василев няма и едно политическо изказване, а дори гласува против втората партида Ф16, когато смяташе че офертата не е финансово издържана
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Но става магьосник веднага щом му свирнат от посолството да намери няколко милиарда за Страйкъри.
2
6
 
4
 
! Отговори
Ангелина преди 5 месеца
Асен Василев ще му е много трудно да е "магьосник" ,след управлението на ББ и компания. Защото той ББ е истински "магьосник" и направо "хвърляше пачки" от джипката си ,с която обикаляше заедно с министрите си и дори видни лекари ,за да им показва ,какви "чудеса" прави той - сам с тези "две ръце" ,едновременно след ,като не ги сваля от кормилото.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Oт aлa-бaлa минaвaт нa aбpa-kagaбpa...