Асен Василев: Финансовият министър не е магьосник

Въпреки увеличението, минималната заплата у нас е най-ниска за целия регион
21 ное 2023 20:00, Стела Стоянова
125
Асен Василев: Финансовият министър не е магьосник
Снимка БГНЕС

Финансовият министър не е магьосник. За да се намерят средства, те трябва да бъдат взети отнякъде другаде. Те не излизат от въздуха.

Така финансовият министър Асен Василев отговори на журналистически въпрос относно искането на синдикатите за повече средства в държавния бюджет за увеличение на възнагражденията в структури и агенции в бюджетната сфера, пише БТА

Коментара си той направи след края на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което бяха обсъдени проектите за Закон за държавния бюджет за 2024 г., Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г., но само този на касата ле приет.

По време на дебата синдикатите коментираха, че има очаквания за допълните пари за възнаграждения. Вчера от Конфедерацията на независимите синдикати в България посочиха, че искат още между 600 и 700 милиона допълнително за заплати. От синдиката считат, че има недофинансиране на работещи в здравеопазването, образованието, земеделието и градския транспорт.

Пред журналисти след края на НСТС Асен Василев коментира още, че въпреки че минималната работна заплата (МРЗ) в България ще стане 933 лв. от 1 януари 2024 г., то тя ще остане най-ниска в региона. Министърът каза, че МРЗ в Сърбия, Черна гора, Румъния, Република Северна Македония е по-висока. По-рано по време на обсъждането той посочи, че очаква ръст на минималната заплата 11 на сто.

Още по темата

По рано днес социалните партньори не постигнаха единодушно съгласие по проекта за държавен бюджет за 2024 г.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) коментираха по време на заседанието, че виждат отстъпление от заявката за реформи и това е причина организацията да се въздържи от подкрепа на законопроекта за държавен бюджет. Българската стопанска камара също се въздържа от подкрепа. От Българската търговско-промишлена палата изразиха позиция, че са склонни да подкрепят проекта. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се въздържаха като цяло от подкрепа, макар че има неща, които иначе одобряват. Съюзът за стопанска инициатива не подкрепи законопроекта за държавен бюджет.

От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) подкрепят проекта, но под условие. Като направи уточнението, че не е извиване на ръце, президентът на синдиката Пламен Димитров каза, че работещите в няколко сектора са готови за протестни действия. Той посочи очакванията за ръст на възнагражденията в някои сектори като земеделието и транспорта. От Конфедерацията на труда "Подкрепа" подкрепят проекта на държавен бюджет.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хората са некадърни да се справят при тези исторически дадености. Имаме ли други хора за да ги сменим?
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Десятък и всичко става платено! Само така ще се намалят кражбите и корупцията! Ще има по-малко чиновници и повече работници!
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дълга за тия строежи и ленти на ГЕЙРБ набъбна 3 пъти но кой ще връща заемите.
33
0
 
2
 
! Отговори
MNENIE преди 5 месеца
ЕС има стандарт на Живот - давам ви пример - в Русия Минималната Заплата в 330 лева , но хляба е 10 стотинки , бензина е 1 лев - там не карат дизеляци леки коли които замърсяват Планетата Земя , в Германия бензина е 4 лева и тн . В България е манджа с грозде - всички Партиици имат Хотели и Кръчми и ДДС за тях е 9% и Не плащат Осигуровки на Персонала . В Китай се гърмят в Тила такива Работодатели , В Русия ги пращат в Сибир - в България има Белене - но там няма нито един осъден Партиен Член .
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Предателю *** си с мир..
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След определено ниво не съществува България, а само гейминг с много нули. Костадинов го хванаха за топките с нещо и той спря да изнася информация от Парламента. Ще се съглася с Карбовски, че този народ има нужда от метафизика, респективно от Вълшебник
30
1
 
1
 
! Отговори
Йордан Димитров преди 5 месеца
И аз като анализаторите да анализирам селските и не само селските тарикати:-някой печели от объркването на обстановката , дето БФС трябва да си ходи, факт-някой иска водата да е мътна щото се готви нещо не малко(минимум КТБ)-някой продължава максимата -разделяй и владей, и то не в полза на некрадливите.-някой започна активира едно по едно различни "копчета"-като евентуални протести за повече пари(от къде да се вземат няма значение)за да накара някой друг да отстъпи във битката за България.
29
2
 
3
 
! Отговори
Ппп преди 5 месеца
Щеха да идват инвестиции, инвеститори, магиосници че са ниски заплати в бг.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сърбия ЧГ и РСМ получават помощи от България като евтин газ и евтин ток. Щеше да дига таксата за Сърбия и Унгария за газа. Хем са по-високи заплати хем бг им плаща.
27
1
 
4
 
! Отговори
До 36 преди 5 месеца
Гушнаха се с ГЕРБ заради такива като теб,които вместо да гласуват отидоха за гъби.С малцинство не се управлява,защото трябва да се приеме бюджет и важни закони.Еййй,ама много трябва да ви се обяснява,бе!Мислете преди да пишете.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като дойде ротацията,синдикатите да искат парите от Боко.Нали той ги дундуркаше години наред,за да си мълчат.Сега изведнъж станаха много активни.Ако заплатите плавно се повишаваха назад във времето,сега нямаше да сме последни в целия регион.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не се притеснявайте, ще сте бедни само още 10 години, сега ни трябват десетки милиарди за нови ядрени реактори. След това обаче ще имате евтин ядрен ток ...ама друг път. Ваш Богомил Манчев.
24
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Русия минималната заплата е още 16,242 рубли, което са 330 лева. Ето затова искаме Путин да ни освободи.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Как да не сте магьосници бе Асане , управлявате без да сте спечелили парламентарни избори . Тропнахте с Христо Иванов Бойкикев че ако не ви вземе ГЕРБ ще блокирате държавата! Мразя ви повече от ГЕРБ дори .
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Верно г-н министър на финансите? А защо тогава Излъгахте Избирателите си? Защо предложихте да се " борим" срещу ГЕРБ? А в последствие се " Гушнахте" заедно да Ни " Управлявате"? Това вашето е Лицемерие Американофилче!!-:(( Да го на тая дето те е изпикала до Дъно!!-:(( Нищожество!!
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Но е мошеник!
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Cлaвa шapлaтaнe!
19
5
 
5
 
! Отговори
Дядката преди 5 месеца
Но в случая си по- скоро зла вещица! Няма обаче да ти се получи!
18
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ВЕЛИКИЯ АСЕН ВАСИЛЕВ ще остане в историята като финансовия министър вкарал България в Еврозоната през 2025г.! Копейките ако щат и да умират, тъй и тъй са никому ненужни неудачници!
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асан василка е чист шарлатанин в костюм.