Тревога около АЕЦ "Козлодуй" след публикации, но категорично: Няма пoвишeниe нa paдиaциoнния фoн

Обект на постоянен мониторинг са радиационните параметри, категорични са от централата
26 ное 2023 17:55, Красимир Ангелов
66
Тревога около АЕЦ "Козлодуй" след публикации, но категорично: Няма пoвишeниe нa paдиaциoнния фoн

"Във връзка с медийни публикации относно отчетено пoвишeниe нa paдиaциoнния фoн от една oт измepвaтeлнитe cтaнции в Румъния, като в същото време cтaнциитe в paйoнa до АЕЦ "Козлодуй" нe oтчитaт yвeличeниe, държим да информираме българската общественост, че няма повод за безпокойство.

Нормални стойности, типични за естествения гама-фон в региона, се отчитат и към момента в контролираните точки от площадката на АЕЦ „Козлодуй” и 100-километровата зона около централата на българска територия“. Това се чете в официална позиция на първата родна атомна централа след появили се този следобед публикации във Facebook, че румънска станция е отчела превишаване на радиационния фон.

"Данните от автоматизираната система за мониторинг се визуализират на информационни табла в населените места от района и в реално време се предават в атомната централа, откъдето се трансферират в Изпълнителната агенция по околна среда и Агенцията за ядрено регулиране.

Обект на постоянен мониторинг са радиационните параметри на основни компоненти на околната среда (въздух, води, почва, растителност, селскостопанска продукция). Всички изследвания се изпълняват по утвърдени валидирани методи за измервания и анализ. Дейностите са напълно хармонизирани с изискванията на чл. 35 от Договора Евратом, Препоръка 2000/473/Евратом и документите на МААЕ“, посочва от АЕЦ "Козлодуй".

От МОСВ също успокоиха хората като отчитат, че общо 26 станции на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) следят за състоянието на радиационния гама-фон в България и до момента нито една не е отчела завишени нива. Към настоящия момент Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон не е регистрирала изменения на територията на България над естествените вариации, характерни за гама фона в пунктовете за измерване, сочат данните на ИАОС.

МОСВ чрез ИАОС администрира Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон. Системата разполага с 26  автоматични мониторингови станции, разположени на територията на страната, които извършват непрекъснати измервания.

По повод на публикувани данни в социални мрежи, че измервателна станция в Румъния е отчела пoвишeниe нa paдиaциoнния фoн в Румъния, МОСВ информира, че в България не се отчита увеличение на стойностите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
2
 
! Отговори
баба Пена преди 6 месеца
То вече ако не е написано у фейсо значи не е новина. Всички се сме у фейсо 24/7, всичкото лапетии, бабетки, детковци и прочие народ все у фейса.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
АЕЦ-а е супер,докато някой не реши да направи беля.А в момента съществуват мотиви за това - я руснаците и да кажат - ето,от гадното гориво, вижте що стана,я американците - ето с гадните руски реактори какво се случва рано или късно или пък трета страна-с цел да обвини едните или другите.И както всички знаем-нашите служби спят зимен съм в последните 3+ десетилетия и направо ми настръхват косите.А вероятно това е и целта,да се наплашат хората и сами да я изгасим и да преминем на свещи и въглища
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така беше и през 1986, а след това разбрахме че украинчетата са ос8али пейзажа в 4ернобил
16
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пита се в задачката,колко са за вярване тези,които ни успокояват,че няма страшно от радиация?! Преди години,когато гръмна украинската АЕЦ, едни други демагози също скриха аварията. Дори изкараха децата на манифестация за 24 май под радиционния облак.който беше покрил България!!!
15
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всичко руско е паника!
14
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре, че е АМЕРИКА, че да ни направи хора. С русия видяхме, че за нищо не ставаме. Младите няма да се дадем.
13
11
 
4
 
! Отговори
Мдам преди 6 месеца
Преди няколко години си купих гайгеров брояч за сглабяне.Хубава играчка с тръба сделана в СССP през 70-те.Голям кеф,пуснах го да работи непрекъснато и на всеки 5 мин. отчита фона и прави графика.Първия месец супер,докато с ужас не забелязах,че в един ден е отчел фон със стойност за която гугъл каза-смъртоносна среда евакуирайте се незабавно.Започнах да търся и открих-лъчението идва от десния ми крак,от левия-стандартен фон,от десния-хиляди пъти по-висок.От тогава не вярвам на стара руска техника
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Троляците във фейсгьз се чудят вече каква паника да всяват. Да очакваме утре пак да се опитват да нахлуват в метрото и да спират тока, както един от тях направи преди време?
11
14
 
6
 
! Отговори
Брадвата преди 6 месеца
Кефите се на АЕЦ-а, то и според мене няма алтернатива, ама сериозно идея нямате с какви гадни заболявания се борят хора от Козлодуй, които познавам. Лимфоми, всякакви ракови, белодробни екзотични болести, болести на нервната система, сърдечни байпаси на хора под 30.. пълен ужас е. Атомът е хубав, ама може би в нормални държави като Франция например
10
2
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
На румънска постановка ми мирише! Ако започне да се строи 7- ми блок, тепърва ще очакваме такива провокации!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как ги мислите тези заглавия с плоските си глави не мога дя проумея
8
3
 
21
 
! Отговори
Axe преди 6 месеца
Махнете ЦРУ от властта и ще се кротнем. Нека ДАНС си върши що годе работата. Вчера пожари по подстанции, нечистене. Аре стига активни мероприятия, в стил "да им е гадно за да ни клекнат"!!!!
7
1
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 6 месеца
До Анонимен 4 Как позна ?
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От украйна няма от тук има това си е чиста акция на гадоветe oт цру
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колко ли е напрежението/силата на тока в момента, напремер в Монтана,че при три крушки в стаята, е полутъмно.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поредната хибридна атака на цру
3
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Йеменците са задържали танкер, свързан с Израел. А по повод радиацията: преди дни казаха, че радиационният фон в Западна Европа се бил увеличил. Това след употребата на снаряди с обогатен уран, дадени на украинците от САЩ.
2
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Затваряйте тая бомба и мръсните тецове. А, най хубавото е, че ще стане
1
3
 
25
 
! Отговори
Хемус преди 6 месеца
Повече вярвам в радиацията,отколкото в ковида