Въвеждат в експлоатация BG ALERT догодина, утре е националният тест

Комисар Джартов: 17 държави в Европа използват системата
Обновена: 28 ное 2023 11:37 | 28 ное 2023 11:30, Анисия Иванова
21
Въвеждат в експлоатация BG ALERT догодина, утре е националният тест
Снимка: МВР

Постепенно намалява броят на недостъпните населени места. Все още остава проблемът с липсата на ток в част от селищата.

Това каза пред БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 339 са постъпилите вчера сигнали, от които 281 са били за техническа помощ.

В голяма част от случаите, в които се е налагала намесата на "Пожарна безопасност и защита на населението", е имало автомобили, неподготвени за движение при зимни условия, поясни комисар Джартов.

По думите му в последните дни е имало и "млади хора, които си тестваха автомобилите, да преживеят някакво приключение", а в определени райони чужди граждани са се предоверили на навигациите и са попаднали в затворени пътища.

В сряда, 29 ноември, между 12.00 и 12.30 часа е националният тест на системата BG ALERT, напомни Александър Джартов в предаването "Преди всички".

За да се получи тестовото съобщение, е достатъчно е телефоните да са произведени през последните няколко години. По-старите не поддържат тази технология и при тях вероятността да не се получи съобщението е огромна, уточни той.

"Над 80, почти 90% от устройствата се държат по начина, по който очакваме. Системата работи по начина, по който очакваме", каза още той.

След националния тест ще бъдат обобщени резултатите.

От следващата година се очаква системата да бъде въведена в експлоатация. Преди това ще бъде оформена наредбата, която разписва административния ред за подаване на съобщенията за опасности и бедствия.

В Европа има 17 държави, които използват системата за ранно предупреждение, България е осемнадесетата, посочи Джартов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Франк преди 3 месеца
Аз нямах нито звук нито съобщение. Аз и още 2-*** колеги не бяхме известени. Както всичко в България, така и BG-Alert e tashak.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин ще се яви на дисплеите по време на теста.
17
5
 
3
 
! Отговори
Хах преди 3 месеца
На мен пък ми е кеф как си врещи телефончето. Не е болка за умиралка, какво толкоз?
16
1
 
7
 
! Отговори
Някоя преди 3 месеца
Не, че нещо, обаче телефона ми е Xiaomi Redmi Note 7 и при тих режим извежда само съобщението на екран, но звук няма, така че има още върху какво да поработите...(защото все още се твърди, че би трябвало да преодолява режима на телефона). Също така ми е много чудно някой направи ли си труда да провери произволна извадка от получатели дали и какво точно са получили? Някаква обратна връзка, нещо?
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я утре па че си изключим телефона да не врече!
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не можете да изключите приемането на cell broadcast клетъчния канал. Това, че телефоните ви имат меню в което има опции за включване и изключване на известията не значи нищо. Тя е направена точно с такава цел, потребителя да няма пълен контрол над нея за да се използва за масово едновременно уведомление на всички.
13
0
 
7
 
! Отговори
я кажете преди 3 месеца
при изключена BG alert на самсунг, продължавава да пищи
12
1
 
8
 
! Отговори
Хъкъл уъкъл преди 3 месеца
Мисирке я кажи "Петър плет плете,през три пръта преплита,плети Петре плета..."!
11
2
 
1
 
! Отговори
Знаете ли, че... преди 3 месеца
... Логото на BG-Alert всъщност показва най-мощният 5G предавател на Балканите - Пилон "Рожен" Толкова е мощен че като почне да ви лъчи с пет жи телефоните в цяла България изпадат в стрес :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) хахахахахаха
10
1
 
19
 
! Отговори
Еrror 404 404 404 40 преди 3 месеца
Пробват как работи системата за следене и бъркане у телефоня!
9
6
 
7
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 3 месеца
Всъщност идеята е добра и тя е да се предупреждават кората за идващи урагани, за възможни цунами и други предстоящи бедствия. Така предупредените граждани могат да се скрият или изтеглят от засегнатите райони на време. НО! Както винаги става в България , нищо не е както трябва. Просто едни хора трябва да вземат едни пари, а пък какво и как работи не е важно!
8
1
 
10
 
! Отговори
Един преди 3 месеца
Вие гледайте с антируското си лаене преди да въведете алерта да не падне путиновата бомба пред Парламата и да ви нареди плочките на камара!Хаха!
7
1
 
10
 
! Отговори
ам'чи тъй де преди 3 месеца
Вече съм си изключил всякакви алерти и ни мъ интересуват.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ай стига с тоя ЧЕРЕН петък , не се трае !
5
0
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
един месец тестове, да се замете накъканото. да си бехте казали, началника се е напраил на пияна глава на пиарката, повече няя да праим такъ и да се беше приключило. сега след една година ше смениме компютурите, а после ше има след две стрес тестове.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още една "система" на държавна хранилка. Като идея е ОК, но на практика е излишна 'досада' за нещо което вече го знаете. Нали не смятате, че чиновник в контролната зала в София при бедствие на другия край на България може да инструктира бедстващия за нещо което той не знае? Тъпо е просто.
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
почвам да търся софтуер антиБГ-алерт. Време е да се измисли такова.
2
1
 
27
 
! Отговори
хах преди 3 месеца
Какво ще ме предупреждават за нещо което вече го знаят хората. Спрете с тая лудост.
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След толкова тестове, накрая никой няма да му обръща внимание...