Бивш зам.-министър пита: Чия е идеята за продажба на държавна земя?

Извършва се завладяване на земя чрез компенсаторни записи, смята Иван Христанов
29 ное 2023 21:12, Анисия Иванова
28
Бивш зам.-министър пита: Чия е идеята за продажба на държавна земя?
Снимка: БГНЕС

Държавният поземлен фонд е инструмент за провеждане на държавна политика. Това обясни пред БНР Иван Христанов, бивш заместник-министър на земеделието. Той изрази острата си реакция срещу възможността държавата да започне да продава земи от Държавния поземлен фонд.

"Ние сме твърдо против земя от Държавния поземлен фонд да бъде продавана на когото и да е, когато и да е и по какъвто и да е начин. Нямаме положителна реакция към това съмнително предприятие, което по странен начин виждаме заложено в прогнозите за 2025 година.

България има най-висока концентрация на собственост на земя в цяла Европа. Това означава, че малко хора контролират прекалено много земя и не позволява да се развива средното и малкото земеделие".

Искаме да научим от господин Василев и от господин Денков кой е създател на идеята за продажба на държавна земя и какви са мотивите зад нея, посочи още Христанов.

"Проверих всички документи. В Закона за бюджета в глава „Земеделие“ има заложени допълнителни 340 млн. лева. Намерих писмото на министъра, в което той, без да заеме позиция, казва: „Ако искате да ви осигурим тези 340 млн., ние трябва да продадем 700 хил. декара, които в момента се използват за оземляване на малки и средни стопани“.

Започнах да звъня на колеги от парламента, от министерството и от сектор "Земеделие". Навсякъде чух един и същи отговор: "Зад това нещо стои едно държавно предприятие", разказа бившият зам.-министър.

Който купи тази земя, ще я купи на безценица – на 55% от пазарната й стойност, подчерта Христанов.

Той смята също, че се извършва завладяване на земя чрез компенсаторни записи.

"Сделки с компенсаторни записи през последните 10 години са правени изцяло в полза на големи земеделски конгломерати. Тук се готви специален подарък", смята той.

Христанов подчерта и липсата на достатъчно оранжерии у нас.

"Това се случва, защото има проблем със собствеността на земята, с поливането, с топлината. Бях започнал да работя, като заместник-министър през Държавния поземлен фонд да оформим оранжерийни клъстери. Държавата да направи сондажите, да изкара геотермална енергия, да осигури отоплението, пътната инфраструктура и поливането и да започнем да даваме готова инфраструктура под наем, за да се възроди оранжерийното градинарство и овощарство", обясни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Земята се концентрира в ръцете на шепа латифундисти,а малкият или среден бизнес в земеделието загива. Разсипахме добрите традиции още от 1944г.След 89 г направо затъркахме българското село .Оставихме само Брейка да риве по Байтошо...
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези дето се мислят че ще окрадат това което е останало в България и ще си живуркат на някое островче няма да стане. Поради глобалното затопляне островите им ще се окажат под вода.
21
7
 
5
 
! Отговори
Лъжлив Съби преди 2 месеца
Министърът на финансите не може нищо да продава -- не си измисляйте някакви интриги. Няколко пъти вече беше казано, че това е предложение на съвсем друг човек (пак е министър, но на земеделието) и не е свързано с бюджета. Защо го е направил, е съвсем друг въпрос: поне неговото обяснение е, че земите пустеят и не се обработват. И той след време ще ни разправя колко хубави идеи имал, но незнайно защо не могъл да ги осъществи. И как сегашните са много по-лоши от него...
20
1
 
16
 
! Отговори
Ало променливитеее преди 2 месеца
Не пипайте земята, че ще ви перем през ръцете !!
19
8
 
4
 
! Отговори
Itso преди 2 месеца
Добре че се махнах от тоя смрадлив кенeф наречен България преди 25 години.
18
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Идеята се е зародила в някоя далечна земя. Отдавна точат зъбки за хубавата ни земичка и само търсят удобен момент да изкупят каквото успеят. Възможно е да го направят и чрез подставени лица. Това ни е "печалбата" от събирането на земите на някогашните собственици в ТКЗС-та и ДЗС-та. Ако не ни беше газил социализъм, земята пак щеше да се окрупни, но по естествен път и да е в ръцете на добросъвестни и кадърни частни собственици-българи, които да пълнят хазната.
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Идеята другарЕ е на едно пълничко момче което се изживява като собственик на държавата.Когато става дума за далавера със земя търсете ДПС.
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сглобката, Тагаревци, Денковци и всички продажници и не Българи започнаха да продават суверинитета ни а ние спим. Русия ще смачка Окрайна и плъховете се опитват да напускат кораба но искат да вземат колкото се воже повече. Само знам, че Тагарев и Денков след 2 години няма да живеят в България ако са живи. Повечето от ПП също ще се изнесат. Оказахме се най глупавото племе в неподходящия момент да имаме точно това управление.
15
1
 
19
 
! Отговори
тъпомер преди 2 месеца
Жената мъж,лъже най нагло,дано Президента го озапти,Василев няма нищо общо с България,една куха кукла натресена ни.Добруджа е вече изкупена от неетнически българи,и господарите от нашто наречено ЕС си искат дяла.Мислех че боко е дъното,но канадската шайка ме разубеди.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Толкова много земя за толкова малко пари.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Алооо, Василев, как ще продаваш държавна земя, беее ? Я си заминавай за САЩ, чийто гражданин си, бе. Какво имаш в главата си? Господа депутати, как търпите още този човек да се разпорежда безумно с държавата ни?
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който ни купи земята,ще ни купи държавата.Това бе трябва да се допуска!
11
2
 
10
 
! Отговори
Гaля oт nocoлcтвoтo преди 2 месеца
Aз нямам нищo oбщo, caмo cъrлacyвax...
10
2
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 2 месеца
То и аз ще купя земя на 55 % от пазарната й стойност,само подскажете как и къде,ако някой знае..!?
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Идеята е на г-н Пеевски, той ще я купува за да помогне на бюджета и за да такова за Промяната де, не е някаква тайна.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оставка. Идеята трябва да е на Каргил.
7
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чия е идеята, ми на некой Евроатлантик е идеята, слава на Украйна! Който е против продажбата на тази земя подкрепя Путин и е русофил!
6
6
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 2 месеца
Не е добре да се продава държавна земя на недоказани се хора. По-добре е цялата земя накуп да се даде на Германия срещу много аудита последен модел. После аудита ще се раздават на доказали се бизнесмени. Германското правителство също ще раздава земята на доказали се германски бизнесмени. По този начин всички ще спечелят и ще са доволни. Уин - уин ситуация!
5
4
 
17
 
! Отговори
Ясно чия преди 2 месеца
на Продажбата Продължава.
4
8
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Няма значение. Василев е министър с подкрепата на 85те % гласували за ЕС на 2 Април и провежда истинска европейска политиса. Дано удвои или утрои дълга и станем истински европейци.