60% от българчетата между 7 и 9 г. са затлъстели

Джобните пари не им стигат за качествена храна, посочи Яна Данаилова
39

Над 60% от българчетата на възраст между 7 и 9 години са с наднормено тегло, показват последните данни на Българското сдружение за проучване на затлъстяването. 50% от децата с наднормено тегло след време стават възрастни със същите проблеми.

"На възраст между 7 и 9 години не трябва да има нито едно дете с наднормено тегло. Данните са плашещи. Трудно е да се хранят здравословно, защото изкушенията дебнат отвсякъде. Правят неразумни избори, които са мотивирани и от това, че разполагат с ограничен бюджет. Джобните пари на децата не позволяват те да си купуват по-качествена храна. По-големите деца не посещават столове", коментира хранителният терапевт Яна Данаилова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ до 18-годишна възраст всяко трето дете е с наднормено тегло, което не е просто естетичен проблем, а сериозен рисков фактор за здравето.

"Детето може да стане възрастен с наднормено тегло, а наднорменото тегло е рисков фактор за развиване на инсулинова резистентност и сърдечно-съдови заболявания, които са причина номер едно за смъртност по света, хормонални смущения, дори онкологични заболявания", добави Данаилова.

"Всеки един родител следва да се постарае да изгради добри хранителни навици на детето си. Децата с наднормено тегло имат по-нисък имунитет, страдат по-често от алергии. Все по-често спада възрастовата граница на децата с инсулинова резистентност", каза хранителният терапевт в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ, ако искаме да изградим хранителни навици, следва да възпитаме себе си, тъй като повечето хора нямат време и посягат към нещо, което е бързо, и децата стават свидетели именно на това. Данаилова сподели, че единственият начин да се случи някаква кардинална промяна е да се работи с младите родители.

"Белтъкът е задължителен - откриваме го в месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови, кръстоцветни, ядки, семена. Полезните мазнини можем да ги добавим чрез ядки, семена, авокадо. Комплексният въглехидрат идва от варива, от пълнозърнести храни, от зърнести храни. Тук са лещата, бобът, нахутът, просото. Важно е да не се повтаря едно хранене в рамките на седмица. Винаги се включват фибрите под форма на сезонни салати. Плодовете няма как да не присъстват в детското меню - това е ежедневният десерт, който трябва да получават", заяви Данаилова.

Според нея безсънието е един от факторите за наднормено тегло. Децата се застояват пред телефоните и не спят, а имат нужда от повече сън в сравнения с възрастните хора. Необходими са им между 11 и 12 часа, за да се наспят пълноценно.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Прасчо преди 4 месеца
Като чета тука,започвам да се чудя дали живея на този свят или в някаква паралелна реалност.Само да напомня на самозваните доморасли анализатори-диетолози,че няма как да надебелееш, без да ядеш.И то да ядеш здраво, без мярка!Като съчетаеш тази диета с няколко часа игри и забавления пред компютър/смартфон/телевизор,гарнирани с енергийни напитки и разни сладкиши -- ето ви го готовият продукт.И като си отгледаш фигурка като на породиста свинка,се чудиш как ли е станало това.А, да:друг е виновен...
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е така е няма естествена храна и качествена по БДС, защото няма от къде, всичко е внос.:))
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да вземат бонбони амфора и ще отслабнат. Като вземеш бонбон амфора и не ти се яде до следващия ден.
32
0
 
8
 
! Отговори
Пфф преди 4 месеца
Каквито родителите, такива и децата. Вие не виждате ли как изглеждат мъжете и жените след 30 годишна възраст? А тези над 40? Да видиш мъж над 40 с коса, слаб и атлетичен, то това е да търсиш игла в купа сено. А жените? Над 30 вече са тетки с кореми и бутове, които се търкат като ходят.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До до 28 Явно си назад с материала с няколко години. Ще чуеш.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До до 27 "Моите защо не са неграмотни и нагли?!" Като те чете човек, трудно може да повярва, че не са негpамотни и нaгли. Все пак народът е казал "крушата не пада по-далеч от дървото". А ти определено не се проявяваш като възпитан и интелигентен човек.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Плодове, зеленчуци ... ежедневен десерт /плодове/. Ама какво има в зеленчуците и плодовете? Родителите трябва да подбират специално плодовете и зеленчуците за децата си. Те просто не са вкусни. Нормално ли е? Стигнахме ли американците с модерните храни? А приликете с ежедневието на децата зад Океана? Очевидно да.
28
7
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 4 месеца
За всичко изброено, че не смееш да си пуснеш децата навън, си виновен ТИ с твоя манталитет. Никакви управляващи. Българите са най-стряскащо пpocтатa нация в Европа от столетия. Логично, че и обществото ще е нула. Затова се интегрирайте в интелигентни общности. Избирайте средата си и няма да се притеснявате. Не е невъзможно човек да надскочи средата си. Трудно е, но не невъзможно.
27
5
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 4 месеца
Не хейтим децата, те са последното звено на веригата. Хейта е за тия, дето управляват, случайно попадат на високи постове, отричат всичко хубаво от миналото и се захващат с рИформи, разбира се, поредните глупости, но се отчитат, щото все пак трябва заплатата да си оправдаят. Тези по-надолу мърморят, но изпълняват, щото и те деца хранят. Едно време ядях бой, че не се прибирам, по цял ден тичане и игри, за ядене не се и сещахме или грабнеш филията и пак на игра. Сега не смееш и да ги пуснеш навън
26
3
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 4 месеца
Ми не. По-голяма глупост за панически атаки сред тийновете не съм чувал, заклевам се. Като медицинско лице го казвам. Никакви подобни тенденции няма.
25
6
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 4 месеца
Естествено, че ще ти охейтя неграмотните деца, които си наснесъл. Да си мълча ли?! Моите защо не са неграмотни и нагли?! Защото така са възпитани- ЛИДЕРИ. Родени и възпитани интелигентни лидери. Е, няма да седнат да смачкат твоите родени слуги, ама на моменти трябва такива като тебе да си знаят мястото.
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До до 22 Явно не си чул за новата тенденция сред тийновете да получават панически атаки? Доста е масово, та чак плашещо...
23
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мхм, дайте да охейтим още децата, че не им стигна хейта заради PISA. Още може. Докато не ги смачкаме съвсем. После ще са послушни и безропотни роби. Честно, хора, смятате ли за нормално да мразите толкова децата си? Такова отношение не може да е друго, освен психическо отклонение. Всеки здрав индивид ще защити децата. А ние само се чудим за какво още да ги хейтим. Болни сме като общество.
22
0
 
14
 
! Отговори
75 преди 4 месеца
Децата приличат на Родителите, мързеливи глупави и Нагли, никой от тях не готви, Нормална храна в къщи.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нормално. НашиОТ направи пресолената туршия- био и еко била, стопи бъбреците на децата от тая отрова. Нагъват от на нашиО дедо от село без 1 зъб в устата сланинка. Бабата- 140кг пингвин. Клати се като каца с кисело зеле, не може да ходи. Има 3 броя зъби, защото яде само еко и био! Вонящо сиренце се хапва- истинско било, то смърди на чорапите на нашиО като се върне от смяна в склада. И така животът мина! I am what I eat. Не бъди като нашио. Бъди мислещ модерен човек! Живей дълго като европейците!
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Напълнява се най-вече от стрес. Може да ядеш всичко, но ако си гьoн, няма да ти се отрази. При стрес се променят биохимичният баланс и хормоните, а обмяната на веществата преминава в режим за бедствия, т.е за запазване на енергията. Някои вещества се изразходват повече и това води до повишен глад, което пък при намалена обмяна естествено води до напълняване. Или по-простичко казано: намерете източника на стреса и му счупете колената.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Останалите 40% са гали от остров ман
18
5
 
13
 
! Отговори
Исторически парк преди 4 месеца
Това са евроатлантически деца!
17
1
 
8
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 4 месеца
ТАЯ ЯНА ДАНАИЛОВА ЗАЩО ЛИ НЕ ПОСОЧИ ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА ДЕЦАТА ДА ЗАТЛЪСТЯВАТ?ПРИЧИНАТА Е В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПОСЛЕДНИТЕ 33Г.БСИЧКИ ХРАНИ СА НЕКАЧЕСТВЕНИ,С ГМО И ВСЯКАКВИ ХИМИКАЛИ.ТОВА ГО НАПРАВИХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ПРЕСТЪПНИЦИ.БЕЗКОНТРОЛНО СЕ ВНИСАТ ОТ ШАРЛАТАНИ ОДПАДЪЦИТЕ ОТ ЦЯЛ СВЯТ .БЪЛГАРСКОТО ПРОИЗВОДСТВО НА КАЧЕСТВЕНИ ХРАНИ Е ЗАБРАНЕНО ОТ Е.С. НЕ КУПУВАИТЕ МЕСО И КОЛБАСИ ЗА ДА СТЕ ЗДРАВИ.
16
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 4 месеца
До АнонименА защо трябва да търсят в голямото междучасие от къде да си купуват? Може да бъде приготвена от вкъщи и да си носят.