WWF: Над една четвърт от дърводобива в България е извън закона

Според еколозите дървата за горене са най-голямото перо в незаконния дърводобив
31
WWF: Над една четвърт от дърводобива в България е извън закона
Снимка: БГНЕС

Над една четвърт от дърводобива в България е извън рамките на закона, сочи доклад на природозащитната организация WWF, разпространен от организацията.

Еколозите допълват, че съгласно тяхно проучване, което се прави на всеки четири години, незаконният дърводобив генерира скрити приходи от над 100 милиона лева годишно. В допълнение към тези финансови загуби, горите не могат да изпълняват ефективно своите производствени, водоохранни и природозащитни функции, а цели райони остават без чист въздух и питейна вода.

Усредненият добив е 1,7 млн. кубч м. от официалния, става известно от доклада на WWF, като данни за незаконна сеч има дори и за трите национални парка – „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“.

Цитират се и данни на Интерпол, че всяка година международната търговия с незаконно добит дървен материал генерира среден оборот от 100 милиарда щатски долара.

Според еколозите, дървата за горене са най-голямото перо в незаконния дърводобив. Затова от WWF насърчават постепенния преход към нисковъглеродна икономика, сериозен дял от който заема използването на биомаса.

Сред другите предложения за по-рационално използване на енергията в домакинствата, което може да спаси горите, е бойлерите да работят на 50-55°С, защото промяната на подгряващата температура само с 5 градуса може да спести до 10% разходи за ток, използването на пералнята на ниски температури, използването на водоспестяващи душови разпръскватели, които също намаляват разходите в домакинство с до 100 лева годишно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: WWFдърводобив
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 месеца
Разликата между законния и другия дърводобив е,че при първия горския минава и маркира с боя дърветата,които Рома с машинката трябва да отреже.При втория горския не е на работа и излиза по евтино.Така или иначе домакинствата,които се отопляват на дърва трябва да ги вземат отнякъде.Не съм чувал Еколог да раздава дърва или пари за отопление.Само на приказки ги бива,когато дойде ред да плащат млъкват.
20
0
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
Това им е животецът. Въпросът е, че горските посягат на едиственото, от което живеят - дървата. Естествено е да ги нападат и пребиват с колове, брадви, тояги и камъни. Само се опитайте да озаптите човек, неял 2-3 дни и ще ви стане ясно за какво става дума. Така че държавата трябва да се намеси и да им потърси някакъв поминък, иначе наистина ще стане страшно.
19
0
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
В района на Самоков живеят около 6 000 ***. Те нямат работа, сиреч по цял ден си чоплят носа и нищо не правят. Да, ама гладен стомах мирен не стои, както казва народната поговорка. Трябва да се дъвче и да се гълта. Единственото, което могат да правят, е да секат рилската гора и да изнасят трупите с каруци и коне. После ги продават на прекупвачи на дървесина, с получените пари си купуват хляб, евтин салам и задължително алкохол. След като се напият, почват да се бият, но това е друга тема. Тов
18
2
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 месеца
А знаете ли какво става в съдилищата с безплатното правораздаване ? Щото там въпроса е не за четвърт . . . . Този въпрос е важния ! Не нелегалния дърводобив !
17
0
 
16
 
! Отговори
i'm преди 2 месеца
Питайте ДПС по въпроса с дървения бизнес!
16
2
 
7
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 2 месеца
Хехе еми трябва да пълним черните каси ;) ГЕРБ ПОБЕДА!
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Яз за WTF спрашвам, не за WWF.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Марсел Попов. Яко си ароматизиран. Запря ли животинките преди да дойдеш да драскаш глупости ?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-скоро е обратното
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали Киро се хвали в Брюксел, колко много е постигнал как Лукойл са честни, ами аз да им споделя на ЕС - всичко лошо последните 3 години е от бедност до която Кирчо и Кокорчо ни докараха!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 7 - Световен фонд за дивата природа (на английски: World Wildlife Fund).
10
2
 
16
 
! Отговори
100 ПРО преди 2 месеца
Заради цингите... И тия дето ги защитават разни европейски организации "против расизма" да видят какви мизерии правят в България...
9
0
 
9
 
! Отговори
az преди 2 месеца
поне 50 процента е
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това нищо не е в Расиушка у Сибирия китайците изсичат горите не законно и без платно, хей така заради рудко-китайската дружба и заради подкупа даден директо у Кремъл. . Къде мине китаеца стотици декара гора се опапват за отрицателно време.Ако не вервате гледайте у ytube.
7
0
 
11
 
! Отговори
Ddt преди 2 месеца
1/4 ? ха ха.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
BTW това WTF КАКВО ОЗНАЧАВА?
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако просто сека дървета от нивите ми и ливадето туй по наредбата ли е? Не извозвам баласта, не ми трябва. Отделно всяка година уникожавам хиляди фиданки израстляци.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хи, хи, хи тия големи оптимисти, само 25% извън закона, а в действителност само една четвърт от дърбодобива е законен.
3
2
 
19
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Това са глупости. По-точно е да се каже "под 1/4 е законна". И не е само ДОС. Във всяко нас. място дърводобивът се държи от айдуци, които унищожават природния ресурс на всички българи. Сечта е безпощадна, трупат планини от дърва и се отчитат някъде нагоре - най-вероятно ДПС и ГЕРБ. За тази нападт има само едно лечение к то е хирургическо.
2
3
 
12
 
! Отговори
Танас преди 2 месеца
Защо федерацията по кеч се интересува от българския дърводобив?