ГДБОП: Не отваряйте спешни мейли, може да е фишинг

От полицията дадоха няколко препоръки за сигурност
11 дек 2023 22:45, Стела Стоянова
7
ГДБОП: Не отваряйте спешни мейли, може да е фишинг
Снимка БГНЕС, архив

Не отваряйте спешни мейли, това е фишинг, предупреди ГДБОП.

Фишингът е съвременен феномен в киберпространството, при който хакери разпращат имейли или други съобщения в социални мрежи, чат приложения или чрез sms.

Фалшивите съобщения претендират да са изпратени от легитимен източник – държавна или банкова институция, доставчик на битови услуги, онлайн магазин или телекомуникационен доставчик. Те целят да стресират получателя с твърдение за наложена глоба, блокиран или предстоящ за изтриване профил, заплаха със съдебно преследване или друго тревожно събитие и го подканват да предприеме спешни действия като последва линк или свали и активира файл на компютъра или телефона си.

Възползвайки се от неинформираността и наивността на получателите, хакерите получават потребителски имена или пароли, както и други лични данни. Често компютърна конфигурация се заразява с вирус от свален и активиран файл. Ежедневно киберпрестъпници разпращат хиляди фишинг имейли, включително до широк кръг от български интернет потребители.

От месец октомври МВР уведомява чрез sms, имейл и съобщение във Вайбър гражданите, които имат електронни фишове, за извършени от тях нарушения на Закона за движението по пътищата. В имейлите е посочен линк към Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Министерството на електронното управление (МЕУ) за запознаване с детайлите на извършеното нарушение, както и линк към Портала на МВР за проверка за нарушения, с възможност за заплащане.

За да не бъде това обстоятелство използвано за заблуда и маскиране на фишинг имейли, които привидно изглеждат като изпращаните от МВР, от дирекция „Киберпрестъпност" в ГДБОП предоставят важни съвети за защита:

- Не отваряйте линкове, ако в текста се внушава спешност и неотложност.

-  Проверете детайлно мейла или източника на полученото съобщение.

- Не въвеждайте лични или финансови данни в линкове, които сте отворили в резултат на получен спешен мейл.

- Проверете името на сайта/домейна в адресната лента на браузъра за неточности.

- Използвайте дълги, сложни и различни пароли за различните профили.

- Използвайте обновени операционни системи и антивирусни програми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: съобщенияГДБОПфишинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Зрял фасул преди 2 месеца
Това го обяснете на служителите в държавни институции, опериращи с лични данни. Също и на служителите в частни банки и мобилни оператори, както и на служителите в КАТ, бг тол и НАП.
6
1
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
Дано Ванка не дойде отново с танка.Много пъти съм си мислил, каква ли щеше да бъде България , ако Чърчил не ни беше предал на Сталин .Никой не може да отговори.
5
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво ще ти помогнат твоите кокошки, когато руснака с калашника ти влезе в двора ?Ти се моли украинците да удържат достатъчно дълго, нищо друго не те спасява.
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БИЛ СЪМ ПРИ ВОЙНА ! БАНКИ И СУПЕРМАРКЕТИ ЗАТВОРЕНИ, НЯМА БЕНЗИН, ОТ 21.00 ДО 6.00 ВОЕННИ ПАТРУЛИ СТРЕЛЯТ НА МЕСО ! ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА ! ГОСПОД ПОМАГА НА ОПРАВНИТЕ ! ЗЯПАЧИ И ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ НЯМАТ ШАНС ДА ОЦЕЛЕЯТ !
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A nъk нa вac ви e paбoтa ga rи блokиpaтe, a нe ga rлegaтe шapaнинr!
2
4
 
4
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Къ да одат на фишинг ве мен.... Командира ги поканил на Лебедово езеро, а те отишли с въдиците ве мен... ===)))
1
3
 
11
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
ГДБОП да вземат въдиците и да отиват на фишинг!