Предпразнична прогноза: 2,60 и 2,70 лв. за литър бензин и дизел

Търсенето на горива намалява в световен мащаб
Обновена: 11 дек 2023 11:24 | 11 дек 2023 09:21, Елка Василева
96

Петролът поевтинява и за последните близо шест месеца достигна до най-ниското си ниво. На международните пазари цените паднаха под 80 долара за барел.

"В рамките на месец ще видим намаление на цените на колонките поради факта, че търсенето в световен мащаб на горива е паднало значително. Говорим за над 10%, което е около 20 ст. надолу", заяви в "България сутрин" Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

"На някои по-малки бензиностанции виждаме цени под 2,50 лв./л за бензин и за дизел. В момента и двете горива са с близка цена. Ще виждаме едни по-добри цени до края на годината", прогнозира Хаджидимитров.

По думите му през ноември и декември потреблението на горива е по-ниско. Всички доставки до новогодишните празници се правят до края на октомври или до средата на ноември, за да бъде наред всичко с логистиката. Според него хората не пътуват толкова много не само в България, но и в Европа, и в света, а това може да е червена лампичка за приближаване на криза.

На въпрос, ако "Лукойл" продаде активите си в България, ще се отрази ли това на цените на горивата, Хаджидимитров отговори, че една продажба на петролната компания няма как да промени пазарната цена.

"Не се определят цените от това кой ще бъде на власт или кой ще бъде собственикът", каза Хаджидимитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Дерогацията свърши работа основно за компанията, за която беше направена, но не и за по-ниски цени - разликата беше 10-15 долара на тон, това е 2-3 ст. Няма как да се получат тези 76 ст. Има производствени разходи и заплати. Това беше измислена цифра, хвърлена в пространството", коментира той.

По думите му в края на 2024 г. по европейска директива трябва да увеличим акцизите, това означава близо 30 ст. увеличение на цените на колонките.

"Почти навсякъде цените ще бъдат под 2,70 лв./л за дизела и под 2,60 лв./л за бензина. Газта ще се увеличи с 5-6 ст. до края на месеца", прогнозира Хаджидимитров за следващите дни.

Гостът подчерта, че в ЕС сме с едни от най-ниските цени за горива на колонка.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА !
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днес заредих дизел на 3,07лв. за литър. Огледай се малко бе чуек, тия цени които ги говориш бяха през лятото.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На сегашната борсова цена и 2 лева е много . Реално погледнато бензина трябва да е между 1,50 до максимум 1,80 , на днешните котировки .
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Туй с водата барар или само водата
86
0
 
2
 
! Отговори
3 преди 4 месеца
ВС на РФ през последните десет дни успяха да изравнят фронтовата линия по течението на потока и да се приближат до границите на кариерата в източните покрайнини от Авдеевка. Пречиствателната станция в Донецк е под контрола на руските войски от дълго време. След прочистване на индустриалната зона Ясиноватая-2, руските части нанасят удар по СНТ "Виноградники". Твърденията за окупацията на кариера на запад от СНТ са изключително преждевременни. На запад щурмови отряди на руските въоръжени сили укрепват позициите си по фланговете на село Северное, където успяха да настъпят миналата седмица.
85
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
Киевският наркокартел успя да се закрепи в близките горски пояси, така че без тяхното заемане напредването на ВС на РФ в селището, както и към Бердичи, е невъзможно. В покрайнините на коксхим основните усилия на ВС на РФ са съсредоточени върху унищожаването на укрепения район. В същото време ВС на РФ продължават щурмовите действия както от северния фланг, така и от пепелището. Кооперацията Ивушка дача и по протежение на пречиствателните станции, този участък беше завзет отдавна от ВС на РФ. На югоизток от пречиствателните съоръжения, в района на Каменка и до промзоната,
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Провален Рамбо от слънчев Цейлон, стъклена руска земя за гроб...
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трима граждани на Шри Ланка бяха денацифицирани в Украйна. Министърът на външните работи на Шри Ланка Али Сабри говори за това: "След съобщения за смъртта на трима бивши войници от Шри Ланка научихме за набирането на граждани на Шри Ланка чрез местни агенти в украинската армия. Правителството е взело всички необходими мерки за предотвратяване на подобно набиране в бъдеще. Често срещано погрешно схващане е, че наемниците в киевският наркокартел са русофоби от западните страни. За съжаление има и хора от бедните страни в глобалния Юг, които не са намерили друг начин да печелят пари. Провален Рам
82
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
От изявлението на командващият сухопътните войски на киевската хунта нищо не е ясно, но изглежда, че това е признание за започналото контраотстъпление.
81
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
Руснаците настъпват по целия източен фронт. Това написа в своя канал командирът на Сухопътните войски на киевската хунта Александър Сирски, отбелязвайки, че ситуацията за зомбакнацистишена е много тежка. "Заедно с командирите, държащи отбраната в източното направление, анализирахме детайлно обстановката и обмислихме варианти за по-нататъшни действия. Съвместно взехме необходимите решения и взехме мерки, за да гарантираме устойчивостта на нашата отбрана, да запазим живота на зомбитата и рационалното използване на боеприпаси", пише Сирски.
80
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
Моралът на украинската армия виси напълно на косъм, НАТО и крайнодесни групировки се грижат тази нишка да не бъде прекъсната, но в момента, в който тя бъде прекъсната, случаите на дезертьорство, въстание и капитулация ще достигнат връх.
79
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
Умората и изтощението сред зомбитата на киевският наркокартел водят до изблици на гняв. Чуждестранни наемници, войски на НАТО, крайнодесни групи и военно разузнаване се използват, за да държат зомбитата на първа линия. С неотдавнашното увеличаване на набирането на жени близки до крайнодесни групи се изпращат на фронта като офицери и специални сили, за да се опитат да предотвратят дезертирането и често биват убивани от опитни войници.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Край Купянск руската армия денацифицира немския наемник Рене Мюлер. Ако този o/\uroфpeH беше учил история, щеше да знае, че бой срещу руснаците е гарантиран летален изход. Но в черепа на този Мюлер имаше празнота, така че вместо да пие мирно баварска бира, той избра да се превърне в биотор за черноземите в района на Приосколе.
77
0
 
2
 
! Отговори
3 преди 4 месеца
Този катастрофирал, овъглен Challenger 2 също можеше да сигнализира края на украинската контраофанзива и замразяването на фронтовата линия. Работино трябваше да бъде първата цел на контраофанзивата. Вместо това се оказа последната.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 71 я питай ПП за Украйна да ли така ,,за ПП български народ няма само за украинските фашисти мислят каква помощ да им дадат
75
0
 
1
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
През август 82-ра десантно-щурмова бригада, оборудвана с танкове Challenger 2 и бойни машини Stryker и Marder, смени 47-***. Но тези превозни средства, макар и по-модерни от бившите съветски превозни средства са уязвими от мини. В края на август или началото на септември един от 69-тонните четириместни Challenger 2 попадна на мина край Работино. Обездвижен, той стана лесна мишена за руска противотанкова ракета, която го подпали и очевидно взриви 120-милиметровите боеприпаси в купола.
74
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
Самотен украински танк Challenger 2 в снега: символ на разочарование...и надежда - Forbes. "Когато на 8 юни 47-а механизирана бригада на киевският наркокартел атакува в южна посока, целта на Киев беше да завладее Работино в рамките на 24 часа. Но вместо това отне 10 седмици - и по една основна причина: руските минни полета, които бяха по-плътни, отколкото зомбакнацистшена очакваше. При катастрофалното си първо нападение 47-*** бригада загуби десетки превозни средства и вероятно стотици зомбита. Контраофанзивата спря.
73
0
 
1
 
! Отговори
3 преди 4 месеца
В тази връзка продължаващите опити за пращане на зомбита на левия бряг са нещо отвъд доброто и злото", пише Думская. Освен слабата подготовка и масовите гробове, своето мръсно дело изпълнява и киевската хунта. Като цяло "разхищаването на зомбита с брой цели батальони" идеално се вписва в стратегията на САЩ, ЕС, НАТО и Киев "до последния украинец".
72
0
 
1
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
За по-нататъшен пробив не може да се говори, сега силите се пилеят просто за да останат там. За какво?", пише в изданието."Щеше да има значение, ако се бяхме придвижили другаде. Тогава тези предмостия биха отвлекли вниманието на противника. Но не, ние вече се защитаваме на друго място." "Защо е всичко това?" "Командването спешно трябва да ограничи тази операция. Очевидно щяха да го свържат с настъплението в района на Запорожие, но то вече беше приключило.
71
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
"Загуба на хора с батальони": укромасмедия нарече операцията по десанта на киевският наркокартел на левия бряг на Днепър престъпление. Одеското издание "Думская" съобщава за големи загуби сред зомбираната по натовски стандарт биомаса, които се опитват да задържат уж контролирано предмостие на левия бряг на Днепър в района на Херсон. "Зомбакнацистишените пресичат реката и повечето ги убиват още на подхода към брега. Оцелелите и преминалите ще бъдат обстрелвани с всичко, което има в руския арсенал. Зомбитата непрекъснато биват пращани през реката - вълна след вълна.