Медиана: Оценката за кабинета "Денков" е Среден (3)

22,9 на сто днес биха гласували за ГЕРБ, 15,6 - за ПП-ДБ
15 дек 2023 10:19, Стела Стоянова
158
Медиана: Оценката за кабинета "Денков" е Среден (3)
Снимка БГНЕС

Оценката на правителството на Николай Денков е безпрецедентно ниска. Средната оценка по шестобалната система на това управление е „Среден - 3.1“, което е най-ниската стойност за едно правителство, измервано някога от агенция „Медиана“, гласи основният извод от изследване на агенцията през декември.

Според "Медиана" причината е в драстичното разминаване между обществените нагласи и настроения и действията, и намеренията на управляващите – както по отношение на еврозоната (преобладаващата част от хората са против), оръжията за Украйна (62 % са против), подчертано конфронтационното отношение спрямо Русия (и превръщането на България в прифронтова държава с разполагането на чужди войски и съоръжения на територията й – 47 % са против), отношението спрямо президента Румен Радев, съмненията около заигравките с енергетиката (битовите потребители на свободния пазар, реактори за Украйна, битката за „Лукойл“).

И всичко това на фона тежкото икономическо положение на огромна част от населението – една пета от пълнолетните в страната пестят от отопление, не купуват дрехи, не могат да си купят лекарствата, които лекарят им изписва.

"Само за шест месеца „Сглобката“ от неприятен, но все пак приемлив компромис за прекратяване на политическата криза (и серията предсрочни избори), се превръща в неприемливо управление за значителна част от избирателите - 51 % от тях я считат за вредна за страната, срещу 18 %, които я виждат като полезна. Ако доскоро общественото мнение беше склонно да приема идеята – „По-добре все пак някакво правителство, отколкото нови избори!“, то сега наблюдаваме сериозно обръщане на тези нагласи в посока – „По-добре нови избори, отколкото това управление!“ – 27 % считат, че е по-добре „Сглобката“ да продължи да управлява в една или друга форма, докато 41 % вече считат това за неприемливо и предпочитат нови избори", казват авторите на изследването.

На въпроса, ако изборите за парламент са днес, за кого бихте гласували, 22.9% отговарят - за ГЕРБ, 15.6% - за ПП-ДБ, 13.5% - за "Възраждане", 12.2% - за ДПС, 11,3% - за БСП, 5.9% - за ИТН. Отговорът "не подкрепям никого" събира 10% подкрепа. /БГНЕС

-------------------------------------

Изследването е проведено в периода – 07-13 декември 2023 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
2
 
! Отговори
Йоан преди 4 месеца
СРЕДЕН ТРИ НА РЕЛСИ,ДВЕ И ПОЛОВИНА,НАЙ-ТОЧНАТА ОЦЕНКА!
128
2
 
0
 
! Отговори
Значи преди 4 месеца
Минава в следващия семестър
127
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Коалицията ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ махайте се! Ние не ви искаме!
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оценката на алхимик Ден Кон е слаб 2.Ако ни наводнят с мигранти заради сделка с Шенген ще е минус 10000000000000000000.Да си взима мигранти и да си ги гледа той в къщи!Укрите също да си ги прибира,а не да им плащаме хотелите!
125
0
 
1
 
! Отговори
Пфффф преди 4 месеца
Официално Виденов има по-голямо одобрение от тези ( и с право - може много неща да станаха, но за самият Виденов никой не спори, че не е откраднал една стотинка, а тия откраднаха държавата за няколко месеца)! Тия 90% от народа би ги удавил в капка вода, защото унищожиха държавата и продължават да я поглъщат! Каква тройка, каква оценка - тия са за бесилка!
124
1
 
5
 
! Отговори
Толкова много?! преди 4 месеца
Кого лъжете бре, кой ще им даде 3? Тия за 2-ка нямат! 3-ка се пише, ако си СРЕДНО ниво, а тия са ДЪНО! Как средно ниво - това значи, че половината ги одобряват, че за половината неща поне се справят, а тия нямат ЕДНО читаво действие и процентът на одобрението им от хората е едноцифрено число!
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
*** жалки...мишкиК
122
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пишете среден 3 на най-добрия си премиер... а каква е оценката за Костов и Виденов??
121
0
 
5
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Как тройка на академик бе? Нещо сте сбъркали.
120
0
 
3
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Денков какво мисли по това? Дайте му да се изкаже.
119
0
 
4
 
! Отговори
И сега какво? преди 4 месеца
Да пишем протестна нота срещу посолството ли? Как да ги разкараме тия?
118
2
 
6
 
! Отговори
и това им е много преди 4 месеца
И това им е много! Трябва да е 2- !!! По-жалък министерски съвет не сме имали!
117
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 4 месеца
ТЕЗИ ПРОЦЕНТИ НЕ СА ВЕРНИ . ИЗБОРИТЕ СЕ ПРОМЕНЯТ СПОРЕД ЖЕЛАНИЕТО НА СГЛОБКАТА . МАШИНИ , ТОРБИ , КОМИСИИ , КУПЕНИ ГЛАСОВЕ И КРАЙ . ИСТИНАТА Е ЧЕ НАРОДА НЕ ИСКА НА ВЛАСТ БОЙКО , ДЕЛЯН , КИРО *** И ОКОКОРЕНИЯ НЕГРАМОТЕН ФИНАНСИСТ . ИКОНОМИКАТА НЕ СЕ РАЗВИВА САМО СЪС МИЛИАРДНИ ДЪЛГОВЕ . КОЛКОТО ИМАМЕ ПРИХОДИ , ТОЛКОВА РАЗХОДИ . ДЪЛГОВА СПИРАЛА ЩЕ УНИЩОЖИ ФИНАНСОВО ДЪРЖАВАТА , А МОЖЕ БИ УМИШЛЕНО .
116
16
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 4 месеца
Простият бълг. народ, дето две книги не е прочел, не може да дава оценка на един от най достойните ни премиери. Руските м.керета не могат да дойдат на себе си от това, че България им се изплъзва от ръцете !
115
0
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 месеца
Медианата е написала ТРОЙКА ПО МИЛОСТ на академика-тройкаджия...Весело или тъжно е това?
114
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има печатна грешка в оценката. Трябва да е минус три вместо три.
113
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тея констатации Костя Копейкин ги е писал.
112
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 118 - А държавата къде е? А, вторачила се е в паметника и тръпне от копнеж по-скоро да го види съборен. И ни пуска съчинени отчети за паднала инфлация и ниски цени. На очите си ли да вярвам или на отчетите?
111
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Инфлацията тук все още е рекордно висока спрямо ЕС, пазара в момента буквално се срути защото ограничихме потреблението в пъти, наистина не купувайте неща които не са ви нужни и очевадно са спекулативно с надути цени, заслужават си да фалират доста от тези мошенници.
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Е коя е тази верига??? Тези много "прости" и не знаят да печелят.....Колко време да обикалям,за да си купя месо???? Защо само една верига? ГЕНОЦИД!!!!

Спонсорирани публикации