Медиана: Оценката за кабинета "Денков" е Среден (3)

22,9 на сто днес биха гласували за ГЕРБ, 15,6 - за ПП-ДБ
15 дек 2023 10:19, Стела Стоянова
158
Медиана: Оценката за кабинета "Денков" е Среден (3)
Снимка БГНЕС

Оценката на правителството на Николай Денков е безпрецедентно ниска. Средната оценка по шестобалната система на това управление е „Среден - 3.1“, което е най-ниската стойност за едно правителство, измервано някога от агенция „Медиана“, гласи основният извод от изследване на агенцията през декември.

Според "Медиана" причината е в драстичното разминаване между обществените нагласи и настроения и действията, и намеренията на управляващите – както по отношение на еврозоната (преобладаващата част от хората са против), оръжията за Украйна (62 % са против), подчертано конфронтационното отношение спрямо Русия (и превръщането на България в прифронтова държава с разполагането на чужди войски и съоръжения на територията й – 47 % са против), отношението спрямо президента Румен Радев, съмненията около заигравките с енергетиката (битовите потребители на свободния пазар, реактори за Украйна, битката за „Лукойл“).

И всичко това на фона тежкото икономическо положение на огромна част от населението – една пета от пълнолетните в страната пестят от отопление, не купуват дрехи, не могат да си купят лекарствата, които лекарят им изписва.

"Само за шест месеца „Сглобката“ от неприятен, но все пак приемлив компромис за прекратяване на политическата криза (и серията предсрочни избори), се превръща в неприемливо управление за значителна част от избирателите - 51 % от тях я считат за вредна за страната, срещу 18 %, които я виждат като полезна. Ако доскоро общественото мнение беше склонно да приема идеята – „По-добре все пак някакво правителство, отколкото нови избори!“, то сега наблюдаваме сериозно обръщане на тези нагласи в посока – „По-добре нови избори, отколкото това управление!“ – 27 % считат, че е по-добре „Сглобката“ да продължи да управлява в една или друга форма, докато 41 % вече считат това за неприемливо и предпочитат нови избори", казват авторите на изследването.

На въпроса, ако изборите за парламент са днес, за кого бихте гласували, 22.9% отговарят - за ГЕРБ, 15.6% - за ПП-ДБ, 13.5% - за "Възраждане", 12.2% - за ДПС, 11,3% - за БСП, 5.9% - за ИТН. Отговорът "не подкрепям никого" събира 10% подкрепа. /БГНЕС

-------------------------------------

Изследването е проведено в периода – 07-13 декември 2023 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 51 Да не пълни са всички българи са цъфнали и вързали да знаеш
48
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
РАБОТИЛ СЪМ 43 Г И ИМАМ ДОСТОЙНА ПЕНСИЯ, С КОЯТО МОГА ДА ПОСТРЕЩНА ВСИЧКИ СМЕТКИ- НИКОГА НЕ СЪМ ВЗЕМАЛ ЗАЕМИ- ЧЕРВЕНИТЕ ФАШИСТИ МИ ОТКРАДНАХА ВЛОГОВЕТЕ ВЪВ ФАЛИРАЛИТЕ БАНКИ 90 Г И ПИРАМИДИТЕ КОИТО ДОПУСНАХА А ДЕЦАТА НА АТЕНТАТОРИТЕ ОКРАДАХА АКТИВИ ЗА МИЛИАРДИ И СЕГА ПЛАЩАТ ЗА ПЪЛЗЯЩИЯ ЧЕРВЕН ФАШИЗЪМ.
47
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво точно за държавата и народа и направи това правителство. ЕДНО НЕЩО, КОЕ!? Само ви разправят как са за Украйна и дават активи, настройват пр..стите хорица с т..р.о.лове.те си. В същото време Политико ни направи за смях, че финансираме Путин и не искат да махаме дерогацията. Винаги сме си били такива жалка държавица и народец. На съветския съюз като окупатор са направени хиляди паметници. Сега правим теманета на ЕС, а Австия и Нидерландия ни се подиграват открито
46
18
 
7
 
! Отговори
Румен преди 4 месеца
Моята оценка е отличен . И слаб за партиите БСП, ИТН, Възраждане
45
5
 
15
 
! Отговори
Жиката преди 4 месеца
Сглобката живее с ,яки кинти ,а българите,чакат промоция в магазина.Ха ха.
44
11
 
3
 
! Отговори
1/5 преди 4 месеца
Не можели да си купят товя-онова,обаче заведения и курорти пълни.Пътуват през отпуските в чужбина.Как стават тези работи?
43
3
 
12
 
! Отговори
Лупи преди 4 месеца
Даже 3 на релси.
42
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЧЕРВЕНИТЕ, *** И ИТН СЕ ИЗРОДИХА ВЪВ ФАШИСТИ МРАЗЕЩИ НАРОДА СИ- АКО БЕШЕ ОБРАТНО ЩЯХА ДА ПРИЕМАТ ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТ 2024Г- ХОРА БДЕТЕ- ЗАДАВА СЕ ЧЕРВЕН ФАШИЗЪМ И НАЦИОНАЛИЗЪМ!
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 43 Да и бързо към фирмите за бързи кредити да си платят тока,че иначе само със заплата не става,После като се стопли ще ги връщаме някак си
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оценката е среден дали е три, е друг въпрос.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да Зозо тия щяха да бутат бате Боко,ама нещо направиха сглобката и сега все пак трябва нещо да бутнат
38
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПО ВАЖНО Е НИЕ БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТЕЩИ И ПЕНСИОНЕРИ ДА ИМАМЕ НОВ БЮДЖЕТ ЗАЩОТО ВИЖДАМЕ КАК НАСТЪПВА ЧЕРВЕНИЯТ ФАШИЗЪМ И Е ГОТОВ ДА СМАЖЕ НАРОДА СИ НО ДА ОСТАНАТ ВЕРНИ НА ОНОВА ДРЕБНО ДУЧЕ- ПОЗОР!
37
3
 
9
 
! Отговори
до 15 преди 4 месеца
Не че има нещо забавно в цялата долна, грозна, умишлено демонстративна, провокативна и опасна ситуация, но е наистина иронично, парадоксално, абсурдно и донякъде забавно, че войските са били точно на Трети УКРАИНСКИ Фронт! Тотален когнитивен дисонанс! Също като развяваните заедно укро и израхелски байрячета.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимна преди 4 месеца
Доколкото си спомням. По мое време на двойката викахме twix. Имаше отценка, като 3 на релси и 3 и 1/2.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те тия оценки са за членството ни ЕС а не на тази марионетка . Тия само си раздават нашите пари . Имат най различни схеми . Култутрата ,образованието ,прокуризма ,дърт ченгеждизма дожиотното търмъчене на гърба на един изчезващ народ . Липсата на истински реформи за да не са нещастни дъртите търмъци така важни за властта .
34
3
 
16
 
! Отговори
стига, бе преди 4 месеца
Кой му е дал такава висока оценка натоямухъл,бе? Аз бих му дал НУЛА!
33
3
 
15
 
! Отговори
Антинатовец преди 4 месеца
Не народ а стадо *** вместо от 2 милиона софиянци да излязат 100 хиляди и за 3 дена тези са изгонени те си стоят по домовете. На всякъде по света нещата от столицата тръгват.63 на сто от софиянци били против събарянето на паметника а защо тогава гласувахте за ГЕРБ и ПП не знаехте ли какво ще направят и на кой посланик са слуги?България е поробена от краварите страна .
32
2
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Иначе тия са за оценка 1. Преписват от американския посланик.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Разликата и ти сега строиш Фашингтонския поток ли,а видиш ли "невинната"Украйна си стоеше и само си рисуваше в ъгъла.Айде стига с тия опорни,че ставате жалки.
30
1
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Извинявайте, но така се пише манипулативна статия. Като казвате колко са проткв нещо, казвайте и колко са "за". Защото както сте го написали, че 47% са проткв това да сме фронтова държава, излиза, че 53% са "за". А колко нямат мнение? Като кажете А, кажете и Б!