Медиана: Оценката за кабинета "Денков" е Среден (3)

22,9 на сто днес биха гласували за ГЕРБ, 15,6 - за ПП-ДБ
15 дек 2023 10:19, Стела Стоянова
158
Медиана: Оценката за кабинета "Денков" е Среден (3)
Снимка БГНЕС

Оценката на правителството на Николай Денков е безпрецедентно ниска. Средната оценка по шестобалната система на това управление е „Среден - 3.1“, което е най-ниската стойност за едно правителство, измервано някога от агенция „Медиана“, гласи основният извод от изследване на агенцията през декември.

Според "Медиана" причината е в драстичното разминаване между обществените нагласи и настроения и действията, и намеренията на управляващите – както по отношение на еврозоната (преобладаващата част от хората са против), оръжията за Украйна (62 % са против), подчертано конфронтационното отношение спрямо Русия (и превръщането на България в прифронтова държава с разполагането на чужди войски и съоръжения на територията й – 47 % са против), отношението спрямо президента Румен Радев, съмненията около заигравките с енергетиката (битовите потребители на свободния пазар, реактори за Украйна, битката за „Лукойл“).

И всичко това на фона тежкото икономическо положение на огромна част от населението – една пета от пълнолетните в страната пестят от отопление, не купуват дрехи, не могат да си купят лекарствата, които лекарят им изписва.

"Само за шест месеца „Сглобката“ от неприятен, но все пак приемлив компромис за прекратяване на политическата криза (и серията предсрочни избори), се превръща в неприемливо управление за значителна част от избирателите - 51 % от тях я считат за вредна за страната, срещу 18 %, които я виждат като полезна. Ако доскоро общественото мнение беше склонно да приема идеята – „По-добре все пак някакво правителство, отколкото нови избори!“, то сега наблюдаваме сериозно обръщане на тези нагласи в посока – „По-добре нови избори, отколкото това управление!“ – 27 % считат, че е по-добре „Сглобката“ да продължи да управлява в една или друга форма, докато 41 % вече считат това за неприемливо и предпочитат нови избори", казват авторите на изследването.

На въпроса, ако изборите за парламент са днес, за кого бихте гласували, 22.9% отговарят - за ГЕРБ, 15.6% - за ПП-ДБ, 13.5% - за "Възраждане", 12.2% - за ДПС, 11,3% - за БСП, 5.9% - за ИТН. Отговорът "не подкрепям никого" събира 10% подкрепа. /БГНЕС

-------------------------------------

Изследването е проведено в периода – 07-13 декември 2023 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
6
 
6
 
! Отговори
Стъкмистика Медиана преди 4 месеца
ПО РУСКИ МЕТОД НАГЛАСЬОВ
88
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много им е резултатът е под нулата вече,по позорно правителство с неадекватни,некадърни,безгръбначни мекотели не е имало в историята на България,жалко за хората,градили тази държава и дали живота си за нея
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
да бе ,чиста двойка си е
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"И всичко това на фона тежкото икономическо положение на огромна част от населението една пета от пълнолетните в страната пестят от отопление, не купуват дрехи, не могат да си купят лекарствата, които лекарят им изписва. " Глупости ,тежко икономическо положение ,я вижте колко милиарда за бронетраспортьори Страйкър,колко милиона гаранция и помощ за Украйна ? Ако беше тежко ,щяха ли да дават ....
85
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно, как са постигнали толкова висока оценка!?
84
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Копейки, а на себе си каква оценка давате? Като вземете предвид семейния ви статус, месечното ви възнаграждение, познанията ви в различни научни области (изключвам политиканстването), интелекта и социалните ви контакти??? На колко бихте се оценили, я да видим?
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 90 - Явно не са те учили в училище на четене с разбиране. Върни се и пак бааавничко прочети какво е написал 88, може би ще го схванеш. Ако не, значи е безнадеждно положението.
82
2
 
2
 
! Отговори
Абе стига глупости преди 4 месеца
Турете му снимката с Орбан и му пишете 3+
81
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 88, какви 10 години, като той управлява от 6 месеца бе копейко? Абе вие русофилите защо не си пиете редовно хапчетата бе?
80
5
 
14
 
! Отговори
Кака Пена с метлата преди 4 месеца
Оценката е 3= (на релси)...му викахме едно време. Ще рече да се товарят на влака и да си отиват от там дет са дошли...Канада,Манада...все ми е едно!
79
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някой е бил твърде либерален в оценката - и двойка му е много. Провал тотален, последните 10 години особено и всяка година е все по- зле.
78
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хич не им дреме на тях каква им е оценката от българския народ. Те с друга цел са отишли там. Кучето си лае, керванът си върви....
77
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Киро, като го слушаш, все за свършване на работа говори. Някой да припомни каква работа изобщо е свършил досега? За белите, дето натвори, не питам, те са известни.
76
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Слаб 2, а наивните програмисти пак да гласуват за Кирчо и Кокорчо!
75
4
 
13
 
! Отговори
Поправка на 82 преди 4 месеца
Направи се академик, като стана министър.
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 78 - Академик самоделка. Направи се на академик, като стана професор.
73
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименС колко милиарда загробиха България! Колко е дълга на България!? Този утре ще си отиде и след година две ще бъде забравен. Кой ще плаща дълговете му!?? Слаб 2 . С тази инфлация ще види шенген нанайси.
72
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма как да ви оценим ,ПП е украинска партия ,защото постоянно създават проблеми на българите заради тая фашиска Украйна ,то пари ,то оръжия,то слугуват на заленски
71
3
 
10
 
! Отговори
Ама,мола ве! преди 4 месеца
Съсела из ония дни си даде много висока оценка, и пак според него тя е по-важната, не на някакви безмозъчни роби, дето позволяват Посолството да им го набива под път и над път.
70
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хахах, никъде по света няма такова нещо, полуграмотни копейковци, без средно образование, да дават оценки на академик! Дори и в любимата им Расиа!