Альоша, не ти казвам сбогом, убиецо! Ще се видим в музея

Българите, изправени пред миналото си, залагат настоящето
24 яну 2024 18:15, Петър Бойчев
739
Альоша, не ти казвам сбогом, убиецо! Ще се видим в музея
Снимка БГНЕС

В една съботна сутрин валеше мокър сняг и имаше смразяващ вятър. Изкачвах се по стотици стъпала по горист хълм във втория по големина град в България Пловдив. На върха се извисяваше статуя, висока десет метра, на съветски войник, наречен Альоша, по името на неговия сибирски прототип.

Доминиращ и войнствен, той бди над града, горд, че го е "освободил“ след Втората световна война. Върху гранитната основа барелефи изобразяват български жени и деца, поднасящи гроздове и питки на героичните войници от Червената армия. Паметникът рискува скоро да бъде демонтиран. И предизвиква голямо вълнение в Пловдив и цялата страна. Тук разглеждането на миналото обуславя бъдещето.

Ръцете ми не са измръзнали случайно.

Още по темата
Поканен съм в София от Френския институт в България, за да говоря за дисидентското движение. Възползвах се от свободния ми ден, който се отвори, за да се отправя към Пловдив. Градът е построен върху гръцки и римски руини, дом е на византийски базилики, покрити с изключителни мозайки, джамии с деликатни минарета и православни църкви. Пловдив също така има омагьосващ Стар град.

Алфонс дьо Ламартин, който остана там, го разбра: Във Пловдив времето е спряло. Но ако този град е в центъра на разговорите в цялата страна, това не е заради красотата му.

Альоша. Чух това руско име още на първата си вечер в български винен бар. В столицата току-що демонтираха паметника на Съветската армия. Но най-известният, най-символичният паметник в България е Альоша в Пловдив.
Проевропейските власти в града току-що бяха обявили намерението си да организират местен референдум, за да се отърват от този символ на съветската окупация, която хвърли България в десетилетия на безмилостна диктатура.

Не закъсняха и реакциите на привържениците на Русия, които представляват между 30 и 60% от българското население (невъзможно е да има точни цифри, защото в България русофилството изглежда атмосферно).
Три дни преди моето посещение в Пловдив е била организирана демонстрация срещу демонтажа. Информацията достигна даже и до Думата, долната камара в парламента на Русия.

Миналата седмица евродепутати от България изразиха "изключителното си раздразнение от това провокативно и цинично предложение“, акт на характеризираща се с "русофобия“. Те призовават "братския народ“ да не се поддава на културната война, водена от НАТО срещу тяхната обща памет.

Реакциите на българите също ми се струват контрастни. Възрастна пловдивчанка ми обяснява, че е против убийството на Альоша: "Не трябва да пипаме миналото. Освен това паметникът "служи като ориентир“ в града".

Това обаче не точно така. Когато задавам въпроса на известна общественичка в Пловдив, тя въздъхва: "Това е Стокхолмски синдром - знаем, че Червената армия е убила тридесет хиляди души след нахлуването в България. Трудно е да се повярва, че хората искат да празнуват тази памет.“ 

Сегашната подкрепа на част от населението за комунистическия режим, подчинен на Москва, е тревожна. Тоталитарното мислене влива ефектите си десетилетия след изчезването си. Силата му на инерция, дори на прераждане, е необикновена. И международният путинизъм се възползва напълно от това днес. Несъмнено е така, защото е заобиколил съвестта в една история, способна да замени реалността с вълнуваща измислица.

Миналото не е минало, както за индивида, така и за общността. То е там, в съвестта ни, дори и да не му обръщаме много внимание, се връща, за да се намеси в делати ни. Така българите, изправени пред комунистическото минало, залагат своето настояще – и най-вече бъдещето си. Ето защо на този плашещ войник, с толкова красиво име, не казвам нито "Радвам се да се запознаем, другарю“, нито "Сбогом, убиецо“. Само прошепвам: "До скоро. Ще се видим в музея".

Автор: Мишел Елчанинов. Статията е писана за френското издание за Philosophie magazine. Превод и редакция: Plovdiv24.bg, със съкращения

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


739
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
562
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
филм Ballad of Soldier about Альоша
561
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аааааа ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха. Смрът за раzия и тъпия им строй
560
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До 609-та смешка: тъпоъгълник, нарича се трети украински защото това е основното направление в което е настъпвал, а не защото в него е имало украински войници! Украйна е била завладяна още в началото на войната от германците, от къде ще намериш толкова украинци в Сибир и то като се има на предвид, че украинската нация е била почти заличена след гладомора организиран от грузинският сатрап?
559
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо пък не сменим името на "Паметник на Олексей" и да си го оставим. Все пак Трети Украински Фронт ни освобождава от Фашизма, а се е наричал Украински защото е бил съставен основно от украинци... Така че този на паметника въобще не е руснак. Или Няма знаение. Украинец... руснак... или мароканец. Паметника трябва да се събори. По добре на пловдивския хълм да има купчина камъни и изкривени винкели отколкото паметник. Поколението дето не е построило НИЩО през жовота си много обича да руши....
558
3
 
4
 
! Отговори
Теодоро преди 3 месеца
Много мазен пасквил!! Слава на Русия и комунизма!!
557
0
 
1
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 3 месеца
До от БАН Да, България е била съюзник на тристранния пакт, но като човек от "БАН" трябва добре да ви е известно какво се е случило в дните от 1 до 5 септември 1944 година...
556
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заради диктатурата която ни натресоха рашките трябва да се махне всичко от това време. Що народ изтрепаха смотаните диктатори Тодор Живков, Георги Димитров и Вълко Червенков, в ада да горят
555
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Тоз пак пиян е писал пасквили
554
9
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
Альоша ще освободи България от американско робство
553
20
 
10
 
! Отговори
MДААА преди 3 месеца
ТОЯ ПОЗОР ТРЯБВА ДА СЕ БУТНЕ
552
13
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
Ворошилова, когато си напълнена със солдатски мляко поне се измий преди да си отвориш зурлата, пияна солдатска изтривалко! Кажи една държава която да губи 40% от територията си в полза на съседна държава бе солдатско ***? Кажи поне една, че ми писна да споря със солдатски сифилистични ***! Това което си го чел в мъжеложеца от БКП днес докато си заработвал червена книжка на колене пред партийният вожд го има само във вашите алколизирани, наркоманки, болни от сифилис и трипер кратуни!
551
4
 
16
 
! Отговори
ВОРОШИЛОВ преди 3 месеца
Радославчо КОГАТО СИ ПИЯН ОТ ГЛУПОООСТТА СИ НЕ ПИШИ, ЧЕ ОЛЕКВАШ!!!...
550
23
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До Копейки: преди да се появят евроджендърите имаше само съветски мъжеложци които с радост се мляскаха в ефир под бурните овации на гей дружинка БКП където всеки другар беше любовница на друг другар. Евроджендърите са просто бледи копия и деца на тези титани на еднополовата любов които водеха с личен пример братските народи към еднополовата любов, то затова цоцалистите мразят толкова църквите, защото те забраняват еднополовите бракове.
549
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БУТАЙ!
548
15
 
6
 
! Отговори
Копейки преди 3 месеца
Може да ми цункате фашисткото сатанинско соросоидно еврогейско дупе ! Бутааай !
547
17
 
11
 
! Отговори
Ама и Альошата ли преди 3 месеца
ще събарят ? Ехе колко хубаво ! Браво !
546
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Богом dnes.bg! отвратителни фашистски публикации и провокации
545
8
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До Ворошилов: май пак си пил индустриален спирт по стар съветски обичай! Това с границите го има само във вашите спиртосани тикви! Нямало е такива глупости! Германия, Италия и Япония не са разкъсани, но видиш ли България с нейното символично участие, точно тя щяла да бъде разкъсана! Аман от папагали цитиращи съветски мозъчни диарии!
544
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Статия надраскана от платен брюкселски украински евреин :-
543
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пловдивчани не сме като софийските балъци. Паметника си остава и не заради политика или убеждения, а защото е символична част от града.

Спонсорирани публикации