Русия моли ЮНЕСКО да не позволява да се маха "Альоша" в Пловдив

Държавната Дума с декларация осъди инициавата за демонтиране
22 яну 2024 18:24, Елка Василева
517
Русия моли ЮНЕСКО да не позволява да се маха "Альоша" в Пловдив
Снимка: архив, БГНЕС

Заместник-председателят на руския клон на Комитета по правата на човека към ООН Иван Мелников, който е и директор на Фондацията за защита на националното историческо наследство, отправи молба към генералната директорка на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Одре Азуле да не позволява премахването на паметника "Альоша" в Пловдив, предаде ТАСС.

Още по темата
"Моля да предприемете действия относно искането за защита на паметниците на освободителите от Съветската армия и да се повдигне пред властите в България въпросът за обсъждане на действията по премахването на паметниците на воините освободители и на недопустимите нарушения на международното право, а така също и нарушението на правата на националните малцинства и реабилитацията на нацизма", се казва в молбата на Мелников.

"Това са несправедливи спрямо историята решения, които противоречат на Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство, приета от Общото събрание на ООН на 16 ноември 1972 г. Още повече, в редица съседни държави с представителства на Комитета по правата на човека към ООН вече бяха предприети предпазни мерки във връзка с разгледани жалби и по силата на член 49 от разпоредбите на комитета. В съответствие с това властите в тези държави бяха задължени да не допускат премахването на паметници, които преминаха под защитата на ООН. Освен всичко от друго в София, след премахването на паметника на Съветската армия на 19 декември 2023 г., Софийският градски административен съд се произнесе, че демонтирането на въпросния паметник е незаконно", заявява още руският представител.

На 16 януари на първото си пленарно заседание от пролетната сесия Държавната дума на Руската федерация прие декларация, в която осъжда инициативата за демонтиране на паметника "Альоша" в Пловдив.

Седмица по-рано общински съветници от групата на "Продължаваме промяната – Демократична България" внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия “Альоша” да бъде преместен в срок до края на 2024 година. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Паметникът на Съветската армия "Альоша" в Пловдив е гранитна статуя с височина 10,5 м, която се издига на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, който държи картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
418
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Паметника остава въпреки помийната жлъч на *** ,Така реши 85% от народа
417
6
 
11
 
! Отговори
Абе преди 3 месеца
При тая брутална руска агресия какви Альошовци, какви глупости, айде да вървят на матушката си !
416
8
 
9
 
! Отговори
7 преди 3 месеца
Първо паметници не се махат а се отремонтират и преместват. Би било грешка да се премахват. Но това не са военни паметници - това са комунистически насадени образи. Заради продължаващото руско влияние над страната ни, ти това са правилни действия . Преместване в музеи където да остане историята за тях.
415
1
 
11
 
! Отговори
Пустиняк преди 3 месеца
Альоша и ЮНЕСКО. Уаааауууу
414
4
 
15
 
! Отговори
rew преди 3 месеца
Юнеско да брани паметник на един миризлив руски солдат, ако не смешно е комично. От историческа гледна точка този паметник не е на мястото си, за каква Юнеско става въпрос, това е подигравка с града ни и неговата история!
413
1
 
8
 
! Отговори
Учуден преди 3 месеца
Като си изведа кучето сутрин на разходка и го гледаш как си з,апикава капиите,както ги наричам аз.Това са всички дървета,кишета на сгради,стълбове.Очертава си демек зоната на присъствие и на претенции.На майтап го наричам руска м,ърша,щото както е видно от коментарите,неговите руски събратя ползват същите животински методи да си бележат територията,за която вадят претенции!За мен това стърчащо,пловдивско руско недоразумение е точно такава капия,предназначена да ни напомня,че те са още тук!
412
1
 
15
 
! Отговори
Стоян преди 3 месеца
Убийци и Юнеско, Простаци Окупатори и култура ! Смешници, затриха цяла България , фалшифицираха ни историята и създадоха македонизма
411
11
 
4
 
! Отговори
Шаши преди 3 месеца
Имаше един некадърен и световно неизвестен, Евгений Бакърджиев. Премахна мавзолея, защото беше кръгла нула да направи нещо. Лиши София от туристически доходи. Сега пак някакви световноизвестни решават за нещо, което са го построили нашите баби и дядовци.
410
3
 
12
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 3 месеца
ДА МОЛИ АКО ЩЕ И АРМЕНСКИЯ ПОП,НА НАС НИ Е ВСЕ ТАЯ.ПО-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ СА СЛЕПИТЕ НАШЕНЦИ,НЕПОЗНАВАЩИ ИСТОРИЯТА НИ,КОИТО ЗАЩИТАВАТ АГРЕСОРА РУСИЯ/
409
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия още ли, не са ги изхвърлили от ЮНЕСКО?
408
2
 
9
 
! Отговори
НАТО преди 3 месеца
А ДАЛИ ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА НЕ ПЛАТИ С ЖИВОТА СИ,ЗАЩОТО ИСКАШЕ ДА ЕМАНЦИПИРА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА.ЕДВА ЛИ В КРЕМЪЛ СА УСПЕЛИ ДА ПРЕГЛЪТНАТ МАЩАБНОТО ЧЕСТВАНЕ НА1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ.ТАКА ДЕ-КОГАТО ХАНОВЕТЕ СЪЗДАВАТ И УКРЕПВАТ БЪЛГАРИЯ,ПРЕДЦИТЕ НА РУСИЯ ЖИВЕЯТ В ГОРИ И ЗЕМЛЯНКИ.2 ВЕКА ПО-КЪСНО БЪЛГАРИЯ СТАВА ХРИСТИЯНСКА СЪС СОБСТВЕНА ПИСМЕНОСТ-НЕ СЕ ПРЕГЛЪЩА ЛЕСНО
407
2
 
13
 
! Отговори
НАТО преди 3 месеца
ВМЕСТО СЪВЕТСКИ МОНУМЕНТИ ТРЯБВА ДА ИМА МЕМОРИАЛИ НА ВЕЛИКИТЕ ЛИЧНОСТИ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ.НАЙ-ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРСКИ ХАНОВЕ-ЗА ТЯХ ЗНАЕМ ПО-МАЛКО,ОТКОЛКОТО ЗА СССР,ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАСКИ ГЕНЕРАЛИ И ОФИЦЕРИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ДО 1944 ГОД.ЗАЩО ДА НЯМА ПАМЕТНИК НА БУНАРДЖИКА НА ГЕНЕРАЛ ВАЗОВ.ТА ТЕ СА ВДЪХВАЛИ РЕСПЕКТ ДОРИ У АНГЛИЙСКИТЕ ОФИЦЕРИ
406
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Аврам Казва Шипка какви пет лева бе човек? За друг филм става въпрос . За Альоша е думата не за Шипка
405
0
 
10
 
! Отговори
аз преди 3 месеца
Ше се молят ми! на вси4ки да се молят!
404
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Категорично съм да се махнат всички съветски паметници у нас. За руски няма проблем, даже одобрявам. Факт е обаче, че след като пращаме 200.000 войници да се бият на страната на СССР срещу немците накрая Сталин ни обявява за победена страна и враг. Щях да приема, че са ни 'освободили, ако беше гръмнал и един патрон. Не стига, че ги посрещаме с хляб и сол и пращаме хората ни да *** по фронтовете, накрая ни изкарват престъпници.
403
4
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 3 месеца
Каква ценност е Альоша ? Пилон , смрадлив маркер на съветската окупация в България ! Очаквам и паметници на ,, Натовския войник Освободител " по цялата руска територия , от признателният руски народ освободен от фашисткия диктаторски режим на Путин.
402
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонименКаква е тарифата? И аз искам да изкарам някой лев.
401
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Паню БаирскиА американските и английските окупационни власти? защо на тях правим паветници, а тия на руснаците бутаме? руснаците поне не са ни бомбардирали. А за Ялта нещо да кажете? шьм именно нашите нови приятели са ни дали на Русия-защо сега не ги обвиняваме за това, а обвиняваме тоя, който е взел каквото са му дали?
400
3
 
15
 
! Отговори
ха преди 3 месеца
Това е вътрешна работа на суверенна страна,и никой няма право да и се бърка!А който се опитва си е за негова сметка!:)))
399
2
 
19
 
! Отговори
Паню Баирски преди 3 месеца
Жалки руски въшкарници, това не е ваша работа, този позорен паметник ще бъде премахнат!