Альоша, не ти казвам сбогом, убиецо! Ще се видим в музея

Българите, изправени пред миналото си, залагат настоящето
24 яну 2024 18:15, Петър Бойчев
739
Альоша, не ти казвам сбогом, убиецо! Ще се видим в музея
Снимка БГНЕС

В една съботна сутрин валеше мокър сняг и имаше смразяващ вятър. Изкачвах се по стотици стъпала по горист хълм във втория по големина град в България Пловдив. На върха се извисяваше статуя, висока десет метра, на съветски войник, наречен Альоша, по името на неговия сибирски прототип.

Доминиращ и войнствен, той бди над града, горд, че го е "освободил“ след Втората световна война. Върху гранитната основа барелефи изобразяват български жени и деца, поднасящи гроздове и питки на героичните войници от Червената армия. Паметникът рискува скоро да бъде демонтиран. И предизвиква голямо вълнение в Пловдив и цялата страна. Тук разглеждането на миналото обуславя бъдещето.

Ръцете ми не са измръзнали случайно.

Още по темата
Поканен съм в София от Френския институт в България, за да говоря за дисидентското движение. Възползвах се от свободния ми ден, който се отвори, за да се отправя към Пловдив. Градът е построен върху гръцки и римски руини, дом е на византийски базилики, покрити с изключителни мозайки, джамии с деликатни минарета и православни църкви. Пловдив също така има омагьосващ Стар град.

Алфонс дьо Ламартин, който остана там, го разбра: Във Пловдив времето е спряло. Но ако този град е в центъра на разговорите в цялата страна, това не е заради красотата му.

Альоша. Чух това руско име още на първата си вечер в български винен бар. В столицата току-що демонтираха паметника на Съветската армия. Но най-известният, най-символичният паметник в България е Альоша в Пловдив.
Проевропейските власти в града току-що бяха обявили намерението си да организират местен референдум, за да се отърват от този символ на съветската окупация, която хвърли България в десетилетия на безмилостна диктатура.

Не закъсняха и реакциите на привържениците на Русия, които представляват между 30 и 60% от българското население (невъзможно е да има точни цифри, защото в България русофилството изглежда атмосферно).
Три дни преди моето посещение в Пловдив е била организирана демонстрация срещу демонтажа. Информацията достигна даже и до Думата, долната камара в парламента на Русия.

Миналата седмица евродепутати от България изразиха "изключителното си раздразнение от това провокативно и цинично предложение“, акт на характеризираща се с "русофобия“. Те призовават "братския народ“ да не се поддава на културната война, водена от НАТО срещу тяхната обща памет.

Реакциите на българите също ми се струват контрастни. Възрастна пловдивчанка ми обяснява, че е против убийството на Альоша: "Не трябва да пипаме миналото. Освен това паметникът "служи като ориентир“ в града".

Това обаче не точно така. Когато задавам въпроса на известна общественичка в Пловдив, тя въздъхва: "Това е Стокхолмски синдром - знаем, че Червената армия е убила тридесет хиляди души след нахлуването в България. Трудно е да се повярва, че хората искат да празнуват тази памет.“ 

Сегашната подкрепа на част от населението за комунистическия режим, подчинен на Москва, е тревожна. Тоталитарното мислене влива ефектите си десетилетия след изчезването си. Силата му на инерция, дори на прераждане, е необикновена. И международният путинизъм се възползва напълно от това днес. Несъмнено е така, защото е заобиколил съвестта в една история, способна да замени реалността с вълнуваща измислица.

Миналото не е минало, както за индивида, така и за общността. То е там, в съвестта ни, дори и да не му обръщаме много внимание, се връща, за да се намеси в делати ни. Така българите, изправени пред комунистическото минало, залагат своето настояще – и най-вече бъдещето си. Ето защо на този плашещ войник, с толкова красиво име, не казвам нито "Радвам се да се запознаем, другарю“, нито "Сбогом, убиецо“. Само прошепвам: "До скоро. Ще се видим в музея".

Автор: Мишел Елчанинов. Статията е писана за френското издание за Philosophie magazine. Превод и редакция: Plovdiv24.bg, със съкращения

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


739
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
482
5
 
1
 
! Отговори
До 537 преди 3 месеца
По турско сме писали на български . По турско сме имали възраждане . През комунизма бяхме овце дето нямат право на глас и мнение
481
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво стана с укронацисткото контранастъпление бе русофоби? Колко пари профукахте и 0крадохте бе? Какво стана с икономиките на германия и швеция? Кажете колко заем взеха до сега сглобката за да държи страната на повърхността? Какво е заложила сглобката за тия пари? Сглобката да каже колко до сега са дадени безвъзмезно на укронацягите? По кои тропически острови ще се крият шефовете на сглобката, когато народа започне да ги търси?
480
0
 
3
 
! Отговори
Сещате ли се... преди 3 месеца
...ако не бяха братята руснаци да ни освободят от 500 годишното р о b с т в о на какъв език щяхме да пишем тук?Май на турски,а не на български.Тагаренко да си оди в Окрайната,доколкото е останало нещо от нея.От 45 млн. вече са 20.
479
3
 
1
 
! Отговори
Левски е казал преди 3 месеца
Трябва да сме равни с останалите европейци и заемем нашето достойно място в Европа . Ако ми покажете капейки къде е казал да сме в Евразия ставам и аз умна капейка
478
4
 
1
 
! Отговори
Накрая трябва преди 3 месеца
Да станем каквито Путин казва че сме -нацисти и да натоварим всички копейки на няколко влака и да ги пратим в лагери с камери . Тогава ще видят разликата между либерализъм и фашизъм ... умните копейки
477
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 532Е явно някой я имат за разлика от теб
476
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 532/Айде бе няма ,а дребните им монети ,какви са
475
2
 
2
 
! Отговори
До 529 преди 3 месеца
Няма такова нещо като украинска капейка . Има гривна . Барем малко обща култура нямате ли тъпите капейки недоумявам
474
1
 
1
 
! Отговори
Каква да бъде съдбат преди 3 месеца
71.3% - Да не се пипа, защото паметниците са част от историята16.6% - Да се махне на всяка цена, защото е символ на окупаторска армия4.5% - Да се префасонира, за да стане паметник на някой велик българин5.4% - Пловдивчани да решат съдбата му с референдум0.3% - Общинският съвет да поеме отговорност и да вземе решение
473
2
 
4
 
! Отговори
До 526 преди 3 месеца
Е как няма да те интересуват заплатите в Русия ? Нали си капейка дето плюе запада
472
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 525 И нас това кво ни интересува руснаците и украинците кво имали да делят Тяхна си работа
471
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 523 И мен това ,какво ме интересува,какви били заплатите в Русия,е и цените са ни дава пъти по-високо,аз заплатите в ЕС можем само да сънуваме
470
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези паметници им мина времето .След позорното влизане в Украйна 2014 г рашка се показа в истинската си същност .Държава която е най-богата на природни ресурси но най -бедна на умни управляващи има претенциите да казва кой ще кара влака .
469
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 520.Е ще поканим Илашчук да умре от яд и теб ще поканим на 3-ти март да ти е гадно щото си нагъл
468
4
 
4
 
! Отговори
Не знам дали от ЕС преди 3 месеца
сме забогатели . Знам че сме най бедните в ЕС и с 2 пъти по високи заплати от руските . Лесна е математиката за трезво мислещ
467
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Петърчо да не ми разправя приказки за дядо коледа а да си заминава в родната паланка.Довлякъл се на гости и вече акъл ръси.А запознат ли е Петко с анкетата на в Марица в която се казва че 70% от пловдивчани не са съгласни паметника да се маха,ало селски във вечния град за разлика от софииските селяци живеят потомците на хората направили Съединението,тук и джмита си е на място и синагогата и старият град и римските акведукти
466
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 515:Абе каква Русия хората си гласуват за България е някой са се объркали и си мислели ,че видиш.ли от ЕС,ще забогатеят пък на последните всички ги помним как щели да махат Боко дето се е окопал от години и кво нищо такова няма и коалиции нямаше да правят та даже и ръцете се кълняха,че ще си режат пък на края Сгобката щото така са им наредили от посолството и посолства пък вие в Русия сте се огледали .И сега пак правят хората на будали с тия паметници
465
4
 
1
 
! Отговори
Да поканим преди 3 месеца
Митрофанова тоз път на събарянето ! Що само на Шипка я каните ?
464
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много ми харесват руските ценности, ниски доходи, одеколон и антифриз, стерви и трипер махорка и креневир, да ти пръснат тиквата в Украйна, ако не избягаш, източноправославни които не знаят откъде се кръстят и Фюрер!
463
5
 
1
 
! Отговори
Капейки ! преди 3 месеца
Толкоз сте некадърни че един паметник не можете да опазите ! Къв народен съд кви 5 лева ?

Спонсорирани публикации