Четири пъти по-малки: Пенсиите в Германия 1728 евро, у нас €445

Всеки трети в България получава минималната сума за стаж и възраст, в Германия 26% са с до 1000 евро
27 яну 2024 14:26, Елка Василева
313
Четири пъти по-малки: Пенсиите в Германия 1728 евро, у нас €445
Снимка: архив, БГНЕС

Пенсиите в България са близо четири пъти по-ниски отколкото в Германия. Пенсиите на мъжете в Германия са средно 1728 евро, а на жените - 1316 евро, става ясно от изчисления на Федералната статистическа служба в отговор на запитване на депутата от “Левицата” Дитмар Барч, съобщава АРД. Същевременно в България пенсиите на мъжете са средно 870 лв. (445 евро), а на жените - 702 лв. (359 евро), показват последните официални данни на НОИ към края на септември 2023 г., пише „Труд“.

В Германия 42,3% от пенсионерите получават под 1250 евро на месец. Един от четирима пенсионери (26,4%) разполага дори с по-малко от 1000 евро. По-зле са жените - всяка втора (53,5%) пенсионерка получава под 1250 евро месечно. При мъжете този процент е 28,2.

В България близо 46% от пенсионерите взимат основна пенсия в минималния размер за съответния вид пенсия. По отношение на инвалидните пенсии поради общо заболяване близо 77% са в минималния за съответната степен на увреждане размер. Това означава, че при над 90% степен на увреждане взимат 601,50 лв., при увреждане от 71 до 90 на сто взимат 549,19 лв., а при увреждане от 50 до 70,99 на сто получават по 444,58 лв.

По отношение на пенсионерите за стаж и възраст всеки трети (36,3%) в България взима пенсия в минимален размер - 523,04 лв. при пълен стаж и достигната необходима възраст, а когато се е пенсионирал в условията на недостигащ стаж, но налични поне 15 години стаж, получава минималната определена от Кодекса са социално осигуряване сума от 444,58 лв. Това представляват едва 227,31 евро на месец.

Последно пенсиите в Германия бяха увеличени през лятото на 2023 година, припомня “Вестфелишер Анцайгер” (WA). Ръстът на пенсиите в западните германски провинции беше 4,39%, а в източните - 5,86 на сто, пише още WA. Разликата се дължи от усилията на властите да изравнят пенсиите в провинциите на Германия, които са били част от ГДР, с останалите. От 2012 г. насам пенсиите в Западна Германия са увеличени с около 26 на сто, а в източните части на Федералната република - с 40%. Нивата на пенсиите вече са балансирани и следващото увеличение ще е еднакво - с 3,5%.

В България пък редица политици изразяват мнение, че размерът на пенсиите по-тясно трябва да бъде обвързан с осигурителния принос на всеки човек. Нещо, което явно в Германия не се прилага, тъй като пенсиите в бившите части на ГДР през последните години са били вдигани повече, отколкото в останалите провинции на Германия.

В Германия за пенсии дават 12,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат. В България за настоящата година планираните разходи за пенсии са в размер на 21,7 млрд. лв., което представляват 10,5% от БВП на страната. Ако в България заделят за пенсии същия процент от БВП на страната, както в Германия, това означава че за настоящата година разходите за пенсии биха могли да бъдат увеличени до 26 млрд. лв., което е с 4,3 млрд. лв. повече от предвидените средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
0
 
! Отговори
Шивачът преди 2 месеца
Пълна лъжа за Германия. Средната пенсия 1300 за мъже
273
0
 
0
 
! Отговори
555-1 преди 2 месеца
Пишете на Деса констируцията колко ще е ?!Някъде към 5500 евро нали ?!
272
0
 
1
 
! Отговори
555 преди 2 месеца
1728 в Германия ама друг път !Фалш новина
271
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е не може да сравнявате стандарта на живота в Германия с този в България, има германски пенсионери с тези "високи" пенсии които идват да живеят в България, защото не могат да се издържат с тия пари там
270
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Солидарните пенсионни и здравни системи са изобретени в края на 19 век именно в Германия. Те работят прекрасно, докато има постоянна висока раждаемост и нарастване на заетите в частния сектор хора, които са и реалните данъкоплатци. В днешно време, с намаляването на раждаемостта и намаляване на работещите, които издържат системата, те е обречена на прогресивно трупане на дефицити и дългове. Все по-малко хора плащат за все повече потребяващи социални услуги. Системата скоро ще започне да рухва.
269
1
 
2
 
! Отговори
Най-доброто нещо преди 2 месеца
и за пенсионери, и за работещи е ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА.
268
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За половин век,и една година отгоре получавам 334 евро,това може да стане ,само в бедна България,даже и в буркино Фасо,няма такава пенсия,а сглобката наша ,ката ден се хвали, че сме готови за Шенген.
267
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кой ще плати 4ия неработен ден на тези с трудов договор,няма да е държавата,а ролаботодателят, а той от къде накъде ще плаща на някой да не работи и да го осигурява даже.къде се намирате,от къде ви хрумват тези неща,лудост някаква.,
266
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
товарите с всевъзможни данъци и бюрокрация работещите фирми и самоусиг.се лица,а давате пари на всякакви хора дошли в DE без всякакъв принос в социалните и данъчни системи,не се издържа вече какъв е този "бюргел гелд" да давате пари,квартира ,мебели на всеки който мърда ,но не работи? извратеност някаква.
265
2
 
9
 
! Отговори
$$$€€€ провалил се преди 2 месеца
Статистика но не е верна за България. Къде видяха тези 445 Реалната пенсия в България е 217 даже и по ниска. Не говорим за тези които имат доходи от наеми и прочие. Парите с които живеят в България пенсионерите са от емигриралите деца и роднини. 4,230000 милиона влизат от емигрантите всеки ден. Но от това печелят политиците които раздуват мита за инвестиции от фирми. И крадат от народа и богатствата на България.
264
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
Обаче за да има ефект намаляването на работната седмица върху потреблението, трябва да я намалят от 5 на 3 дни...., а не на четири, за което се говори от известно време. Защото когато в четвъртък се прибереш от работа, едва ли ще тръгнеш някъде на път веднага или ще отидеш да се забавляваш. Ще преспиш и чак на другия ден към обяд, ще тръгнеш, и към 16 -17 часа ще си в хижата или хотела. Обаче ще си изморен от дългия път и ще се трупясаш в леглото. Така, че ти остава само един свободен ден..
263
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
Има германски държавни железници и БДЖ... Виж, май немците се справят по-добре, но винаги можем да наваксаме, ако положим усилия. Това, че хората ще живеят все по-дълго, не означава, че потреблението ще се качва. Освен, че може би ще потребяват повече социални и здравни услуги. Важното е, че общият брой на населението в развития свят все повече ще намалява. Износът към други пазари няма да реши проблема, защото и те скоро ще бъдат задоволени. Те затова натискат да намалят раб. седмица...
262
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
Радославе, не разбрах, имаш ли нещо против да те оставят пред болницата, ако не си си платил осигуровката, или пакета за който си платил не покрива по-скъпото ти лечение?Да разбирам ли че нямаш? Или предпочиташ по-лошата солидарна система, където ще те лекуват некачествено, но все пак ще започнат някакво лечение?Ами ако нещо подобно се случи на децата ти? Знам по-добре е да ги оставим пред болницата, защото са мързелували и не са си изработили по-скъпа осигуровка. ха ха ха
261
3
 
2
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
Никой не знае защо Русия, решава да излезе от икономическото обединение. Някои казват, че заради войната в Афганистан и финансовите щети, които е понесла. Но аз си мисля, че западът е оказал някакво влияние в процеса, за да може да приобщи към себе си излизащите от Източния блок държави. Нали вече споменах, че капитализмът, е система, която трябва постоянно да се разраства, а затова е необходимо да се добавят нови съчки в огъня. Нали виждаш, че повечето големи предприятия са със запад. инвест.
260
1
 
8
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
Вярно, не са добре нещата, но сега поне има някаква здравна услуга, която е за всички, както и всички могат да пътуват по тия пътища, срещу малко по-нормални суми. Докато при варианта да направим всичко частно, много хора няма да имат никакъв достъп нито до здравеопазване, нито до пътищата. Може и ти да си един от тях, ако си в затруднение и не си си платил осигуровката, или пък осигуровката ти не покрива по-скъпото лечение...
259
1
 
5
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
От МВФ и Световната банка, се взимат кредити при много крайни случаи, например в случай на война. Затова раздават кредити и на Украйна. А откъде мислиш, че взимат парите тия институции, от въздуха ли? Почваш да ставаш смешен... Държавата емитира облигационен заем, в който инвестира частният бизнес. Това са държавните ценни книжа. Държавата обаче трябва и да плаща лихва по този привлечен ресурс, която ще бъде по-висока при нарастване на дълговете, които има да връща. Има рискова премия...
258
3
 
2
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
Всичко може да се направи частно, обаче ще ти излиза прекалено скъпо, защото частника гледа да печели от теб, тоест на твой гръб. И никак не е задължително услугите да са по-качествени. Те да ти вземат парите пък вече каква е услугата, не е толкова важно. Има услуги, при които търсенето не е толкова еластично, тоест няма как да не ги потребиш, и бизнеса добре знае това. Точно затова ще ти дерат и по десет кожи ако трябва. Ако пък случайно не си си платил здравната осигуровка, те оставят на пътя
257
2
 
3
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
Забравих да добавя още нещо, специално за моя колега "пишман икономист" Радослав. При капитализма, когато се трупат дългове, ситуацията е също толкова опасна, дори и все още да не е настъпил срив на икономиката. Откъде мислиш държавата взима заеми? От частния бизнес бе "пишман икономисте"! А колкото повече стават дълговете, толкова по-трудно ще е за държавата да се издължи на бизнеса. И той ще фалира, заедно с всичките му работници, които ще останат на улицата...
256
1
 
5
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
Хората, че не са равни, не са и никога няма да бъдат. Но не трябва да се позволява да има работещи бедни и гладуващи хора, които бъркат по кофите за да се нахранят. Това трябва да е обида за всяко развито общество! Особено пък когато все още има достатъчно ресурси и храна за всички.... Ако сега е така, какво ще правим, когато ресурсите започнат да привършват?
255
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
До 8988Не е нужно всичко да е държавно, така е било направено навремето, но не е нужно плановата икономика да се изгражда по този начин и всичко да зависи от партията какво ще каже Аз също съм против такава намеса в икономиката... Точно затова писах, за мрежата, която е била създадена през социализма по подобие на по-късния интернет, за да свързва всички предприятия в блока Някои хора са искали независимост на икономиката от държавата, но без да се премахва плановия характер...