85 на сто ръст на домашното насилие

Увеличават се издадените заповеди за защита
31 яну 2024 15:57, Стела Стоянова
31
85 на сто ръст на домашното насилие
Снимка БГНЕС, архив

Домашното насилие у нас бележи ръст от 85%. Това съобщи пред БНР главен инспектор Зорница Шуманова от главна дирекция Национална полиция.

"Имаме много голямо увеличение не само по отношение на издадените заповеди за защита, а и на регистрираните престъпления в условията на домашно насилие, което е с 85% ръст спрямо 2022", отбеляза тя.

Главният инспектор информира, че 20 процента е увеличението на заповедите за незабавна защита на жертви на домашно насилие в страната.

През 2023 над 20 жени са били убити от мъже на територията на България. А регистрираните случаи на домашно насилие са били почти 1400.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Топчо преди 2 месеца
Мога ли да попитам къде се пуска жалба, но за женски психо-рекет? За един приятел питам..
27
0
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 2 месеца
Женена съм за Британец от 15 години. Работя, разбира се поемам част от разходите и сметките. Но разликата е там, че като се прибера вкъщи той не стои на дивана и ме чака да готвя и да му нося. Ако се прибере преди мен е започнал да прави вечеря, оправя кухнята или пише домашни с децата. Всеки от нас си е избрал една вечер седмично за себе си - той ходи на футбол, аз ходя на пилатес и двамата сме доволни. Това никога не се е случвало при моите родителимайката е роб и изцяло отговорна за децата
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има страшно много жени с добри доходи, които въпреки всичко считат, че пак мъжът е длъжен изцяло да издържа семейството, включително тях, а парите на жената са си за нея. А "на Запад" в действителност, освен в много редки, наследствени случаи, няма как само единият да работи и да издържа всичко. Защото ако мъжът (или жената) взема голяма заплата, данъците са ОГРОМНИ. И като си платиш наема и т.н...какво остава. А сега пак кажете че мъжът е длъжен. Няколко работи едновременно - още повече данък!
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кога ще борите криминалната престъпност ?
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На година 20 жени (поне) биват убити от мъжете си. Сега имаме абсолютен прецедент и мъж е убит и няма да млъкнете 10 години
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
сигнала за домашно насилие е знак, че такова има. Няма дим без огън. А цяла България гори в това отношение
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е ,А ЧЕСТИТА ПРОМЯНА!!!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"85 на сто ръст на домашното насилие". За да сме точни, заглавието би трябвало да бъде: "85 на сто ръст на СИГНАЛИТЕ ЗА домашно насилие".МНОГО ТОЧНО КАЗАНО!!!!
20
2
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 2 месеца
Що за деградирал ориенталец трябва да си, за да пребиеш жена си или децата си или дори да мислиш, че евентуалното им пребиване е оправдано? От години повтарям и съветвам всяка българка да си намери мъж от западна европа. Там има все още кавалери, които бачкат, не пият, не пушат и обичат семейството си. Да не говорим, че там е прието след сватбата да не се позволява на свекърви и разни тетки да се бъркат. Абе рай си е!! Търсете европейци!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 3 - да, законът за домашно насилие на включва да те ухапе кучето ти или да те одраска котката ти. Ти *** ли си, или да?
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, какъв е този шовинизъм - жената да не купува нищо за себе си, а само да гледа семейството си, защото видиш ли мъжът й изкарва парите и по всеобщото мъжко мнение "тя не прави нищо по цял ден".
17
1
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 2 месеца
Защото мъжете им имат комплекси за малоценност и трябва да си го изкарат на по-слабите от тях.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо са ги пребили :)))
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво знаете вие за домашно насилие. Има много жени, които си мълчат и търпят от срам и заплахи от агресивни, пияни таралясници. Да, имаме случая с Габриела и майка и, но това е 1 на 4 милиона, а сигурно 2 от 5 жени търпят някаква форма на насилие у тях. Положението в България е трагично.
14
4
 
2
 
! Отговори
До Токмак преди 2 месеца
Не е само напоследък.Известни са доста случаи, при които жени са убивали мъжете си и то така, че да изглежда като естествена смърт или като нещастен случай. Ставали са такива неща и по времето на социализма, даже и по вестниците са съобщавали някои от тях, макар че тогава много не се е пишело за криминалните случаи.Най-често поводите са били два - или за да се отърве от системен тормоз, или млади хитруши, омъжени за старци, са се отървавали от съпруга, за да наследят жилището и спестяванията му
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Знам и няколко семейства, в които съпругата не дава нито стотинка за домашния бюджет, като твърди, че си внася заплатата в банкова сметка, която след време да бъде използвана за децата, когато те пораснат. Само един случай знам, при който мъжът още в навечерието на сватбата е казал на жена си, че не иска нито лев от нейната заплата и наистина години наред само той издържа домакинството. Жена му обаче е свястна и наистина пести своите пари,купува неща за децата, а за себе си само най-необходимото
12
1
 
7
 
! Отговори
ха ха ха ха ха преди 2 месеца
До Много ясно - Понятието е разтегливо. Когато жената настоява мъжът да оставя част от заплатата си за домашни разходи, той може да изтълкува това като ограничаване на финансоват му свобода. Особено ако до брака е живял при родителите си и цялата си заплата е използвал за джоб-харчлък. Същото важи и за онези жени, които си мислят, че ако работят, това им дава правото да харчат цялата си заплата само за лични капризи, а мъжът да е длъжен да поеме издръжката на семейството.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ено времи кат биех жената не се оплакваши, я кви станаха тия модерни западни цености-*** чи разбера - добре си бяхме ние по комунистичеко време и руско владичество - мъжа в къщи си знаеше чехлите, ракията и салатката, ко не - жената си занеш шамара и няма хънта-мънта, ся мноо с разпищолиа днешните жени
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Public enemies - Аааа, не си изчерпателен. Домашните котки понякога драскат собственика си, а канарчето в клетка може да те клъвне, докато му сипваш храна или водичка.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Но има и кротки женици, които съзнават, че близките им не могат да им помогнат. Затова търпят насилие и не смеят да се оплачат пред официални институции, за да не стане после още по-зле у дома.