Концесионер: Всеки плаж има таван на цените, заложен по договор

На моя плаж 10 лв. е чадър и 10 лв. - шезлонг, каза Николай Димитров
6 фев 2024 13:42, Анисия Иванова
25

Лятната почивка тази година може да ни излезе по-скъпа. Подготвят нови, по-високи цени на чадърите и шезлонгите. Причината е в промяната на таксите на концесионерите. Има и изпратени искания към МС.

"Предстои да входираме някои предложения до Министерството на туризма, но искам да обясня, че всяка годините наемите и концесионните такси се индексират с инфлационните индекси. За миналата година те бяха 15,3, а за тази година на базата от миналата година с натрупване - още 9,5%. Това е съвкупност и от други увеличения - минималната работна заплата, вдигна се минималният осигурителен праг", каза заместник-председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Николай Димитров за "България сутрин".

По думите му повишението на цените на шезлонга и чадъра ще зависи от самия собственик на плажа.

"Не на всеки плаж може да бъде сторено това. Другата възможност, с която ние може да компенсираме тези всичките увеличения, е да вдигнем наемите на разположените по плажната ивица заведения. Миналата година с много компромиси и много оптимизиране на разходите ние задържахме едно ниво. Всяка година инфлационните индекси, заради които ни се повишават таксите, се натрупват", допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че ако цената на наема на дадено заведение бъде вдигната, то и ресторантът ще е с по-високи цени след това.

"Ръстът на заплатите също е фактор, който не бива да се забравя. Така че плажовете ще си останат достъпни за хората, винаги ще има недоволни, каквото и да направим. Всеки един плаж има таван на цените, заложен по договор. Ние не може да го нарушаваме. На моя плаж таванът за платените услуги е 10 лв. чадър и 10 лв. шезлонг, миналата година ги давах 8 лв. чадър, а 7 лв. - шезлонг", каза още Димитров.

Събеседникът добави, че тази година има предложение от Министерството на здравеопазването, което иска плажове да наемат допълнително медицински лица.

"Никъде в цял свят няма медицински пунктове, медици и реаниматори по плажовете", категоричен е заместник-председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Според него в България има най-голямо струпване на спасители: "Никъде в света няма толкова като брой спасители по плажове. В Испания на ивица, която е 1 км, има шестима спасители. За същата дължина в България ти трябва да имаш 15 спасителя".

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Миналата година преди 3 месеца
В Анталия, тази в Тунис, догодина в Майорка, живот и здраве.
21
0
 
4
 
! Отговори
43657 преди 3 месеца
Еми, Гърция ни чака а, вие ще ни чакате
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Български плаж, даваш пари и една студена вода не ти носят.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КЗП вече разследва мобилни оператори за индексирането с инфлацията. Сега и тия да погне.
18
0
 
2
 
! Отговори
Веско преди 3 месеца
Никакъв полет на мисълта и коментиращите. 800 лева трябва да направят шезлонга. Така се вдига БВП, а тогава може да е вземе още дълг и всички забогатяваме. Лично финансовия министър го обясни по телевизора.
17
0
 
10
 
! Отговори
Ivan преди 3 месеца
Вижте на кадрите по-горе къде е платената зона(чадъри) и къде свободната.Плаж не се разделя по дължина,а по ширина на 50 процента!И да,ще чакате да се конкурирате с Гърция,ама друг път.И стига сте ревали,ами направете нещо,което конкуренцията ви прави много отдавна-глези клиентите си!Толкова ли е трудно да се качите на колата и да минете границата,за да видите как се прави бизнес с туризъм,който на вас въобще не ви е познат.Не е лошо да не знаете,трагедията е ,че не искате да се научите!ФАКТ.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А на Моя , си е безплатно.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Виж сега...в Гърция даже излиза по-скъпо,но в повечето случаи ти взимат кинтите с пиниз.В това е разликата. От много години имам бизнес по морето и сам виждам недостатъците ни и се дразня.За щастие *** в сезонния бизнес намаляват с бързи темпове всяка година,но все още има какво да се желае.Инфраструктура,обслужване,цени най-вече по кръчмите.
14
2
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 месеца
Дерач. Засрами се.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лани у Гърция на страхотен плаж ,на първа линия искаха 50 евро консумация , ми ние и повече направихме ,ала с Кеф -всусни бургери , ледена бира с мезе , фрапета,сладоледи и всичко с усмивка ,бързо,любезно и вкусно.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жерналистката Оти го не пита за 30лв що не даде нещо- кафе,вода, лимонада -нещо Бе ? как гърците могат ,а нашите не ? - Нашите са мн Алчни Бе ! например 1 кафе на едро им е 10ст.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а за дългоасочен наем колко е цената, че миналата година на централния на бяла корупционерите ме изгониха с полиция щото им седнах на някъв резервиран шезлонг от няква укра и не щях да ставам щото по закон не могат да правят така :)))
10
1
 
2
 
! Отговори
е тази година не е 9 преди 3 месеца
ами 3 индекса , ама аре карай . с приложението да си ок бе . хвърлят хавлия в 4 през ноща и е запазено местото . в турска има смс и си излиза нормално . Да . 4 шезлонга с 1 чаър са 50 . през ден . даа . изгодно е . като на флорида .
9
2
 
21
 
! Отговори
гърция преди 3 месеца
кавала, 4 шезлонга с масичка и 2 чадъра - срещу бира, фрапе и два сладоледа /или друго за 15 евро, общо. тез бг тъпaци къде са тръгнали.
8
5
 
8
 
! Отговори
Баба Радка преди 3 месеца
На нашето море почива скъсаняци на бързи кредити.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е 30 а 50 за два шезлонга и чадър..30 е за пред медиите..касова бележка на сън..
6
0
 
22
 
! Отговори
Фибуначи преди 3 месеца
Моя плаж ? Плажа е държавна собственост , 20 лв за да седнеш на заразения шезлонг дето преди теб е седяла някоя труженичка със сифилис -аре нема нужда лягам на пясъка. Шезлонга е за скали и бетон, като мода го докараха кантонерките и сутеньорите да не влиза пясък в процепите работничките им...
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нашето море си има целогодишни туристи, но те пък искат всичко безплатно! Е дръжте си ги Украинците те им стигат на тия измамници по бетономорието. Други заблудени ще има малко.
4
3
 
7
 
! Отговори
Не се коси,баце! преди 3 месеца
Кирчо и Кокорчо като сложат перките и си вдигайте цените колкото си искате!Поздрави от Мартиника :)
3
1
 
26
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
В Гърция вече 50% от плажа е свободна зона.Нашите мутраци нека вдигат цените.Ще има да чакат клиенти.