За какво настояват земеделците и имат ли политически искания?

Исканията касаят целия земеделски сектор , посочи Симеон Караколев
82

От днес земеделците излизат на национален протест в цялата страна. Те отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за тези, които докажат, че са били на загуба през 2023 година.

"Самото искане не касае само зърнопроизводството, касае целия земеделски сектор - "Животновъдство", "Зеленчуци и плодове", "Розопроизводство", "Тютюнопроизводство", като там основното искане е запазване на нивата на подпомагане от 2023 година за последиците от войната в Украйна. Тя продължава, затрудненията в реализацията на доставки са останали, няма промяна. Второто искане е свързано със зърнопроизводството - то е за подкрепа, тъй като по данни на НСИ средната загуба на зърнопроизводството е 27 лв. на декар", каза председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев за "България сутрин".

Той е категоричен, че 13 човека не могат да решат вместо 13 000, без да има съгласуване.

Още по темата
"Това, което се предлага от правителството за чувствителните сектори - 150 млн. лв., е с около 30 млн. по-ниско подпомагане в сравнение с миналата година. Второто недоволство е за доказването на загуби. Има много специфики, особено от малките стопанства, които много трудно оформят своя финансов резултат в данъчните си декларации", допълни Караколев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му има нормативно признати разходи: "Те не работят като всички останали еднолични търговци, става много сложно. И другото, което е, че на много от тях в момента им е належащо да получат тези средства в рамките на април. А знаете, че срокът за подаване на данъчни декларации е краят на юли".

Той поясни, че протестът днес ще е от 10:00 ч. до 12:00 ч., като всеки следващ ден този диапазон ще се удължава с един час, като в това време ще бъдат затворени пътищата, за които са предвидени тези протести. "На този етап сме взели решение да не правим блокади в събота и неделя, за да не затрудняваме придвижването в почивните дни", коментира Симеон Караколев.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е категоричен, че Българската аграрна камара няма политически искания.

"Политическите искания са на няколко организации, които видяхте вчера. Цялата им организация беше свързана основно с искането за оставката на министър Вътев. При нас това не е на дневен ред. Надявам се да стигнем до разумно решение. Ние предложихме двуразово изплащане на средствата за зърнопроизводството, стига те да са в пълния им размер", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Симо Караколев - тоя е мошеник нито овчар нито козар :)))
60
0
 
13
 
! Отговори
моля? преди 3 месеца
Нямало как да представят данъчните си декларации, било много сложно? Това, ако фирма го каже на данъчен, може и веднага да я дадат на прокурор. Но за тях всичко е позволено. Струва ми се, че този път прекалиха и по косвен начин доказаха, че хич не им е чист косъмът. На протести, може, но с данъчната декларация в ръка!
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най са ми безинтересни русофилите които вместо да подкрепят правителството, защото в Расия няма субсидии и би трябвало да се борят за безсубсидирано земеделие.Това показва, че не защитват никакви принципи,за тях е важно всичко да е на контра на правителството.
58
2
 
8
 
! Отговори
401 преди 3 месеца
Колко от тези земеделци са засели само на книга, получават субсидия на декар и "произвеждат" украинско зърно
57
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При Тодор Живков цената на тока беше само 2 стотинки и се харчеше като за последно . Особено в заводите . Нямаш си на представа ква разсипия беше . Отопляваха се огромни цехове . Освен това имахме твърди договори за износ на ток и само през зимата имаше няколко дни с режим на тока а сега го внасяме . Естествено при соца имаше и много проблеми но постигнатото тогава никога няма да бъде задминато . Тъкмо обратното след 30 години България ще бъде занулена .
56
1
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
За какво настояват земеделците? По стар ромски обичай циврят за пари които не са заработили или заслужили! Имат ли политически искания? Целият им протест е от глава до пети боядисан в политическа окраска! Никакви пари за роми! Като немогат да работят да фалират и да отиват на пазара на труда! Аман от помощи за безчинстващи роми! Само се наливат едни безотчетни пари в един симулиращ сектор! Да фалират, а протестите да се смажат с бой от полицията!
55
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 46 при Тодор Живков ... : Май не си жинял по това време или си забравил каква дискотека бяхме - 2 часа имаше ток, след това 4 часа нямаше!
54
2
 
12
 
! Отговори
... преди 3 месеца
бе не знам, но си спомням за едно журналистическо разследване от 2012г Та тогава се оказа че 11 човека в България, зърнопроизводители, за 2012г бяха взели 142 млн лв субсидий за зърнопроизводство! Та така!
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така става, когато се деде властта на комунисти.ЕС е пример за онова, което вече се случи в историята със СССР.
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скоро ЕС от фар на цивилизацията, от пример за всички ще е едно мръсно гадно място от което всеки ще иска да се махне.Англия вече им каза чао.
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Време е за БГексит от комунистическия ЕС
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Брюксел като искат да на облагат с зелена сделка защо на карат да плащаме акциза върху дизела на тези милионери в земя ??? За да надуват те после цените на земята и имотите ??? Няма смисъл да сме у членство . Членството е против нас а не за чист въздух както ни лъжат . Ако бяха зелени нямаше да ни карат да им плащаме акциза върху дизела .
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 2040 управляващата брюкселска опг иска да намали вредните емисии с 90 процента...Не знаех,че селското стопанство и земеделието е враг и трябва да бъде смачкано в името на това да ядем скакалци и треви,защото според брюкселските зелки всякакво друго производство на храни е вредно за природата
48
1
 
4
 
! Отговори
Гъдьо преди 3 месеца
Тъпият и некадърен сапунджия Мрънколай си отива...
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А как е Месопотамия, как е Месопотамия?
46
13
 
6
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 3 месеца
При Тодор Живков България имаше енергетика и изнасяше ток в цяла Европа, а днес в ЕС и НАТО жалката евporейска България внася ток от Македония, ако македонците ви спрат тока ще ви мръзнат зимата мpъcните raньовcки гьзове, а ха ха хааа
45
2
 
1
 
! Отговори
политически преди 3 месеца
Вземете древна Гърция.Всички култове към Божествата са свързани с някакви земеделски практики, гледане на животни и отвоюването на дивата природа и превръщането й в КУЛТУРА тоест в земеделакси обработваема земя.Болшевиките откраднаха думата култура от земеделските производители и я дадоха на учители и театрали, за да ги спечелят.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фермери бягат в Русия: "АВСТРАЛИЙЦЫ НА АЛТАЕ: обращение к президенту и кризис западных семей"
43
1
 
18
 
! Отговори
Некъф преди 3 месеца
Милионерите стачкуват! Няма такава пародия! Искат да свалят земеделския министър защото им го каза, че за печалбарите помощ няма да има.
42
3
 
4
 
! Отговори
Форден Лайнен преди 3 месеца
Яжте насекоми. Кравите и земеделието отделят въгеродни емисии и предизвикват климатични промени.