За какво настояват земеделците и имат ли политически искания?

Исканията касаят целия земеделски сектор , посочи Симеон Караколев
82

От днес земеделците излизат на национален протест в цялата страна. Те отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за тези, които докажат, че са били на загуба през 2023 година.

"Самото искане не касае само зърнопроизводството, касае целия земеделски сектор - "Животновъдство", "Зеленчуци и плодове", "Розопроизводство", "Тютюнопроизводство", като там основното искане е запазване на нивата на подпомагане от 2023 година за последиците от войната в Украйна. Тя продължава, затрудненията в реализацията на доставки са останали, няма промяна. Второто искане е свързано със зърнопроизводството - то е за подкрепа, тъй като по данни на НСИ средната загуба на зърнопроизводството е 27 лв. на декар", каза председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев за "България сутрин".

Той е категоричен, че 13 човека не могат да решат вместо 13 000, без да има съгласуване.

Още по темата
"Това, което се предлага от правителството за чувствителните сектори - 150 млн. лв., е с около 30 млн. по-ниско подпомагане в сравнение с миналата година. Второто недоволство е за доказването на загуби. Има много специфики, особено от малките стопанства, които много трудно оформят своя финансов резултат в данъчните си декларации", допълни Караколев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му има нормативно признати разходи: "Те не работят като всички останали еднолични търговци, става много сложно. И другото, което е, че на много от тях в момента им е належащо да получат тези средства в рамките на април. А знаете, че срокът за подаване на данъчни декларации е краят на юли".

Той поясни, че протестът днес ще е от 10:00 ч. до 12:00 ч., като всеки следващ ден този диапазон ще се удължава с един час, като в това време ще бъдат затворени пътищата, за които са предвидени тези протести. "На този етап сме взели решение да не правим блокади в събота и неделя, за да не затрудняваме придвижването в почивните дни", коментира Симеон Караколев.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е категоричен, че Българската аграрна камара няма политически искания.

"Политическите искания са на няколко организации, които видяхте вчера. Цялата им организация беше свързана основно с искането за оставката на министър Вътев. При нас това не е на дневен ред. Надявам се да стигнем до разумно решение. Ние предложихме двуразово изплащане на средствата за зърнопроизводството, стига те да са в пълния им размер", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС вече не иска да е земеделска цивилизация.Иска да е витруална цивилизация на мета, ИИ, Спейс.Не иска да слави Бога, а да има няколко пола и да няма деца.Фактите са ясни и всичко ви е обвързано.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 33Напълно съм съгласен че всички сектори БЕЗ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ са ощетени и оставени на произвола от държавата )))Кои са тия сектори, овцевъдите може би, които плащат на работниците си двино и тройно по-малйо от колкото в Гърция. Много селскостопански работници предпочитат да работят в чужбина защото там вземат с пъти повече.В България животновъдите и земеделците са с манталитер на чирбаджии от турско време.
39
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
По - добре да ям насекоми, отколкото да се навеждам на Путин и на Русия.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тецове не ни трябвали, земеделие не трябвало, животновъдство не ни трябвало, армия не ни трябвала, явно само Пеевски ни трябва
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
У нас отрасълът се управлява от 3-4 мафиота, на издръжка на евросубсидиии те лесно се управляват. Кажат им - давай с останалите юрогейци - те правят театър за няколко дни и се прибират. Народът не е с тези хора, защото при предходните протести от миналата година горното стана ясно, а никой нормален тук не подкрепя шайката посолствени зърнари.
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако Южен поток беше построен сега нямаше да имаме енергийна криза а България щеше да е глобален енергиен играч в Европа. Евтина газ, евтино отопление за всички и за бизнес и за население, около половин милиард приходи за държавата от транзит, с които ако не се крадат можеха да се строят болници, детски градини, пътища, висoки заплати за учителите, образование и университети.
35
2
 
8
 
! Отговори
Трончо преди 3 месеца
Пътищата за колкото техни, толкова са и на всеки един от нас. Дог.зи му се на някой и хайде затваряме пътища. Да отиват на жълтите павета! Как пък само на зърнопроизводителите все не им е угодено? Утре ръководителите на транспортни фирми ще стачкуват, че им затварят пътищата...Егати и ,,държавата"!
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евроатлантическите мафии по известни като ,,партии,, на карат да плащаме акциза на зърнарите защото така парите за помощи отиват само в милионерите в земя ,,зърнопроизводители,, - ,,Заповед РД09 - 62 / 24.01.2024 г. за допълване на Уведомление за възстановяване на индивидуалните размери на държавната помощ по схема за държавна помощ Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство, утвърдено със Заповед РД09 - 1122 / 27.10.2023 г.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Напълно съм съгласен че всички сектори БЕЗ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ са ощетени и оставени на произвола от държавата от много години не от 1-2 така че задължително трябва да се подпомогнат,но зърнарите са най-сити и най-гласовити
32
5
 
1
 
! Отговори
до преди 3 месеца
Точно така зелен комунисте, изкарай Мвр то да набие пак тия дето не си дават кравите и земята в ТКзС то.
31
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 11 който пита за какво са ни земеделци, да иде на двора и да почне да копа червеи да си праи супа за вечеря и ще разбера за какво са ни
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едрите земевладелци са шепа хора тях лесно могат да ги подкупят с някой друг милион на другите един крив макарон
29
2
 
4
 
! Отговори
"Деца на социал преди 3 месеца
От " деца на социализма " не може да се очакват политически искания , тъй като те знаят , че са безсилни пред властите . Техните желания са повече пари за спекулации и за фирми фантоми - на ведомост , както в повечето случаи се практикува от работодателите за " техни " хора не изпълняващи никакви функции във фирмите , а парите си ги прибират " техни " хора .
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КОцето отиде ли при трактористите да му ицорат пак градинката?
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
3eмegeлиeт ce лиkвиgиpa no нapeжgaнe нa "нaчaлницитe", зa ga ce kynyвa aмepиkaнcko ГMO, cъrлacyвaнo c nocoлcтвoтo...
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В ЕС започват да налагат зеления си комунизъм.Комунизма винаги е характерен с борбата си срещу кулаците.Партийните секретарки и журналистическите доносници вече клеймят зърнарите, новите кулаци.Новият СССР ЕС ще води война срещу богатите, ще толерира завистта към другия, можещия , по - материално осигурения.Така се поддържа винаги комунизма.
25
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наистина е време държавата да вкара в действие жандармерията и да им покаже, че не може всеки, на който нещо не му върви бизнеса, да затваря пътищата. То е ясно, че бентлитата напоследък са поскъпнали, но не може само в Европа тия да са на загуба с всичките милиарди субсидии, които им се наливат, а Аржентина и Украйна без държавна подкрепа, успяват да произвеждат в пъти по-изгодна продукция. После що било скъпо в магазините. Ами щото всички сме длъжни да им купуваме прескъпата продукция.
24
3
 
7
 
! Отговори
Седераст преди 3 месеца
Очаквам не повече от седмица протести. След това по стар сценарий нашата Бащица, нашата Тиква ще ги спазари. Този път може би с участието на Дебелян
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Драги журналисти,защо не пишете за една много важна и опасна новина-а именно,че тази седмица в Еврокомисията ще се гласува за разрешаване на използване на генномодифицирани семена и храни в Европа! Учените,занимаващи се с генно модифициране и бюрократите от нищо правещата европейска комисия,искат да ни наложат да ядем генномодифицирани храни,на всичкото отгоре на всичкото отгоре без да е обозначено на опаковката.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ocтaвka нa Гaлeвcтвoтo!