За какво настояват земеделците и имат ли политически искания?

Исканията касаят целия земеделски сектор , посочи Симеон Караколев
82

От днес земеделците излизат на национален протест в цялата страна. Те отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за тези, които докажат, че са били на загуба през 2023 година.

"Самото искане не касае само зърнопроизводството, касае целия земеделски сектор - "Животновъдство", "Зеленчуци и плодове", "Розопроизводство", "Тютюнопроизводство", като там основното искане е запазване на нивата на подпомагане от 2023 година за последиците от войната в Украйна. Тя продължава, затрудненията в реализацията на доставки са останали, няма промяна. Второто искане е свързано със зърнопроизводството - то е за подкрепа, тъй като по данни на НСИ средната загуба на зърнопроизводството е 27 лв. на декар", каза председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев за "България сутрин".

Той е категоричен, че 13 човека не могат да решат вместо 13 000, без да има съгласуване.

Още по темата
"Това, което се предлага от правителството за чувствителните сектори - 150 млн. лв., е с около 30 млн. по-ниско подпомагане в сравнение с миналата година. Второто недоволство е за доказването на загуби. Има много специфики, особено от малките стопанства, които много трудно оформят своя финансов резултат в данъчните си декларации", допълни Караколев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му има нормативно признати разходи: "Те не работят като всички останали еднолични търговци, става много сложно. И другото, което е, че на много от тях в момента им е належащо да получат тези средства в рамките на април. А знаете, че срокът за подаване на данъчни декларации е краят на юли".

Той поясни, че протестът днес ще е от 10:00 ч. до 12:00 ч., като всеки следващ ден този диапазон ще се удължава с един час, като в това време ще бъдат затворени пътищата, за които са предвидени тези протести. "На този етап сме взели решение да не правим блокади в събота и неделя, за да не затрудняваме придвижването в почивните дни", коментира Симеон Караколев.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е категоричен, че Българската аграрна камара няма политически искания.

"Политическите искания са на няколко организации, които видяхте вчера. Цялата им организация беше свързана основно с искането за оставката на министър Вътев. При нас това не е на дневен ред. Надявам се да стигнем до разумно решение. Ние предложихме двуразово изплащане на средствата за зърнопроизводството, стига те да са в пълния им размер", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
5
 
! Отговори
политически преди 3 месеца
Цивилизацията е започнала от производството на храни и земеделието.Всички големи култури са земеделски- Египет, Вавилон, Гърция, Рим.Нямало ли е това нямало е как да се стигне до литература и религия, И духовност.Нямало е как без скотовъдство и земеделие да се издържат армии на фараони, цезари, да се строят пирамиди и да се прослявя Бога.Думата култура апропо означава обработка на площи и култивирането на растителните сортове в римската цивилизация.Няма как да има политика без да се нахраниш!
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нямате наяване....алчняри
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каквото и да ти говорят става дума за едни пари. В случая за парите на данъкоплатеца. Тези са толкова нагли, че искат държавата да им гарантира цени, каквито на тях им харесват и да им раздаде субсидии. Такова рекетьорство го е нямало и по времето на Вис и Сик. Една прослойка хора да искат държавата на всяка цена да им поддържа бизнеса и да премахва конкуренцията им. Но иначе на книга живеем в пазарна икономика и цените са борсови :))))
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нямате подкрепата на народа, зърнари, защото искате народът да ви плати масрафа. А масрафът ви не е от евтините.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тиквата и Пра сето изкараха пълначите на Чекмеджето да бутат Правителството.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А акциз върху горивата плащат ли зърнарите ? Щото акциза подпумага само зърнарите които са милионери за сметка на другите . Само да питам де .
15
1
 
8
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 3 месеца
По-добре е Майбасите да дойдат !
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Затуй пък наште Гербави правителства беха особен пример за 'акъл" и за "топки".Акъла от вожда ни "Аз съм *** и вий сте прости", а топките от Главния мултак "Кото каже господин Борисов".
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денков: Май добре е да дойдат танковете, Тагарев: Няма танкове всико пратихме в Украина
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щели да блокират за 2 дена....Що не звеме правитеслтвото да им блокира "помощите" за примерно два сезона?Българите няма да го усетим по магазините, *** ще ни останат в бюджета пари за неща по-полезни от "подпомагането" на зърнари за закупуването на скъпи автомобили и други "земеделски" стоки.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При положение, че доматите по магазините са от Турция, краставиците от Македония, крушите от.... не ми са вярва чак, ама от Холандия и т.н. са чудя за къв са ни на нас българите така наречените "наши земеделци"?
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега е редно жандармерията да се намеси и да ги спре да блокират пътища. Всеки иска сигурност, не само хората, които отглеждат зърно. Но не всеки е тръгнал да иска от държавата с изнудване. Те са най-богатата прослойка и зад исканията им прозира желанието на Борисов за пореден път да дестабилизира, за да отклонява вниманието от себе си, а и за да се мъчи да тласка процесите към изгоден за него път. Да докажат, че имат загуби, като да го докажат с декларациите си - най-чистият начин да докажат, че са на загуба. Ама не искат, нали? Защото няма как да докажат това. Така че, полиция и жандармерия
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много ми се иска поне веднъж правителството да се противопостави на изнудване, но не ми се вярва, за съжаление, особено като се сетя, че половината от управляващото мнозинство е Борисов. Със зърнарите стана малко като в оная поговорка - храни куче да те лае.
8
4
 
12
 
! Отговори
Алчни копелета са преди 3 месеца
Зърнарите. Настояват за пари които всички ние да им дадем, чрез политическите простИ туткИ, които също ще си приберат дивидента .!.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денков как мрънкаше били печели на хората на вас пречат из.... од до.... лен и използвали момента кога се менкали с мутрата ужас
6
3
 
2
 
! Отговори
МВР са престъпници преди 3 месеца
Откриха в България незаконни затвори за изтезания използвани от МВР и Министерство на Здравеопазването !
5
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 месеца
Някой да им плати масрафа. Иначе трябва да вадят свои пари
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денков, позор, оставка и затвор!
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бентли и Майбах са вдогнали цените на новите модели с 30%. Затова и протестират зърнарите.
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите май се пробуждат.политиците са в пълна паника