Трябва ли да има нови правила за шофьорите над 65 г.?

Промените за подобряване на пътната безопасност предстои да бъдат гласувани в Европарламента в края на февруари
24 фев 2024 09:58, Елка Василева
192
Трябва ли да има нови правила за шофьорите над 65 г.?
Снимка: архив, БГНЕС

Нови правила за възрастните шофьори обмисля Европейският съюз. Те са насочени към подобряване на пътната безопасност. Една от основните промени е шофьорите над 65 години е да преминават задължителни психологически тестове.

Над 40 години стаж зад волана има Красимир Ценов от Монтана. На почти 66 години е и няма нито едно нарушение на пътя. Подкрепя идеята за новите мерки към по-възрастните шофьори.

„Над 65-годишна възраст хората имат разни заболявания и от това зависи дали могат да карат, да се контролират. Аз познавам шофьори, които са над 80 години и още карат, което е много неприятно и опасно“, обясни той пред Нова тв.

Според него трябва да се обърне по-голямо внимание на младите шофьори. „Катастрофите не стават със старите хора, а с младите, те карат толкова силно, че след това режат колите, за да ги извадят. Има шофьори, които и на 75 г. са добри шофьори, защото са от старото време и се съобразяват със знаци и не превишават ограничението“, обясни Ценов.

Европейският съюз предвижда да се намали срокът на валидност на шофьорските книжки над 65 години. Целта ще бъде да зачести медицинският контрол на възрастните шофьори и тяхното психично здраве. Предвижда се още да минават опреснителни курсове, ако е необходимо.

Владимир Илиев е дългогодишен автоинструктор от Монтана. Той е на мнение, че не е необходимо всички възрастни шофьори да преминават тестове за оценка на психичното им здраве.

„Поредната дискриминация на Евросъюза. Ако се провеждат такива тестове, е строго индивидуално и само, когато има нужда. Ако даден водач е направил нещо, което касае безопасността, да, но всеки под ножа, не го разбирам“, смята Илиев.

Според евродепутата Петър Витанов, който е член на Комисията по транспорта в европарламента, с промените няма да съгласни всички страни.

„Не може да направите задължителна медицинска проверка, защото някои държави няма да се съгласят и става дума за най-големите държави, няма да мине в Съвета. Но най-вероятно ще бъде предоставена възможност на страните, по тяхно усмотрение да предвидят такава медицинска проверка“, заяви Витанов.

Промените за подобряване на пътната безопасност предстои да бъдат гласувани в Европарламента в края на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 3 месеца
До АнонименНашата полиция се хвали колко глоби е наложила стояща в засада на хринилките си. Тя не помага, тя наказва и събира пари за Кокочч и за себе си. Лятнонвреме са на сянка, зимата са на припек. Няма ги на опасните места, там трудно и опасно.
154
4
 
17
 
! Отговори
до 156 преди 3 месеца
Дъртаците да си натискат парцалите.......И ти ще умреш. Може скоро, Съдбата така се подиграва с такива Може да не успееш да станеш дъртак
153
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ценов от Момтане се проявява като изпечен специалист по отношение по-възрастните шофьори (водачи на мпс-та)! Той току казва, че е много страшно и неприятно дето по пътищата срещал по-възрастни шофьори, току разправя, как по-възрастните шофьори показвали, че са дисциплинирани на пътя и спазвали стриктно всички пътни указания и ораничения! На какви ли безумия още ще ставаме свидетели в това подобие на държава?!
152
30
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дъртаците да си лекуват болежките и да си натискат парцалките.
151
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се сигнализира в комисията по дискриминацията докато не са го приели "демократите".
150
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В нормалните държави е така: Ако в продължение на три години направиш по време на каране на кола три пъти нарушение, освен че плащаш за всяко нарушение, но след третия път ти вземат книшката и за да си я одновиш, се явяваш отново на испит. В нормалните държави полицията помага на шофьорите при проблем и на пешеходците. Хората там не се страхуват от полицията, понеже тя е институция за помощ на народа при проблеми! Спазваш ли законите по пътищата, това означава, че спазваш и законите на държавата
149
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Специални правила трябва да има за младите шофйори. Старите имат опит, не са по високите скорости и спазват правилата. Гледайте пътните статистики и ще се уверите.
148
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НОВИ ПРАВИЛА ЗА ДЖИГИТИТЕ,НАРКОМАНИТЕ,ПИЯНИТЕ НЕДОБРОСЪВЕСТНИ ШОФЬОРИ! ЗА ТЕЗИ,КОИТО СЛЕД 21 ч.ПРЕВРЪЩАТ ОКОЛОВРЪСТНИЯ ПЪТ В ПИСТА ,А В ТОВА ВРЕМЕ ВСИЧКИ (КАТ,ПОЛИЦИЯ) СЕ ПРАВЯТ,ЧЕ НЕ ЗНАЯТ,НЕ ВИЖДАТ,НЕ ЧУВАТ ЗА ТОЗИ ПРОБЛЕМ ВЪПРЕКИ СИГНАЛИТЕ ОТ ЗАСЕГНАТИ ГРАЖДАНИ ....ТЕЗИ СА ОПАСНИТЕ,А НЕ ШОФЬОРИТЕ НА 65-ТЕ СИ КАРАТ СПОКОЙНО,СПАЗВАТ СИ ПРАВИЛНИКА,НЕ ПРЕЧАТ!
147
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствения преглед за всички - няма значение мъж ли си, жена ли си, млад ли си стар ли си е преглед на зрението - става по следния начин: При издаване на книшката те взеат на място където на три метра от теб ти поставят табела с надписи с различна големина на букви и цифри. И започват да те питат от големите до малките. Няма значение нямаш или имаш очила. Та не е нужно докторски прегледи! Така е в нормалните държави! Книжката важи 10 години и за да си изкараш нова - отново преглед за виждане!
146
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НЕ! Не трябва! Човек или е годен да управлява МПС доказано във времето или не. Важен фактор е и това, че възрастните хора са до голяма степен разумни и улегнали. Не на дискриминацията!
145
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е при демокрацията - дискриминация по възраст. При социализма нямаше такава дискриминация.
144
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да ни се не види и демокрацията! Някакви се изживяват като диктатори и ние ще трябва да слушаме и изпълняваме като роби, така ли!?
143
2
 
9
 
! Отговори
демокрация,а!? преди 3 месеца
Баси комунизма!Някакви се изживяват като партийни секретари,и ние ще трябва да слушаме и изпълняваме,така ли!?
142
2
 
9
 
! Отговори
А преди 3 месеца
За тия под 65, ако не им зареждат батериите какви изпити ще има. Ако съм на90 и ми зареждат батериите, ще ми вземат ли она работа за Еталон. Може и на сто да съм, издържа ли изпитите наравно с гейчетата защо ще ме дискриминирате. Вие там спазвайте закона и въведете еднаквото третиране на нарушителите, бъдете справедливи и не се безспокойте за нас.
141
0
 
3
 
! Отговори
eeee преди 3 месеца
каруцаро се пенсионира поне на 65, те веднага ше му налагат тормоз, аре вееее ареееееее
140
2
 
16
 
! Отговори
евтаназия преди 3 месеца
Следващащото решение на фашизираните от ЕС ще бъде евтаназия, физицеско ликвидиране на всички над 65 години. Ще се решат финансови и екологични проблеми
139
1
 
2
 
! Отговори
KUKU преди 3 месеца
До АнонименМайка ти ще изкара ли теста, съмнявам се, пък ти отиди при аребелките да те прошнуроват преди теста да видим дали ще издържиш.
138
0
 
24
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 3 месеца
Обмисляли били в ЕС тези ограничения... Обмислят ги,защото си е чиста проба дискриминация на възрастов признак.Вместо да ги приемате/ограниченията/ озаптете младите kelechi да не карат като изтървани- с 200-250 км/ч,залепят се за задната ти броня,когато ти караш с 50 км/ч. в града,при маневра не подават мигач/щяло да се изтърка релето/,пияни,дрогирани.Дайте статистика за ПТП на възрастов признак, да видим какво е положението.
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 135, ами родната ти маййкаа и тя е такава бе! И като гледам какъв си ти.... можеш спокойно да я наречеш:; абсолютен човешки провал!
136
0
 
3
 
! Отговори
Хммм преди 3 месеца
До Хммм, корекция от 2029 година. Моя грешка!