"Фрийдъм хаус": България е свободна държава

Демокрацията в света обаче е в срив
29 фев 2024 11:26, Нели Христова
73
"Фрийдъм хаус": България е свободна държава
Снимка: БГНЕС

Демокрацията по света бележи значително отстъпление през миналата година с оглед на това, че изборите в редица държави бяха помрачени от насилие и манипулации, обяви американската фондация за насърчаване на демократичното развитие "Фрийдъм хаус", цитирана от Франс прес.

В годишния си доклад спонсорираната от Вашингтон изследователска организация променя класификацията на две държави – Еквадор преминава от категорията на "свободните страни" към тази на "частично свободните", а Тайланд от "несвободните" към "частично свободните".

България е определена за свободна държава. Нашата страна събира 78 от общо 100 възможни точки.

Максималният брой точки, които дадена държава може да получи, са 100, като максимално 60 от тях се изчисляват на база равнище на гражданските права, а максимално 40 – на политическите права. По тези показатели България получава съответно 32 и 46 точки. В доклада се отбелязва спад с една точка в сравнение с 2023 г., когато страната получава общо 79 точки.

Сред съседните страни Гърция и Румъния задминават България, получавайки съответно 85 и 83 точки. Сърбия, Република Северна Македония със своите 57 и 67 точки са определени от "Фрийдъм Хаус" за частично свободни, докато Турция с 33 е определена за несвободна, пишат от БТА.

В Европейския съюз на последно място е Унгария с 65 точки
– 24 за политически и 41 по граждански права. Полша отбелязва 80 точки.

Русия е определена като "несвободна" с резултат 13 от 100 точки (4 точки за политически права и 9 за граждански свободи). А Украйна получава 49 точки и е описана като "частично свободна" – 21 от точките идват от политически права, а 28 – от граждански свободи.

Като цяло се наблюдава отстъпление в политическите права и гражданските свободи в 52 страни, а подобрение – в едва 21, което означава, че спадът в равнището на свобода по света продължава вече 18-та поредна година.

"Отстъплението е повсеместно във всички региони на света", отбеляза Яна Гороховска, един от редакторите на доклада. "И това е съвсем отчетлива тенденция."

В доклада са описани опити на лидери "да контролират изборни надпревари, да очернят политически противници и да предприемат действия за недопускането им до властта" в Камбоджа, Турция и Зимбабве, а също и – безуспешно – в Гватемала и Полша.

Еквадор се свлича надолу в индекса заради съпроводената с насилие намеса в изборния процес на престъпни групи, включително случаят с убийството на кандидата за президент и антикорупционер Фернандо Вилявисенсио, чийто живот беше отнет след негово участие в предизборна проява.

Положението в Тайланд се подобрява благодарение на последните избори, на които имаше истинско политическо състезание, въпреки че и там политическият елит попречи на младия и прогресивен Пита Лимчароенрат, чието прогресивно движение "Продължаваме напред" спечели най-много места в парламента, да стане министър-председател.

"Така че бих казала, че демокрацията и свободата не са победили напълно в Тайланд", заключи Гороховска.

Най-голямо увеличение в 100-точковата скала на "Фрийдъм хаус" се отчита при Фиджи, чийто рейтинг е нараснал със седем пункта.

През декември 2022 г. във Фиджи, страна, попадаща в графата "частично свободни държави", бяха произведени избори в напрегната обстановка, на които гласоподавателите свалиха от власт Франк Банимарана, който управляваше тихоокеанския архипелаг от преврата през 2006 г.

След изборите Фиджи постигна значителен напредък, включително чрез ограничаване на цензурата и промяна на законите за регистрация на избирателите, така че жените да могат да участват по-пълноценно в изборния процес, отбеляза Гроховска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Фют Не те знам дали си щастлив, но определено си болен. Нощем търсиш ли под леглото Путин?
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 18. Стига си ни емигрирал бе. Тука ше го прайм като руския рай.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Фют 29. Щом казваш...
29
8
 
4
 
! Отговори
Фют преди 3 месеца
Здравийте, роби /визирам копейките/.Минавам да ви пожелая още един нещастен ден.А, аз, аз съм щастлив, свободен гражданин на Република България!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия е гарантирала поне 2 пъти по евтин ток , ако го поискаме
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В свободни държави няма военни бази на територията си
26
0
 
4
 
! Отговори
ДО 23 преди 3 месеца
До АнонименХИЧ НЕ са слепци мн добре знаят какво се случва у НАС ! ПРосто така им отърва да лъжат балъ***ците у БГ .... КОИТО ОБАЧЕ за съжаление са МНОГО !
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко да е свободна България , като забраняват на хората да казват , че са приятели с Русия
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами като сме свободни , веднага да почваме АЕЦ Белене , да си вземем златото от канадците , да пуснем газа от Русия (че е 4 пъти по евтин ) да пуснем бензина пак от Русия , да разрешим и на други народи да правят бизнес . Ако е възможно да махнем и онези паради
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фридъм хаус вероятно всичките там са слепци, щом не виждат тоталната цензура?
22
1
 
6
 
! Отговори
Хахаха виц на деня преди 3 месеца
Никога не е била свободна клета България
21
1
 
7
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
елемнтарна про-ЗАПАДНА проапганда от разни неолиберални институти финансрани от разни служби ....голяма част от народа ще се върже обаче защото е КРАЙНО ПРО2СТ !
20
8
 
2
 
! Отговори
Митрофанова, чети! преди 3 месеца
България мрази путин.
19
1
 
4
 
! Отговори
Маджо преди 3 месеца
Напьлно сьгласен сьм заедно с христо и кирчо
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според копейките, България е диктатура, а Русия е рай на демокрацията. Имат пълната свобода да емигрират към своя рай, но не го правят. Що ли???
17
1
 
4
 
! Отговори
8те джуджета преди 3 месеца
И ние сме съгласни.
16
2
 
7
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 месеца
Тия гаврата с матряла за нищо я нямат - май забравиха писаниците си , че сме на -101 място по свобода на словото , а в политиката герб управлява еднолично странатаДо преди идването на -просто киро
15
0
 
9
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
Така сме се забавлявали на козяк с такива изблици :)
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Толкова е плоска тая пропаганда, че се не трае.
13
1
 
13
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Глупости