Учебниците били написани така, че да унищожават историческата ни памет

Атанас Семов: Държава без историческа памет е територия
299
Учебниците били написани така, че да унищожават историческата ни памет
Снимка: БГНЕС

Кощунство е това, което се случва в последните десетилетия у нас с националната историческа памет и до известна степен тя се унищожава и от учебниците, по които учат българските деца в училище, а те са одобрени от МОН. Това мнение сподели пред БНР конституционният съдия, юрист и общественик проф. Атанас Семов пред БНР.

В предаването "Неделя 150" той призна, че въпреки всичко е обнадежден за бъдещето на България и коментира дискусията за национален празник Трети март и запазването на национална идентичност и нацианална памет.

"Обнадежден съм от факта, че още го има този живец на националната памет. Политическият елит не е интересен, дали чете историята, както му скимне, или въобще не я е чел и си личи. Това не е най-същественото. По-същественото е, че благодарение на българските читалища и учители, в по-ранната възраст на българските деца все още присъстват не само дни като 3 март и 24 май, а важни съдържателни и смислени форми на съхраняване на националната памет. По-страшното е, че постигнати резултати е не "заради" и "благодарение на", а въпреки държавата, въпреки МОН и въпреки учебните програми и учебници, които одобряват. Учебниците, по които учат децата ни унищожават българската национална памет", каза проф. Семов.

Според него "ние сме народ с изключителни качества, народ, който може да оцелее физически и да се съхрани духовно след 2 века Византийско владичество и след това след още 5 века Османско душманство, е силен народ".

"Народ, който може да роди такива личности каквито нашият народ е родил – особено през втората половина наXIX век, несъмнено е народ, който заслужава добра съдба. Аз не мога да се освободя от парещото  усещане, което на днешния ден е особено силно, че ние сме свели историческата си памет само до единични дати – 3 март, 6 септември, 2 юни. А в останалото време с обществения си живот показваме, че напълно сме забравили не просто героите си, а тяхното дело и саможертва", каза Атанас Семов.

И коментира, че "това което се случва българската историческа памет в последните десетилетия е не просто кощунство, а пълно обезсмисляне на саможертвата на нашите герои, пред които иначе свеждаме чела на ден като 3 март".

"Това обезсмисляне на свободата и на съществуването на свободна и независима държава, защото държава без историческа памет е територия. Държава, чиито деца не могат да добият от училището усещане за святост на национална принадлежност, чувство на дълг пред героите и бъдещето на тази нация, е държава, която в голяма степен не заслужава бъдещето", напомни Атанас Семов.

„Скоро отворих един учебник , раздела за Освобождението се нарича "Българите в Османската империя", учат когато сме били част от една империя. В тези учебници четем, че "българите в Османска власт били неравнопоставени, плащали високи данъци, не можели да се обличат с красиви дрехи и не можели да строят високи къщи". Това е драмата на робството и това е абсурдът чуждото владичество, за които жертват живота си Левски, Ботев други наши герои и пишат нашите възрожденци, и на Трети март поднасяме цветя. Това е циничен прочит!",отсече той.

Според проф. Семов са "толкова несъстоятелни аргументите да си сменим празника. Толкова ни е съсипана националната памет, че само това остава, да си сменяме националния празник и то по конюнктурни съображение. Същественото е и Трети март, и 24 май да бъдат осмислени съдържателно и да си говорим, защо те са истински важни, защо свободата е важна и колко лесно се отказваме от нея. Защо просветата, културата, славянската и българската идентично са толкова нужни в Европа и глобализирания свят и не са несъвместими в ЕС?, пита риторично проф. Семов.

Според него "съвременният българин е подтиснат и отчаян от съвременните реалности, но и силно носещ изконните български ценности". И смята, че покойният му баща проф. Марко Семов, преподавател по народопсихология в СУ "Св. Климент Охридски" и автор на "Япония като за Япония" би казал: "Българинът се назлъндисва да си покаже достойнствата, по-лесно си показва магариите. А ние сме народ с изключителни качества".

Най-спешно ни е необходимо да показваме качествата си и да избираме хора с показани качества, убеден е проф. Атанас Семов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още по темата: Атанас Семов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Боби Историята е унищожиха русофилите и това унищожение започна още по времето на Стефан Стамболов. Заклаха и Стамболов за да си прокарат всички русофилски лъжи които и до днес изучават децата ни.
93
10
 
3
 
! Отговори
до 96 преди 3 месеца
До Анонимен,ами пав си,нали знаеш фразата,че патриотизма е последното убежище на некадърника,а българите са точно такива,единственото,което им се отдава е краденето,в коя друга страна ще крадат така необеспокоявани,затова са патриоти,навсякъде по света ще умрат от глад за два дни,а тук дерибействат на воля,плащат им се безбожни заплати и пенсии без да си мръднат пръста,как да не си патриот,когато всичко ти пада от небето
92
3
 
8
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 3 месеца
И няма да има жертви!
91
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 85 По идддиотско нещо не бях чувал. Сърбия и Румъния били освободени през руско турската война. Интересно как Легия Раковски си е живяла необезпокоявана от турцигте в турска Сърбия и хъшовете са си живеели живота в турска Румъния. Ей това са ви познанията на Българската история. А най-лошото е че подобни иддддиоти пишат и днешните учебници по история.
90
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Документите си говорят достатъчно ясно, Санстефанския гоговор предвижда България, на Берлинският конгрес западняците я разделят, всеки знае защо. Честит празник и не се борете само с думи. Този който плеска тук опорки му трябва и физическо наказание, за да проумее че с измишльотини по поръчка от америка не се променя фактология. Помислил се за капитан америка и плеска ли плеска.
89
6
 
9
 
! Отговори
до четете копейки преди 3 месеца
""""Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели"""""" --------------- Дребен Центаджия!!!!, не ме интересува какви "Интереси" е преследвала Царска Русия, Факта, че единствено Русия се вдигна и освободи Бг след Клането, което устроиха турците след Априлското въстание е неоспорим, докато "цивилизована" Европа само гледаше отстрани, а някои държави дори се опитаха открито да й попречат! А, ся ми кажи, Какви интереси преследва Кравефермата в Бг????
88
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до видинлиикаАбсолютно прав сте. Успели сме да се съхраним през вековете. Сега е съвсем осезателно. Искат да ни отнемат духовността, след което и вярата, без които сме напълно обезличени. Тенденцията е ясна. В прав текст го е заявил и министъра на войната, да се изкорени всичко историческо в учебниците. Какво повече да говорим.
87
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денят, в който чужди империи са се споразумели за нещо, не може да е празник, още помалко национален.
86
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 92 - кви опасения бе, копейка, цитатите са след войната бе, двойкар.
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
88 напротив, ваденето от контекста на цитатите и тълкуването им по друг начин се нарича или пропаганда или подмяна или спуснати глупости. Факта е че Русия води война с османлиите, факта е че създава Трета Българска Държава. Ама че някой имал опасения не променя фактологията.
84
6
 
7
 
! Отговори
астраханска чума преди 3 месеца
"Изборите вървели редовно. [...] После се задава скрита тълпа подкупени македонци, която хайдушки напада и почва да убива. И авторът на тия тълпи руската дипломация после пише ноти до силите, че изборите станали с терор и насилие! Подлост, гнусота! Подкупената руска преса издаде глас на небивало тържество. Ликува и се радва тя животински, че ще потече из България кръв! О, братя искариотски! Вие сте Астраханска чума в нашето отечество!" - Захари Стоянов, Русе, 6.Х.1886 г.
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Империите никъде и никога не освобождават, обратно, те поробват или поставят под зависимост.
82
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Документите си говорят достатъчно ясно, Санстефанския гоговор предвижда България, на Берлинският конгрес западняците я разделят, всеки знае защо.
81
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много е яко как копейките наричат цитатите от възрожденците Ботев, Каравелов, Раковски, Стоянов и т.н. "спуснати глупости", а после самите те бълват съчинения, които се откриват само в профила на руското посолство... На това в психологията му се вика проекция - да приписваш собствените си недостатъци на останалите хора. Затова и за копейките светът е черен - просто не спират да се гледат в огледалото.
80
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копейки, рано или късно истината за подлостта но Русия в нашата история ще лъсне, колкото и да ни повтаряте московските лъжи за лошите западняци и добрите руснаци. Ведяхме цялата доброта на руснаците в Украйна.
79
11
 
2
 
! Отговори
България преди 3 месеца
В определен смисъл е османска държава, ако приемем, че родът Дуло на Аспарух е бил братовчед на рода Кая, наследник на който е Осман. Не е ясно кой от кого е откраднал родовата им дамга, iYi.
78
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руско турската война освобождава и Сърбия и Румъния. И тях ли са "завладели" руснаците? Опорките на подмяната трябва да са подсъдни.
77
12
 
4
 
! Отговори
Счетовод преди 3 месеца
Все още Ганчовитса вярва, че пияният солдат, запътил се да търси излаз на Бяло море и се отбил в дома и да се наяде, напие и наеббе, е дошъл да я спасява от някакво си робство. И за сравнение - по време на турското робство българинът плаща средно около 2-3% данък, приравнен към днешните стандарти. Днес под еврейско робство плаща между 40 и 60% данъци в зависимост от дохода си.
76
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"България не съществува! Който и да излезе победител в тази война, българското царство няма да съществува. За Русия България вече не съществува." - Московски славянски комитет, ръководен от кмета на Москва Н.И.Гучко, 25.09.1915 г.
75
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До За опоркаджията Документите байчо говорят точно обратното. Русия се е запънала като магаре на лед в никакъв случай да не се даде независимост на българската държава и е подкукоросала и Турция да иска част от България итака се стига до разделението на България по изличното настояване на московския цар "освободител". В противен случай Русия е губела всякакво влияние на Балканите което са искали западните държави. От тука произтичат и московските опашати лъжи как великите сили не искали българс