Българските митници готови за Шенген – трафикът се разделя, ще има нови пунктове

Над 2 000 камери ще следят в реално време преминаването на коли и камиони през границите ни
Обновена: 4 мар 2024 11:09 | 4 мар 2024 10:33, Елка Василева
56
Българските митници готови за Шенген – трафикът се разделя, ще има нови пунктове
Снимка: архив, БГНЕС

Агенция “Митници” вече е готова за Шенген не само по въздух и вода, но и по суша. По най-натоварените гранични пунктове ще се раздели товарният  трафик от този на леките коли. На летищата пътниците, пристигащи и пътуващи към държави извън Шенген, ще бъдат отделени от останалите, за да бъдат проверявани. Ще има и нови гранични контролно-пропускателни пунктове, казаха за “24 часа” от Агенция “Митници”.

Още по темата
Ще се слагат и мобилни рентгени за проследяване на рискови превози и те вече са част от европейската система за следене на акцизни стоки. Въведени са нови системи за анализ на риска и автоматично селектиране на рискови стоки и превози. Работи се по въвеждането на система за следене на трафик в реално време. Над 2000 камери записват на всеки пункт и са свързани с централния сървър, което рязко е свило нарушенията и корупцията по пунктовете.  

Предстоящото приемане на България в Шенген не само по въздух и вода, а и по суша, което според финансовия министър Асен Василев се очертава да се случи на 1 януари 2025 г., ще промени не само броя на пунктовете, но и техните функции, споделят от митниците.

Нови пунктове ще облекчат още трафика след 2025 г. Планирани са  такива на българо-македонската граница: Симитли-Пехчево и Струмяни-Берово. Към Турция ще има пешеходен пункт на Резово и пункта Белеврен-Ахлатлъ.

Първата осезаема промяна ще бъде закриването на ГКПП-тата на границата ни с Гърция и Румъния, което означава, че пътуването до тези държави ще става напълно свободно. Летищата, които са едновременно и Шенгенска, и вътрешна за ЕС граница, трябва да отделят потоците на заминаващи и пристигащи от държави, които са в Шенген, с останалите, които не са. Товарните и круизните кораби и пътниците на тях ще бъдат проверявани, ако идват от страна извън зоната за свободно пътуване, като засега е планирано това да става на пасажерските терминали в Бургас, Несебър и Варна.

Гранични проверки ще има задължително за пристигащите и заминаващите - товари, пътници и автомобили, от и  към трети държави. Митнически проверки остават задължителни за всеки по суша, въздух и вода, ако идва от държави извън Шенген.

За всички останали проверките ще са изградени на база анализ на риска, като той се преценява по няколко критерия - зависи не само от държавата, от която пристигат или към която отиват, а и от пренасяната стока.

На граничните пунктове на летища и пристанища вместо граничен контрол може да има внезапни полицейски проверки. Митническият контрол остава и ще продължи да има  митническо оформяне на стоките, обработки по измерване на масата на пътни превозни средства, разрешителния режим, винетния контрол.

Подготовката ни за Шенген предвижда и ремонти и модернизиране на основни ГКПП-та. През 2023 г. е направена частична реконструкция на ГКПП „Капитан Андреево“ чрез изграждането на две нови специализирани входящи трасета за хладилни камиони и стоки, подлежащи на официален контрол от Българската агенция по безопасност на храните. Инвестицията е за 5 млн. лв.

Трасетата  вече са оборудвани с автоматични везни и дезинфекционни рамки, както и с всички необходими други съоръжения, ускоряващи граничния контрол. Увеличаването на броя на входящи трасета за товарни автомобили от 10 на 12, изграждането на втора отделна площадка за рентгенови проверки и навес над съществуващата, както и реорганизацията на трафика увеличиха пропускателната способност на пункта и съответно времето за изчакване на вход в страната намаля, каза Павел Тонев, доскоро шеф на митниците, а сега съветник на финансовия министър.

Започна и реконструкцията на ГКПП „Станке Лисичково“, известно като митнически пункт Логодаж. След приключване на мащабното му разширение трасетата ще станат по три в посока - две за лек и едно за тежък трафик в посока, ще се построят нови площадки за дезинфекция, хладилен контейнер и рентген, ще се поставят нови кабини, осветление и козирка. Предстои изграждане на нова административна сграда, халета за щателна митническа проверка, санитарни помещения за преминаващите, както и цялата прилежаща водопроводна и комуникационна инфраструктура. С осъществяване на реконструкцията освен повишаване на пропускателната способност ще се постигне и по-ускорена обработка на тежкия трафик чрез събиране на една линия на всички контролни дейности от компетентността на Агенция “Митници”.

През 2023 г. започна и втората фаза от реконструкцията на ГКПП „Калотина“, която се очаква да приключи през пролетта на 2024 г. Целта е увеличаването на броя на входящи и изходящи трасета за пътнически автомобили. Втората фаза предвижда изграждане на трасета за гранични проверки, разположени под общ навес.

 Промени се случват и в информационната система на митниците - БИМИС. През 2023 г. тя вече прави трансгранично признаване на електронни идентичности. Има нов софтуер за обработка на информация. Митниците са една от първите институции у нас, които имат частен облак в държавния сектор.

Дейностите по митническото оформяне на вноса, износа и транзита вече са напълно дигитализирани. С развитието на IT системите бе дадена възможност хартиените документи в основните митнически процеси да бъдат изцяло премахнати, а обслужването на операциите да става електронно.

Българските митници вече са част от системата за следене и контрол на акцизни стоки и за обмен на акцизни данни. Страната ни е сред първите седем държави от Европейския съюз, въвела опростени електронни процедури за превоз на стоки, които преминават транзит през нас. В момента е в ход въвеждането на система за контрол на  транспортни средства в реално време, както и за автоматизирани анализ на данните и на риска, който да селектира подозрителни превозни средства и товари. Във всички митнически учреждения работят над 2000 камери, за които е изградена комуникационна свързаност, което е свело до минимум нарушенията в тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Други български племена - Хиксите напускат южните склонове на Кавказ и се отправят към Египет. В 18 век преди н. е. завладяват Египед и го владеят 3 века. След това една част напуска Египет и стига Гибралтар и през годината Кала/Гала прекосява Гибралтар под името Гали/ Това е била традицията да се приема името на годината по Слънчевия Календар, който е сътворен от българите при важни случаи възкачване на трон били голямо събитие... например Фараонът Аменхотен 4, приема името ЕХТХАТОН
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите са едни от най-старите племена. Родината им е била Балканският п=в и по време на добив на Желязна Руда част от населението на Балканите се преселва Кавказките планини и добива, желязна руда. През времето на потопът в Черно Море чедна част от тях напускат земите си и се отправят на исток и стигат Таким и Такламан, Селища като *** българ. Чдар ***, езерото Лоп/тогава наречено Българско езеро. са свидетели за тяхното присъствие.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой от форумците, пишещи тук, задавали ли стес и въпроса: "Защо три държави в света България, Дания и Англия имат ГЕРБ с ТРИ ЛЪВА?
45
4
 
3
 
! Отговори
Баба Ванга преди 1 месец
Шенген ке видите през на Макрон кривия. Тъй да знаете!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако/като влезем в Шенген по суша, Lайноморието ще остане пусто. Мутрите ще фалират и ще трябва да се преквалифицират.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чаши Горе с Ракия..... Българи и целунете Розите Ухайни - Девойки от Розовата Долина и с Червено Вино от мен Българина ги почерпете за да има Род - Славен Български Народ!
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Босфора се Пръсна и изкърти от земната прегръдка. Вода като Река започна да клокочи и на Океана Водата да източи. Небето се нацупи и Буря се изля и Морето наше на Черно зафуча Бясно и му стана Ясно, че от днеска "Ще се потопи за Четиридесет Дни и Нощи и със скорост на водна Стихия, погълна всичко що бе построено и живо. Настана мес , нещо като Ебaлна смес. Смес от Скала, Кал, Растения и Жива Плът. Нямаше спасение в туй Земно Забавление.....
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След Сътворението започна Поврат - "Така наречен Земен Разврат. Нещо като Хаосен кръговрат. От тогава насели се Земята та чак в днешни времена се пренасели. Над езерото Черно наРОДа Златна цивилизация си построи - Варненската Златна Цивилизация. От Пещерите излязоха ЧО+ВЕДИте и Започнаха Земята да плевят и ОРат.... трупайки знания за АЗ, БУКИ, ВЕДИте....
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Адам се изправи над Амазонката и рече: "То, че Женското Корито на Реката управлява Мъжкия Поток в Планината" не означава, че Аз Адам не съм като теб Амазонката - Арийката - Ариец?.... Аз съм Бог и съм Бог на Ариите - Българин съм! И от тогава ... за наше удивление всяка пета дума в СЛОВОТО ни наше по ханчетата, ресторантчета с Високо вдигната ръка за Кекс тост Вдига и е свързано с приравнително Местоимение... Уткa и Куpдоколяко са равни на тригоноиметрично парично Уравнение!
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Амазонката и Адам какво ли не Опитваха, в Страстта залитваха. Връщане назад Нямаше... таз Вулва, тоз Вулкан. Бълваше пяна и нямаше Срам... Скалите ехтяха от Дърварска Сеч. Всичко искаше да държи в ръката си Меч. Всяка дупка виждаше в себе си Кекс. Ревът на Адам бе страхотен, Лъвски, а под него Амазонката Набъбнала, Потекла. наум си рекла: Свърши се снази....
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Та Легна Амазонаката по гръб, близо до един вековен Дъб, разтвори си едвам, едвам Бедрата и отгоре лъсна Цепката с Устата. Адам нададе боен РЕВ като УранГотан. Изправи своя ревнал Боздуган и държейки го в ръце запуши тоз Вулкан. Замириса на Изгоряло Човешко Месо. Започна Лъвски, неЧО_ВЕЧен Кекс. Къде ли не? На клонки от Клек. На връх от Бодил на Трънка, върху семка от узряла Тиква.
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Адам като видял Очи му изхвърчели, от туй централно Галактично сътворение. Сътворение с Минало, Сегашни и Бъдеще. От таз Черна Дупка на Нашта Вселена, Около която Вaгина всичко се Върти. *** Безкрайна, Славна, Страстна и Срамна. Нещо го Бъзнало и под корема Ръгнало. Нещо вълшежно се случи в тоя ЧАС...В тоя Час на погледни въздишки. Амазонката като видя, че на Адам му се подува, на нея чак и Прилоша.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските *** ботове са го закъсали много за да спамят произволна тема в малък новинарски сайт.
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евуня... Опипала с РЪ_ЧИчка малката Горичка и нещо под лопатката я Бъзнало. Пипала и тЪРКАла докато от гОРата не се показали Устата... Вятърът повдигнал листото и от там лъсна част от Вселената, Вселена Безкрайна, Славна, Страстна и Срамана. Евуня се изправила и рекла: Адаме.... Аз съм Амазонка! Аз съм Арианка и съм само за Боговете - Българите!
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така в РАЯ Адам и Евуня си Живели. Прегръщали се двамата и Пели. Танцували си по Полята, а в Гора се надбягвали със Сърната. Целували се те. Обичалли се с Поглед, Ден и Нощ, Нощ и Ден, превръщали нощта в Ден, така бил всеки Звезден Ден. Тъй както Земята се въртяла около Слънцето да се загРЯва. Но, един ден *** я заСЪРбяло. Една мухичка загнездена в нейната Печара засмукала сок от горския Поток... който от коритото на реката се управлява.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко хиляди мигранти на месец ще ни струва вашия Шенген?
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Maхайте го тоя Шенген менген нови избори и Възраждане и ВМРО начело!
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ИСТИНА Е .... Защо долната част на скелета, които задвижва Краката с енергия от Слънцето сме го нарекли "КРЪСТ".... Защо като отидем при доктора и го питаме: "Докторе, боли ме "КРЪСТА"... Боли те, понеже САТАНАТА ти е спрял достъпа до Слънчевите Лъчи. които ти дават енергия с която да се противопоставяш на земното притегляне.. Когато нашите Функции на тялото спрат. Отиваш изкопаваш си гроба. Хвърляш скелета си в него. Поставяш Кръст пред Гроба и Твоято Вечно "АЗ" излита след 40 дни в Козмоса
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Загрея рече: Земята ще ме обикаля и лети като синя птица около МЕН, стига вече Тъмнина да покрива Земята и отсече: "От тук нанататък Земята ще си носи своя Кръст, и ще бяга всеки Ден по Спирала след Мен. От тук нататък тук ще се слуша мойта воля... Аз съм Капитан... " ииии създаде от пръст тялото на човека и му даде слънчева енерги и в основата на скелета му постави КРЪСТА - Слънчеви Лъчи вливащи се в тялото му - перпендикулярни на Земната гравитация и ЧоВекът проходи по Земята с Очи към Загрея
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той, Българина вървеше лъкатушейки по улиците на Балканите. Лъчите минаваха през него без да го докоснат и мрак изпълни човешката му душа.