Тревожно: 60% от българите не посещават зъболекар

Децата с масови проблеми
63

Тревожни новини за зъбното здраве на българина. 9 от всеки 10 деца имат ортодонтски проблеми, а всеки втори българин не посещава зъболекар, освен ако не стане крайно наложащо.

"Основният проблем в денталната медицина е осигуряване на денталното здраве на децата и възрастните. Лошото при ортодонтските проблеми е, че са предпоставка за влошаване на оралната хигиена, което води до развитие на парадонтит и загуба на зъби. Децата са приоритетна група за нас и трябва на тях да се обръща по-сериозно внимание", коментира проф. Бойко Бонев от Факултета по дентална медицина за Bulgaria ON AIR.

Запитан дали българите имат здравна култура, гостът в "България сутрин" отговори: Част от населението - да, огромна част - не бих казал.

"Голяма част от родителите подхождат така: "Това е временен зъб, защо да го лекувам?" - което е предпоставка за задълбочаване на останалите проблеми. Трябва да се работи за повишаване на здравната култура на населението. Около 40% от хората в България годишно посещават зъболекар. 60% не го правят. Този процент е по-висок при децата. При децата ежегодният преглед при зъболекар е задължителен", подчерта проф. Бонев.

Той е на мнение, че в детските градини трябва да искат от родителите документ от преглед при зъболекар.

"Всички зъболекари се реализират невероятно в България, в нашата специалност няма безработица. Лечението в България е над средноевропейско ниво", категоричен бе проф. Бонев.

Той отново изтъкна, че профилактиката е в основата на предпазването на зъбите. Много важно е храненето при бременните жени, когато е началото на минерализацията на зъбите, обърна още внимание специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ходиш на зъбар не е като да висиш през ден при джипито.На зъбарите трудът им е платен и не можеш да разбереш кое е пи здравна каса кое не е Я да кажат управляващите месец априм 24 година е определен за месец без такси и заплащане при стоматолози.Трудът ще им бъде заплатен от бюджета .Свободен час няма да намерите или защото всички спец ще изчезнат щот знаят че няма нищо да получат или всички 6мил българи ще се прегледат
60
0
 
2
 
! Отговори
ф преди 1 месец
До РозаНе за всички е полезна обаче.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия печелбари са с цени като в Париж , ЗК плаща май са и вадене на зъб ,гадове
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е само до парите, а и до доверието. Младите зъболекари не искат да ти лекуват зъбите, а да ти ги извадят и после да нямаш друга опция само импланти им са в главите и поне 2500 лв на имплант разбира се
57
0
 
5
 
! Отговори
Роза преди 1 месец
Имам зъболекарка,която ми е лична приятелка.Естествено,пак ми взема пари за лечението,но по-малко.От нея знам, че за венците най-добра е билката смрадлика.Жабуренето с нея лекува дори парадонтоза.Убедих се,че е права.Преди години венците ми кървяха, а сега -не.
56
5
 
0
 
! Отговори
1262 преди 1 месец
Ракията и цигарите са по-важни.
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докторите като ти извадят зъбите ти спират най - важната функция на тялото - да можете да си хапвате по ресторантите и да вдигате чаши пълни са ракия и вино горе до небесата, да се смеете, да си показвате зъбите и да викате: Здрав съм и корав съм, моят е най - голям!
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 49 Обикновено липсите са разни вещества, на които много не обръщаме внимание, но в храната ги няма в достатъчно количество заради изтощени почви и нови начини на отглеждане на продукцията. Например бор, мед, силиций... Вит. Ц също е важно, както видяхме по-долу и литий - едно време са си миели зъбите с дървесна пепел, а тя съдържа литий. Иначе, пелинът добре чисти зъбен камък, но преди това трябва тялото ти да е в състояние да поправи проблемите, иначе само ще отвориш вратата на бактериите.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поддържайте МЕТАБОЛИЗМА НА ТЯЛОТО СИ да е ВИСОКО. Тялото Ви да функционира. Да не му спират докторите ФУНКЦИИТЕ.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 49 Сам по себе си не води до пародонтоза, тя е следствие от микроорганизмите, с които се е опитало тялото да се пребори и е крайният етап на изгубената битка. Отвътре навън разбирай здравословно хранене, предимно зеленчуци и плодове, лечебни гладувания и т.н. докато тялото се възстанови до толкова, че да може да се самопоправя, както е нормалната му програма. Но бавно се наваксва и може да е нужно да му се помогне. Затова трябва да разбереш какво ти липсва конкретно на теб. Обикновено липсите
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Консумирайте често Ябълков Оцет - той поддържа високата киселинност на стомаха за се обработи храната правилно в стомаха .... и след това влизайки в тънките черва и влизайки в кръвта ни се неутрализира и я алкализира!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идете в Историческите гробници от преди 12 хиляди, 6 хиляди, 2 хиляди и преди 200 години - всичките скелети имат ЗДРАВИ ЗЪБИ! Има и разбити Зъби по време на бой! Но има скелети на стари хора Живели по 300 години.... Но тогава е имало постоянно войни по племената. Примерно От едно село са ходели в друго село да крадат Млада Мома и след това е имало война и много млада кръв!
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 49 - Ама стоматолозите казват, че зъбният камък води до парадонтоза и трябва да се маха. Иначе кървене, разязвени венци, падащи зъби.....картинката е страшна. А как се маха отвътре навън?
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чрез зъбния камък тялото се опитва да компенсира други проблеми, за целта променя биохимията на слюнката, за да натрупа материал там, където е слабо място. Трябва да се чисти отвътре навън до постигане на поне относително здраве. А това "чистене" на зъбен камък с ултразвук е направо пагубно за зъбите - където има микро пукнатини или дребни дефекти, от вибрациите на ултразвука те стават по-големи и в крайна сметка зъбите се разрушават.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И за тоя зъбен камък как пък не измислиха нещо, дето да го разгражда. Всякакви препарати за ръжди и какво ли не свалят, но за зъбен камък - няма. И не е само до хигиена, и други причини има, стомах, стомашни сокове и болести. Май нарочно не изобретяват, че и за него да плащаш.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, беше се появило по едно време едно научно изследване, третирали развалени зъби с литий и те се възстановявали. Къде изчезна това изследване, разви ли се нещо по въпроса?
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма Никакъв контрол над зъболекарите ,всеки студент отваря кабинет и почва да жули яко по 150лв за пломба , а каво прави ,как и може ли изобщо ? В София е страшно -на всеки 20 метра кабинет ! ,не че по-старите са стока - два пъти "лекуван" кътник ми го извадиха ,здрав зъб ми извади без упойка ... амо Парите им са в главата ,правят по 2000лв на ден !!!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 40 - Ще си го правя, ама в града крави нЕма. И много неща станаха, дето сам да си ги прави човек. Хляб, плодове, зеленчуци, кисело мляко, сирене, месо.....Направо ще ни върнат в 18 век, не в 19. Ама, май по-добре тогава да е живял човек, поне е имало истински неща, истински хора и истинска храна.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Издояваш овцата и си правиш овче кисело мляко. Издояваш козата и си правиш козе кисело мляко. Издояваш кравата и си правиш кравешко кисело мляко. Но имайте на в предвид, че Овцете, Козите и Кравите имат Рога, а ние ХОРАТА НЕ! И тогава се размислете! Защо едно време Конната Армия е била Здрава? Понеже Войникът по време на почивка си е пиел Конско и Магарешко Мляко - а те като нашите кърмящи Майки - нямат Рога! Истинско и здравословно Кисело Мляко от Коне, Магарета и Майчино Мляко!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То наистина трябва сами да си квасим киселото мляко, но с тия закваски, които ги продават, пак не е същото. Четох, че едно време са подквасвали мляко като пролет при дневни температури около 20 градуса са оставяли менче с прясно мляко навън на открито и после с него са подквасвали. Другият вариант е с клонче от някое безопасно растение, например детелина - слагат го в бурканче с прясно мляко и то се подквасва от бактериите по растението.