Тревожно: 60% от българите не посещават зъболекар

Децата с масови проблеми
63

Тревожни новини за зъбното здраве на българина. 9 от всеки 10 деца имат ортодонтски проблеми, а всеки втори българин не посещава зъболекар, освен ако не стане крайно наложащо.

"Основният проблем в денталната медицина е осигуряване на денталното здраве на децата и възрастните. Лошото при ортодонтските проблеми е, че са предпоставка за влошаване на оралната хигиена, което води до развитие на парадонтит и загуба на зъби. Децата са приоритетна група за нас и трябва на тях да се обръща по-сериозно внимание", коментира проф. Бойко Бонев от Факултета по дентална медицина за Bulgaria ON AIR.

Запитан дали българите имат здравна култура, гостът в "България сутрин" отговори: Част от населението - да, огромна част - не бих казал.

"Голяма част от родителите подхождат така: "Това е временен зъб, защо да го лекувам?" - което е предпоставка за задълбочаване на останалите проблеми. Трябва да се работи за повишаване на здравната култура на населението. Около 40% от хората в България годишно посещават зъболекар. 60% не го правят. Този процент е по-висок при децата. При децата ежегодният преглед при зъболекар е задължителен", подчерта проф. Бонев.

Той е на мнение, че в детските градини трябва да искат от родителите документ от преглед при зъболекар.

"Всички зъболекари се реализират невероятно в България, в нашата специалност няма безработица. Лечението в България е над средноевропейско ниво", категоричен бе проф. Бонев.

Той отново изтъкна, че профилактиката е в основата на предпазването на зъбите. Много важно е храненето при бременните жени, когато е началото на минерализацията на зъбите, обърна още внимание специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Няма как, след като извинителната бележка от лекар стигана 60лв., колко ли ще е от стоматолог?
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 38. Бе то има, но е трудно - да си го правиш сам.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 14 "и след това са ядели Кисело мляко, което с хубавите бактерии в него са възстановявали добрата флора и са избелвали зъбите." Много си прав! Докато се намираше читаво кисело мляко по магазините нямах никакви проблеми със зъбите. А сега съм редовен посетител при зъболекаря... Все нерви вадят, все нещо не станало както трябва, все пломби сменят...
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 37 - Сега, ако напишеш и къде да намери човек истинско кисело мляко, цена няма да имаш.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Почистването на Зъбния Камък става естествено..... ЧРЕЗ НЕРВА В ЗЪБА - който всяка секунда дава ИНФОРМАЦИЯ какви атоми, молекули му са необходими за да изгражда зъба... и да се бори срещу правещата възпаление бактерия хранеща се със ЗАХАРИ - КАНДИДА... Та престани да ядеш ЗАХАРНИ ИЗДЕЛИЯ и МНОГО ХЛЯБ. Яж Кисело Мляко - което с двете прекрасни Български Бактерии ще се Бият със Възпалителната Бактерия КАНДИДА.... Но преди това унищожи Кандидата със ХВОЩ и ПРОПОЛИС В УСТАТА!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лекари и зъболекари във всички училища, ама при децата нема пари, за това айде в частния кабинет, е колко ще имат зъби е въпрос и ако пломба издържи10-15 г., значи тогава е добре.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 34. На мен ми паднаха всички пломби
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами защото такива зъболекари се навъдиха, че да те е страх да отидеш на зъболекар. На мен последните ми съсипаха три зъба и сега се чудя при кого да отида. А пък не е опция да жертваш по един зъб за проба дали зъболекарят е читав.
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еми направете го достъпно и хората ще идват бе бо-к-лук !! Може линза едно почистване на зъбен камък да ми взимате 150 лв ?? Една снимка 3 д -350 лв . Един имплант колкото 2 месечни заплати !! Много ясно че хората няма да посещават зъболекар ! Не е до желание а до възможност
32
0
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
Родителите ми кае на по 80 немали един развален зъб и редовно ги избелвали.... Абе клоуун,я обратно в пършивата панелка откъдето изпълзя :))
31
10
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 2 месеца
Какви пари, бе драги ми смехурко?! Всичко по частно второ здравно минава, нищо не съм давал. Давате баламите като луди, защото не си чистите и не си миете зъбите. А избелването е 1 път на 3-4 години. Както каза- зъбите са си мои. Проблеми с тях нямам. Нито 1 пломба. Няма и да имам.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи така: Като си изплезиш езика..... и по повърхността му има бяла теч.... това означава, че устната ти кухина е превзета от КАНДИДАТА и прави възпаления... Мозъка ти се бори и изхвърля течност - сополи, за да не може кандидата да влиза в мозъка.... но доктора вместо да ти унищожава КАНДИДАТА и да ти спира възпалението ти дава хаповеве да нямаш СОПОЛИ и кандидата влиза и в МОЗЪКА и започва и главоболие... и след това започват да те тровят с АНТИБИОТИЦИ... Страхотна МЕДИЦИНА беее?
29
2
 
8
 
! Отговори
До до 22 преди 2 месеца
Стига с това избелване, никой свестен стоматолог няма да ти го препоръча. Както се казва, имал си бол пари, дал си ги за избелване. Е, продължавай, зъбите са си твои.
28
0
 
1
 
! Отговори
да бе с бебебум и преди 2 месеца
вдигнати доходи бегееца е горд и на 8 място по богатства . нови коли, учи, деца - едно на месец 2 бона . само гербери раждат . от бдж, от дела, от кат, абе поспечелват си .
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 19, не беше заради материалите! Цитирам: Източно европейците не се грижат за зъбите си. Гледал си филм, аз говоря за сериал. Училищните зъболекари бяха най-ужасните същества изобщо! Държавните дентални клиники бяха под всякаква критика откъм чистота и хигиена. Дори няма да споменавам, че правеха манипулации без упойка. За това хората ходеха само по спешен случай. И това си остана. Критичното мислене е важно. Ама не ти се отдава. Гледай напред и не коментирай когато не можеш!
26
8
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 2 месеца
Вярно?! Брех! Родителите ми са на по 80 и нямат проблеми и 1 развален зъб, ама окей. Избелват постоянно. Ще го имам предвид, все пак си инженер балкански.
25
0
 
3
 
! Отговори
Трифон преди 2 месеца
А не е верно, всичка ходят, просто някои ходят през 5 до 10 год.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 18 - Като Джисъза, сега показва белите конски зъби, но нека минат малко годинки, пишман ще стане дето ги е сложил, а не си е държал неговите.
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ходя на профилактика 2 пъти в ходината. Че зъболекарските услуги са скъпи, не спорим. Но като чакаш да стане крайно наложително, няма да стане по-евтино . И все не разбирам как българинът няма пари за собственото си здраве, но кръчмите, салоните за красота, спа хотелите и т.н. са пълни.
22
3
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 2 месеца
С тва избелване след 10 години ще си беззъба баба. Толкова ти е денталната култура, пуяк.