Тревожно: 60% от българите не посещават зъболекар

Децата с масови проблеми
63

Тревожни новини за зъбното здраве на българина. 9 от всеки 10 деца имат ортодонтски проблеми, а всеки втори българин не посещава зъболекар, освен ако не стане крайно наложащо.

"Основният проблем в денталната медицина е осигуряване на денталното здраве на децата и възрастните. Лошото при ортодонтските проблеми е, че са предпоставка за влошаване на оралната хигиена, което води до развитие на парадонтит и загуба на зъби. Децата са приоритетна група за нас и трябва на тях да се обръща по-сериозно внимание", коментира проф. Бойко Бонев от Факултета по дентална медицина за Bulgaria ON AIR.

Запитан дали българите имат здравна култура, гостът в "България сутрин" отговори: Част от населението - да, огромна част - не бих казал.

"Голяма част от родителите подхождат така: "Това е временен зъб, защо да го лекувам?" - което е предпоставка за задълбочаване на останалите проблеми. Трябва да се работи за повишаване на здравната култура на населението. Около 40% от хората в България годишно посещават зъболекар. 60% не го правят. Този процент е по-висок при децата. При децата ежегодният преглед при зъболекар е задължителен", подчерта проф. Бонев.

Той е на мнение, че в детските градини трябва да искат от родителите документ от преглед при зъболекар.

"Всички зъболекари се реализират невероятно в България, в нашата специалност няма безработица. Лечението в България е над средноевропейско ниво", категоричен бе проф. Бонев.

Той отново изтъкна, че профилактиката е в основата на предпазването на зъбите. Много важно е храненето при бременните жени, когато е началото на минерализацията на зъбите, обърна още внимание специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой предизвиква болката в Зъба - недобрите бактерии правят възпаление. Недобрите бактерии правят възпаление в костната тъкан в челюстта! Започва да ти изтича по венците бяла течност.... КАНДИДОЗА.... в КОСТНАТА ТЪКАН.... Ако отидеш на доктор, ще ти каже че имаш Рак на Костната Тъкан.... След възпалението от Кандидата и други недобри бактерии доктора ти вади Нерва, който ти дава информация, че имаш възпаление и ти с гордо вдигната Ръка му даваш Пари! Защо доктора не унищожава КАНДИДАТА?
20
3
 
13
 
! Отговори
Хах преди 2 месеца
Тук вината е изцяло на държавата, едно посещение с манипулация може да ти излезе над 200-300 лв. Как един песионер да посещава редовно зъболекар, после какво да яде с тия зъби.
19
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 16 преди 2 месеца
То, комунизъм нямаше, та няма как да ти е виновен, ама и соца не е крив. Тогава всяко училище имаше лекар и зъболекарски кабинет. Ужас ми беше като се появи зъболекарката в час и извика номера ми. По-добре беше двойка да ми пишат, предпочитах, отколкото да седна на зъболекарския стол. А във филма правеха заключения заради материалите, които се използваха у нас. Но факт, че хората не бяха, а и сега са любители на тия услуги. Но не може без тях.
18
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нормално. Функционалната неграмотност е смазваща. Пряко свързана с денталната и здравната култура. Нали ги гледам- моите зъби на 40 светят, 3 пъти годишно почистване, избелване- бели като сняг. На жена ми и на децата ми- същата работа. А разни на има-няма 40 с изпопадали изгнили зъби да те е гнус да го погледнеш. Из прованса- шок и ужас. На 45 вече без 1 зъб от цигари и наливане с евтин алкохол. Страшно е. Не ми се обяснявайте само, че съм убеден, че сте хигиена НУЛА масово.
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А беше време, когато ходехме безплатно на зъболекар. Не ме обвинявайте в носталгии и реклами на едно време, но няма как да не ми излезе в главата тая съпоставка. Че и само тая да беше.....
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди години гледах някакъв сериал, в който жена беше убита. Патоанатома заключи, че е източно европейка тъй като не се грижила за зъбите си. Това ни е насадено от комунизма в цяла Източна Европа. Липсата на здравна култура е заради мега-гига-пета якото образование от онова време, което и до днес продължава да властва в цяла източна Европа! Има знания, които задължително трябва да бъдат вкарани в образованието. Здравната култура е част от това! Ама кратуните не увират лесно!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На село вадим зъби с клещите :)))
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво Българи. Защо не ходим на зъболекар? Умни сме! Когато има зъбна инфекция, доктора вместо да избива бактериите, предизвикващи болка, той вади нерва - който дава информация за възстановяването на зъба и тъпyнгeрите мислят, че са се излекували. От хиляди години нашите баби като ги заболи зъб или ухото, са си слагали в устата Хвощ и Прополис и са унищожавали инфекцията и след това са ядели Кисело мляко, което с хубавите бактерии в него са възстановявали добрата флора и са избелвали зъбите....
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не зъболекари - кожУдери са тия - смъкват ти кожицата
12
1
 
15
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Цените са причината цените....
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, посетих го, щот не се трае болката. 620 лева за малка пломбичка и коронка на съседен зъб с чистене на нерви и канали. Повече от една пенсия. Как да посещаваш редовно? За някого може и да не е много, ама е повече от пенсията. После били обеззъбени българите. А какви да са?
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къпете се, хора, къпете се
9
3
 
4
 
! Отговори
Урко преди 2 месеца
По-добре да си миришем натурално...и без туй богатите ни мразят, тъй ше стоят далеч от нас!
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За да го посещааш требат кинти. Вие на кой свят живеете не моа да ви разбера. Толкоз ли чак пък сте се ояли и станали дебелооки че не виждате по-далеч от носа си.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
мдааа,хо-добре ми извади зъба по каса,полага ми се 1 в годината,отколкото 1000лв да ми го лекуваш без гаранция
6
0
 
16
 
! Отговори
Грешно заглавие преди 2 месеца
Не се казва "зъболекар", а търговско дружество!
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
при демокрацията е така *** нали има банани и тоалетна хартия
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
при демокрацията е така *** нали има цанани и тоалетна хартия
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами за българите зъболекаря и лекаря златни виж за укрите и ромите биз паре
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
я па и се къпим веднъж седмично, в неделя