Денков към пенсионерите: 56 лекарства за кръвно стават безплатни, със спестеното ще ходите на театър

127 000 студенти и докторанти ще учат без да плащат такси
Обновена: 13 мар 2024 13:44 | 13 мар 2024 13:33, Петър Бойчев
210
Денков към пенсионерите: 56 лекарства за кръвно стават безплатни, със спестеното ще ходите на театър
Снимка БГНЕС

От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от НЗОК и ще бъдат безплатни за пациентите. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков по време на редовното заседание на Министерския съвет.

"Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна. 600 хиляди души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха едни от най-високите цени в Европа - 75% от стойността на лекарствата си", съобщи акад. Николай Денков.

"Здравната каса и Министерство на финансите осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа", посочи Денков.

По думите му тази промяна ще има и социален ефект. "За българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена, здравословна храна, да си купят билети за театър, кино, концерти. В дългосрочен план това е мярка и срещу демографската криза, защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания", каза още премиерът в оставка.

Акад. Николай Денков заяви, че миналата година правителството е обещало „да промени“ тази несправедливост и сега е изпълнило обещанието си.

"Днес искам да поздравя всички вас, особено Министерството на финансите, за една успешна битка в името на българските граждани. Знаете, че сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна, 600 000 души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от стойността на лекарствата си.

За 25 години съществуване на здравната каса нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти, въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не си пиеха редовно хапчетата, защото не можеха да си го позволят", посочи още министър-председателят в оставка.

Лекарствата стават безплатни от 1 април.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Доволен съм. През 2003 г. получих инфаркт и от тогава всеки месец по 40 лева за лекарства.Но съм и притеснен как безразборно отварят кесията и раздават пари на ангро.Безплатно студентство , повишени заплати на преподаватели , нови магистрали , още самолети и друга военна техника , 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй , и още ,още.Грандоманщина и блясък в очите. Не може да раздаваш повече , от колкото имаш.Дали от ЕС не са обещали 100 милиарда евро помощ , или 100 милиарда заем.Да се чуди човек.
140
0
 
10
 
! Отговори
Пена преди 1 месец
Пеевски подкупва населението че да гласува за дебелия му ***.
139
0
 
13
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
За ''безплатните'' неща плащате всички вие - българските данъкоплатци. Пеевски харчи щедро вашите пари.
138
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Щерю - Мислиш, че пенсионерите му се връзват ли? НЬе, съвсем прозрачен им е, не са толкова изкукали. По-скоро младоци около Денков не са умствено наред.
137
3
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
- Просто не е истина как подкупват пенсионерите за политическите си цели! Политически позор за ПП-ДБ! Това не е никаква демокрация, а 100% шантаж на населението! Подлли и мръссни трикове! Долнопробно...
136
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бегай не мишок , ти си назначен никои не е гласувал за тебе Долна твар.
135
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Паметна дата. Първи април. Ден на лъжата. Професионален празник за лъжците и Денков.
134
5
 
17
 
! Отговори
мак преди 1 месец
С една ръка дава на пенсионери, с друга отнема от всички, за да подарява с двете ръце на украйна и на приетите гости меркелови.
133
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опитва се да настройва поколенията и прослойките, като от време на време подхвърля по някое кокалче на някои, така че хората да си отвличат вниманието от нещата, които се вършат
132
3
 
6
 
! Отговори
пенсионерка преди 1 месец
УЖАС!!! Моля, Днес.БГ да сложите емотикони....
131
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ти ще ходиш на кино, скоро!
130
3
 
12
 
! Отговори
Ана преди 1 месец
Нещо май не вървят преговорите, че тези "обещания " на избори звучат ?
129
7
 
17
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Денко бьлгаро убиец - затрива бьлгарите за сметка на бежанците
128
2
 
25
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Що за ЦИНИЗЪМ?! Що за безумни управници са инсталирани във властта?!
127
16
 
2
 
! Отговори
до 136 преди 1 месец
До Observer,позиви на повръщане предизвикваш ти,какво точно са работили горките според теб пенсионери,работили или крали,и от какво са болни,от безбожна алчност,злоба и наглост,за това все още няма измислени лекарства,бих им казала на оня свят да си ги носят отраднатите пари на така защитаваните от теб гну сни пенсионери, но за съжаление са и безсмъртни,не изпукаха и това е
126
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно за каква сума става дума. Примерно 600000 човека по 5 лева спестени от безплатните лекарства са 3 милиона лева
125
7
 
14
 
! Отговори
нищо ново преди 1 месец
български пенсионер да си на тоя свят,шапка на тояга,арабските шейхиве не могат и да сънуват подобен разкош
124
1
 
14
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Кокорчовците са само по пиара. Сополанчо забрави да каже, че само най-евтините лекарства ще бъдат напълно безплатни за пациентите!
123
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Със спестеното ще ходели в Большой театр. Там обаче цената на билетите стартирала от 70-80 евра.
122
2
 
22
 
! Отговори
Observer преди 1 месец
До Химер. Приятелю, ти май за безмъртен се мислиш? Ами нали някой хубав ден и ти ще стигнеш до пенсия и тогава какво: Кучета те яли? Как не ви е срам. Говоря в мн.ч. защото като Тоя самозабравил се И.Д.иот има много. Тези хора са вашите бащи, майки, баби, дядовци. Че какво са виновни? Работили са цял живот и е нормално да са заслужили пенсия и помощ от Държавата на която са плащали данъци през годините. Честно пов.ръща ми се от такива като теб!!!