Митрополити и духовници се събраха за поклонение пред патриарх Неофит

Духовното служение се провежда в църквата "Света Марина"
Обновена: 14 мар 2024 13:43 | 14 мар 2024 13:42, Красимир Ангелов
32

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тленните останки на починалия късно снощи патриарх Неофит бяха положени за поклонение в църквата "Света Марина", в двора на Софийската митрополия.

Още по темата
На духовното служение присъстват българските митрополити от цялата страна, както и духовници.

Със звън на траурни камбани беше посрещнато тялото на българския патриарх, който почина късно снощи след продължително боледуване във Военномедицинската академия.

В храма "Св. Марина" беше отслужен трисагий, или заупокойна молитва, за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Траурната служба се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

След това в храма, в Софийската митрополия, можеха да влязат и миряни, които да изразят своята почит и да се простят с българския патриарх Неофит.

Само след минути предстои да започне и заседание на Светия Синод, който трябва да вземе решение как ще се проведе организацията около погребението на главата на БПЦ.

Вероятно Неофит ще бъде погребан в Троянския манастир, но крайното решение трябва да вземе Светият синод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато се спомина патриарх Максим, една Богородица на икона "плачеше" с къвави сълзи няколко дена. Така писаха.
19
0
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Поляците имаха достойни дисиденти пианисти от Солидарност, уволнени заради самоотлъчки или производствени аварии в нетрезво състояние. Примерно Валенса е уволнен от корабостроителницата, тъй като не успял да изтрезнее и не се явил на работа, Михник е уволнен от завод "Роза Люксембург" след като пиян предизвиква тежка производствена авария, за щастие само с материални щети.
18
1
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
До един преятел питаТака трябва. Свещениците трябва да се отличават от миряните и да са представителни. Арменските свещеници също имат стилни униформи, митрите на епископите са дори по-високи от тези на православните.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДС агентите се събират
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не станем мюсулманска Държава, Турците живеят в пъти по добре!
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сорос ще ви избере патриах .. Всичкото митрополит е Сорос ..
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прекъсват само сериала с тия погребения. Нали имат новини и църква тв и там ги поускат.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента в света доминира религията на ПРОССТ ИЯ и желаещ своята пълна изява народ. Това са всевъзмобни "учения" за самоусъвърщенстване, за успех в кариерата, за живот въпреки и със насилие наоколо Това са различните протестантски учения, спред които човекът сам се бил изграждал, миналото трябвало да се пренебрегне, да се преодолеело,т.е. да се скъсат всички връзки в името на собствения материален възход, което показвало стойността на човека. Това са действащи и официално признати "църкви"
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз много добре помня как в Полша през 80-те години на 20-ти век основната противодържавна дейсност се водеше чрез църквата. "Избраха" поляк за папа, за да ласкаят самочувствието на поляците. Църквите им бяха препълнени с народ в неделя и в тях на висок глас се водеха противодържавни проповеди. Църквата може и е много голяма сила. За съзидание или за разпад.
11
3
 
0
 
! Отговори
Семейство Лоурър преди 1 месец
за Патриарх - Правилният Избор!
10
2
 
5
 
! Отговори
един преятел пита преди 1 месец
защо руските попове са отрупани със злато от главата до петите и се возят в скъпи лимузини, след като този когото уж следват е имал венец от тръни и се е возил на осел. Бълагрските попове са малко по скромни, но гледат да не изостават много от тренда на руските си колеги.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Религията е част от националната сигурност. Това трябва да се проумее дълбоко от всеки гражданин, а не само от тези, кито прокарват разпад на държавата ни чрез въвеждане на друг светоглед, и то разрушителен за човешкото общество по принцип и деградиращ човека по същност. Мислите ли, че е случайно абсолютно крайното религиозно образование на американския посланик? Не помните ли самата история на Бългрия при Борис Първи, при Кирил и Методий?
8
5
 
2
 
! Отговори
Не искам да съм преди 1 месец
лош пророк, но от тук насетне и църквата ще замира, а нищо чудно да станем като Украйна - гонения и арести на свещеници, затваряне на храмове и т.н.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От снмките се вижда изключително малко от някакво тяло, вижда се някаква ръка и под покрова няма силует на човек. Вероятно съвсем се е съсухрил, не знам, много е печално.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Пенция е за възрас че нема бачкане а не за бачкане. Бакчане е заплата, но часника не зима пенционере.
5
4
 
1
 
! Отговори
а с Кейт Мидълтън преди 1 месец
какво Става - Жива ли е или и тя е на Лед и чака Удобният Момент?! а Жената на Макрон се родила Мъж и чивяла като такъв през първите 30 години от живота си, дори 3 деца направила, след което станала Транс... тоя Скандал Тресе цяла Франция!
4
4
 
1
 
! Отговори
значи всеки може да преди 1 месец
отиде да отдаде почит на висшия духовник починал в спокойния си сън от Естествена смърт , както е показала и дисекцията . Аз няма да ходят . Света Марина е красива обител . Няма да си правя селфи .
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво са бачкали че пенция на 50 да не са миньори :)))
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да ги пенсионират на 50 г. ниските попове а патриарха само до 60 г. 2 мандата и не може повече. Сега се прави хаос и само избори и пак някой престарел ще прерита.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Попадии сър замезват с 50 милиона попска субсидия :)))