Светият Синод реши: Прощаваме се с патриарх Неофит в събота

Той ще бъде погребан в църквата "Света Неделя"
14 мар 2024 15:12, Красимир Ангелов
46

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На свое извънредно заседание Светият Синод в пълен състав, по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, взе решение за опелото и погребението на главата на БПЦ.

По време на заседанието бе решено, че Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще встъпи временно във функциите на Наместник-председател на Св.Синод.

Още по темата
След като обсъди въпроса за поклонението, опелото и погребението на Светейшия патриарх Неофит, Св. Синод реши:

На 15 март в 9.00 ч. тленните останки на блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит да бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

На 16 март в 9.30 ч. да бъде отслужена заупокойна св. Литургия, а опелото на блаженопочиналия Предстоятел на БПЦ – БП ще започне след края на св. заупокойна литургия.

С литийно шествие тялото на блаженопочиналия Патриарх ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъде положено.

"Да бъде погребан там е по негово желание и по желание на Светия синод", уточни старозагорският митрополит Киприан.

Той съобщи още, че са обявени два дни на национален траур - петък и събота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
ДО ФЕРДИНАНДОВА преди 1 месец
ЧЕРВЕНИЯТ ЧУМА ТУРЧИН Султан Баязид Първи бил ПРЕБИТ ОТ БОЙ защото заразявал цяла Европа умишлено с чума и червените турци си назначили ОХРАНИТЕЛЯТ Крали МАРКО да ПАЗИ цялата Османската империя от ПОВТОРЕН пердах................... ДОКАЗАНО ТАЙНИТЕ ЧЕНГЕТА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ СА ИЗЦЯЛО ФАЛШИФИЦИРАЛИ ИСТИНСКАТА БИОГРАФИЯ НА ТЕХНИЯТ СЪЮЗНИК КРАЛИ ЮЖНИЯТ МАРКО..................Чума Марк Аврелий е роден на един и същи ден с Фердинанд ПОЛУДЯЛ когато турците го спират да превземе Истанбул с ХОЛЕРА
3
2
 
2
 
! Отговори
Плагиати от Египет преди 1 месец
ЧЕРВЕНИЯТ и БЕЛИЯТ цвят на мартеницата е ПАТЕНТ на египетските копти и КОРОНАТА на ФАРАОНА означаваща цитирам:"С КЪРВИЩА ОБЕДИНИХМЕ ГОРЕН ЕГИПЕТ С ДОЛЕН ЕГИПЕТ И САМО С КЪРВИЩА МОГАТ ДА НИ УНИЩОЖАТ..............Легендата за ДАНАЕЦА МИНОТАВЪРА домашен любимец на данайката Принцеса АРИАДНА чрез плагиатство пренася от Египет червено белият цвят в Европа а впоследствие червено-белият цвят е изплагиатстван от траки, римляни и други
2
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПРОЩАВАМЕ СЕ С ПАТРИАРХ НЕОФИТ И РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В СЪБОТА
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Всичко е суета и гонене на вятъра" -цитат от Библията . Пред Бог всички сме равни , но някои ,дори дето се имат за най-вярващите са най-суетни - Факт ! Шествия ,гроб баш в Центъра , култ и тн суета . "Не си създавай идоли на земята" -цитат. Бог да го прости ! и всички нас.