Тревожно: Ще се стопим ли до 5 млн. души?

Това е най-песимистичната прогноза пред страната ни
15 мар 2024 20:06, Нели Христова
273
Тревожно: Ще се стопим ли до 5 млн. души?
Снимка: БГНЕС

Според най-песимистичните прогнози за демографията в страната до 2040 година България ще бъде населявана от 5 860 000 души. Това обяви проф. Антоанета Христова, политически психолог към Института за изследване на човека и населението към БАН по време на научен форум в Бургас, организиран от Регионалния академичен център на Българската академия на науките, ръководен от проф. д-р Севдалина Турманова.

В научния доклад на проф. Христова се посочват още две варианта, разработени от експертите на БАН и Националния статистически институт – оптимистичен и реалистичен.

И при трите варианта имаме спад. Да, единият е много бърз, следващият е средно бърз, а последният е бърз. Ние не можем да кажем нещо различно от това, че населението ще спада. Това ще се случва до 2032-2034 година, защото така е заложено още преди 20 години. Не е имало мерки, които да стартират комплексни политики, с които да достигнем до така нареченото плато, след което може да се мисли за увеличаване на населението. Най-добрата е 2040 година да бъде 6 750 000 души и тя няма да се реализира, защото мерките липсват, посочи Антоанета Христова.

По думите ѝ факторът качество на работното място е изключително важен и това е една от причините хората да напускат страната. Здравните кампании за превенция на сериозни заболявания също биха могли да обърнат кривата на смъртността в страната в положителна посока.

На форум "Среща на жените от науката и бизнеса", който се провежда за девети път в Бургас, присъстваха декани и заместник-декани на факултети от държавния университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Бургаски свободен университет, професори, доценти и доктори. Домакин бе инж. Видка Вълчева, зам.-председател на Търговската индустриална камара в Бургас, с която местната структура на БАН има договор за сътрудничество, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Краткият отговор е: ще. Докато сме в съветската орбита, бързо се топим.
238
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато станем по-креативни,по-работливи и по-малко мрънкащи,тогава ще се оправим и теча на работна ръка ще спре.Имаме най-красивата страна и най-големите нихилисти.Вечно се оплакваме и вечно сме недоволни.Вместо да решаваме проблемите,бягаме от тях.
237
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
САМО КОГАТО СЕ РОДИШ НА ТОЗИ СВЯТ Е ЗОР НЕРОДЕНИТЕ НЯМАТ ГРИЖИ И ТРЕВОГИ
236
0
 
0
 
! Отговори
Ханко Брат преди 1 месец
до 244 - разбрал си ме грешно! Не говоря за мен!
235
0
 
6
 
! Отговори
До 243 преди 1 месец
Ами стани ром,за да живееш на "социал".Всеки е длъжен сам да се грижи за себе си и за семейството си.Социална политика само за болни и инвалиди.Мързеливите и некадърните ще ни затрият.
234
1
 
6
 
! Отговори
Ханко Брат преди 1 месец
От 30 и няколко години няма никаква социална политика!
233
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гербавата професорка да не ни плаши,а да се опита заедно с други пророци да върне 1 милион българи обратно в родината,които нейният любимец изгони.
232
0
 
4
 
! Отговори
Димби Провадия преди 1 месец
а скоро идва и нова РЕЦЕСИЯ ! Ко прайм тогава ?
231
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо тревожно няма. Просто хората си търсят прехрана там където могат да намерят такава. Естествено човек с имоти и бизнес няма да мисли за емиграция. Ще надгражда в родното си място. Но такива са малцина.
230
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българинът винаги е бил номад, свободна душа, която броди по света. Това няма как да се промени, защото е закодирано в гена ни. Нека се разселваме. Няма нищо лошо в това.
229
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според националния статистически институт почти 3 милиона българи живеят в странство. Ако 5 са тук, значи общо 8 милиона. Защо да се "топим". В служба ГРАО по лични карти са регистрирани почти 8 милиона българи. Няма как, а и не е редно да се ограничи емиграцията. Това са лични избори. И защо трябва да ни притеснява всичко това.
228
0
 
1
 
! Отговори
За цените на имотите преди 1 месец
Питам
227
5
 
2
 
! Отговори
Пп преди 1 месец
Под управлението на ПуПу ***, със сигурност. Даже може и под 4 млн да станем. Прецедента защо сега не вдига юмрук? Явно изчегъртване на ГЕРБ няма да има.
226
0
 
11
 
! Отговори
Божия мъдрост преди 1 месец
Моето клето магаре и ореше и каруца теглеше и го научих да не яде но то взе че умре. Че и с чиляците божии тъй става . С бой стрес и глад се затриват . Всичко. Зависи кой е стопанина и колко голяма неговата алчност.
225
0
 
0
 
! Отговори
Врагове има народа преди 1 месец
Ще се стопим ли ? Кой пита тъй нетърпелив ? Питам аз .
224
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обяснете цените на имотите при такива новини.
223
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето българки вече имат странни представи за благополучие и след определена възраст започват да показват признаци на психични отклонения. При мъжете положението не е много по-добре. Е, с такива хора, възможно ли е да се създават здрави семейства, според вас?
222
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата нация стана мързелива,лежерна и мрънкаща. Хора с нормални доходи пръскат пари за хазарт и после викат,че заплатата е малка. А като им влезеш в банята гледаш една мизерия. Не е пипано откакто са се нанесли. Нищо,че там живят и си е тяхно.И все нямало пари. Ама за цигарите и алкохола има. Не говоря за стари хора,а за такива на 30,40,50 г. И все мрънкат. И обясняват на запад колко е хубаво.Няма що. Много е хубаво.Работиш като роб и плюскаш след работа. А социалния живот е нулев. Не мерси
221
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито при бай Тошо, нито след него някога е имало някаква програма. Просто управляващите са некадърни, населението пряко зависи от икономиката. Нямаш пари за деца, не правиш не изкарваш пари, местиш се в чужбина. Не е нужно да си Айнщайн, за да го разбираш. Държавата ще има толкова население, колкото икономиката му може да поддържа.
220
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма проблеми, от 1 Април идват австрийци да ни облагородят. Целият български народ е благодарен на сглобката затова.