Тревожно: Ще се стопим ли до 5 млн. души?

Това е най-песимистичната прогноза пред страната ни
15 мар 2024 20:06, Нели Христова
273
Тревожно: Ще се стопим ли до 5 млн. души?
Снимка: БГНЕС

Според най-песимистичните прогнози за демографията в страната до 2040 година България ще бъде населявана от 5 860 000 души. Това обяви проф. Антоанета Христова, политически психолог към Института за изследване на човека и населението към БАН по време на научен форум в Бургас, организиран от Регионалния академичен център на Българската академия на науките, ръководен от проф. д-р Севдалина Турманова.

В научния доклад на проф. Христова се посочват още две варианта, разработени от експертите на БАН и Националния статистически институт – оптимистичен и реалистичен.

И при трите варианта имаме спад. Да, единият е много бърз, следващият е средно бърз, а последният е бърз. Ние не можем да кажем нещо различно от това, че населението ще спада. Това ще се случва до 2032-2034 година, защото така е заложено още преди 20 години. Не е имало мерки, които да стартират комплексни политики, с които да достигнем до така нареченото плато, след което може да се мисли за увеличаване на населението. Най-добрата е 2040 година да бъде 6 750 000 души и тя няма да се реализира, защото мерките липсват, посочи Антоанета Христова.

По думите ѝ факторът качество на работното място е изключително важен и това е една от причините хората да напускат страната. Здравните кампании за превенция на сериозни заболявания също биха могли да обърнат кривата на смъртността в страната в положителна посока.

На форум "Среща на жените от науката и бизнеса", който се провежда за девети път в Бургас, присъстваха декани и заместник-декани на факултети от държавния университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Бургаски свободен университет, професори, доценти и доктори. Домакин бе инж. Видка Вълчева, зам.-председател на Търговската индустриална камара в Бургас, с която местната структура на БАН има договор за сътрудничество, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 167 преди 1 месец
Как ще е бил отворил Т.Живков границата през Турция, за да се маха който иска? Тръгнаха да се изселват турците, но им пуснаха бариерата, защото не искаха да приемат повече от 300 000. Не помниш ли, че покрай тях се опитаха да заминат и роми-мюсюлмани, но тях ги връщаха. Друг никой не можеше да мине онази граница тогава, освен истински етнически турци и то само определена бройка.
218
1
 
11
 
! Отговори
До Христо Христов 17 преди 1 месец
А бе умник, още не се беше случил 10-и ноември, когато отвориха границите за свободно пътуване. Това стана през последната година на соца. Още тогава над 200 000 човека хукнаха на Запад, още преди есента на 1989 г. После, през първите години на демокрацията, когато все още управляваха А.Луканов, Л.Беров, Д.Попов и се видя, че различни заводи и други институции приключват съществуването си, повече от 1 милион човека тръгнаха по света немили-недраги да търсят прехрана.
217
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Край /218/ Имаше една организация Демократична гражданска инициатива. По-рано, под сходно име и пак с абревиатура ДГИ бяха част от коалицията СДС, но после излязоха като самостоятелна политическа единица. Те бяха излезли с предложение, подобно на твоето и го огласяваха доколкото им стигаха силите, но не знам някой от управляващите да им е обърнал внимание. После и това ДГИ престана да се чува, не знам дали все още съществуват.
216
1
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Защо си мислите, че се топим? Точно обратното става. Българите са в чужбина, правят семйства и деца и се развиват. В България може да работиш като крепостен селянин за някой червен олигарх и с получените подаяния да се редиш на опашка за олио в Кауф.анд. Без елементарни условия на живот деца не могат да се отгледат.
215
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото по малко бегейци толкова по малко русофили на майкатаЗемя!
214
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не няма, направо ще отидем на 3 милиона. След това на 1 милион. И накрая ще остане само един - Тиквоний I Бълrapoy6ueц Банкянски.
213
7
 
6
 
! Отговори
Асен Чаталджа Бей преди 1 месец
Кво ми пука. Аз си опекох баницата
212
2
 
4
 
! Отговори
Важно е преди 1 месец
Цените на храните да растат. В Италия Бананите са по евтини
211
2
 
15
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Българите от Украйна даже и при война не се връщат в Блгария. Държава България просто вече няма. Ако сега беше Байтошовата България щуше да има програма за оземляване и програма за настаняване на българи от Молдова и Украйна и СМакедония. Щеше да им направи домове да им осигури земя да им купи траактори и комбайни и щеше да привлече стотици хиляди бели, православни хора които да се интегрират бълза и лесно в обществото.
210
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жените ни предпочитат да правят германчета, французойчета, англичанчета, но НИКОГА БЪЛГАРЧЕТА! От девет кладенеца вода ще вадят да си намират причини.
209
0
 
6
 
! Отговори
Фактите преди 1 месец
Най-многочислени сме през 1985 г. - 8 948 649. През последната година на социализма вече сме около 8 877 000 човека, а през 1990 - 8 669 269 души. Веднага се е почувствало, че границите са били отворени. Това са данни на Националния статистически институт, има ги качени в мрежата. Трябва само да проявите търпение и да се поразровите, за да намерите сведения за всяка отделна календарна година, а не да гледате само данните от преброяванията.
208
1
 
2
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
Драги ми Смехурко/пардон Асенчо/,. Бързам да ти пиша. Но как да захвана? Ще почна направо сега е модерно да си турист,та върви си бай Иван по пътеката и гледа 2 гъби, що ли да не ги взема.На среща му горския гъби а,я си дай документа че си платил 200 лв такса,нямаш а ти си нарушител сега ще ти съставя акт.Така и още нещо Асенчо,при толкова хора и кучета за гъби гората е направо ,,минирана,,що не въведеш такса изпражнение всеки да предвиди по колко пъти ще ака и да плаща.
207
6
 
0
 
! Отговори
ТОПИМ СЕ преди 1 месец
НО НЕ СЕ ПРЕДАВАМЕ
206
7
 
15
 
! Отговори
Днес е по-добре преди 1 месец
Не бъдете наивни. Това, че по времето на соца границите бяха затворени, е главната причина да сме ПОЧТИ 9 милиона по онова време. Ако бяха отворени както е сега, и два милиона нямаше да останат тук. Сега поне 5-6 милиона не се отказват от България.
205
1
 
11
 
! Отговори
Тъжната истина преди 1 месец
Демографските проблеми започват още с колективизацията на селското стопанство. Дотогава над 70% от българите са селяни и децата са им нужни като работна ръка. Мизерните надници в ТКЗС принуждават повечето селяни да се изтеглят към градовете и към националните обекти. Там обаче възниква квартирният проблем и семействата започват да създават по 1-2 деца. Бай Тошо се усеща и решава да насъбере индийци от съседните държави, като си въобразява, че от тях ще стане качествен пролетариат. Но греши.
204
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една добра новина. Дано в Русия стане същото.
203
1
 
15
 
! Отговори
? преди 1 месец
Какво тревожно има ? Да виждаш някой да се тревожи нещо , да има подпомагане на и насърчение хората да имат повече деца ? То няма детски градини , човек не може да си купи жилище , нищо чудно или тревожно няма , това е естествения ход на нещата.
202
0
 
8
 
! Отговори
ОтрицателниятПрираст преди 1 месец
е щял да бъде факт още през 60-те години, ако Тодор Правешки, с постановление от 1958 г. не е започнал да събира индийците-катунари от съседните балкански държави, да ги назначава на работа главно за да получават заплати и да ги дарява тук с жилища, които впоследствие ги заставя да купят, но им ги дава на цени, много по-ниски от тези, на които ги купуват българите. Това обаче създава много допълнителни проблеми. От тези индийци пролетариат не става, с малки изключения.
201
1
 
12
 
! Отговори
Стига осукваха преди 1 месец
Проблемите не са от периода на демокрацията. Отрицателният прираст започва още през 1985 г. заради мизерните заплати и тежката квартирна криза в големите градове, които като магнит привличат младите заради по-големите възможности за работа и развитие.
200
1
 
8
 
! Отговори
Кърджали преди 1 месец
До Анонимен Бау *** ти и при бау Тошо беше на изчезване, от тия 9 милиона 1.9 бяха Турци, над 500 хиляди *** и границите бяха затворени.