Тревожно: Ще се стопим ли до 5 млн. души?

Това е най-песимистичната прогноза пред страната ни
15 мар 2024 20:06, Нели Христова
273
Тревожно: Ще се стопим ли до 5 млн. души?
Снимка: БГНЕС

Според най-песимистичните прогнози за демографията в страната до 2040 година България ще бъде населявана от 5 860 000 души. Това обяви проф. Антоанета Христова, политически психолог към Института за изследване на човека и населението към БАН по време на научен форум в Бургас, организиран от Регионалния академичен център на Българската академия на науките, ръководен от проф. д-р Севдалина Турманова.

В научния доклад на проф. Христова се посочват още две варианта, разработени от експертите на БАН и Националния статистически институт – оптимистичен и реалистичен.

И при трите варианта имаме спад. Да, единият е много бърз, следващият е средно бърз, а последният е бърз. Ние не можем да кажем нещо различно от това, че населението ще спада. Това ще се случва до 2032-2034 година, защото така е заложено още преди 20 години. Не е имало мерки, които да стартират комплексни политики, с които да достигнем до така нареченото плато, след което може да се мисли за увеличаване на населението. Най-добрата е 2040 година да бъде 6 750 000 души и тя няма да се реализира, защото мерките липсват, посочи Антоанета Христова.

По думите ѝ факторът качество на работното място е изключително важен и това е една от причините хората да напускат страната. Здравните кампании за превенция на сериозни заболявания също биха могли да обърнат кривата на смъртността в страната в положителна посока.

На форум "Среща на жените от науката и бизнеса", който се провежда за девети път в Бургас, присъстваха декани и заместник-декани на факултети от държавния университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Бургаски свободен университет, професори, доценти и доктори. Домакин бе инж. Видка Вълчева, зам.-председател на Търговската индустриална камара в Бургас, с която местната структура на БАН има договор за сътрудничество, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
7
 
7
 
! Отговори
Знаем ги тези преди 1 месец
Жените в науката да вземат да родят по още едно дете, така ще помогнат за справяне с демографския проблем. Вместо това те предпочитат да бездействат на заплата в научните институции, в които са намерили начин да се захлебят.
198
0
 
8
 
! Отговори
До 200 000 преди 1 месец
И 300 000 да станат, на теб пак няма да ти дадат даром някое от тях, нито ще те пуснат да живееш в такова жилище на нормиран наем. Лелеяната ти мечта - да бъдат национализирани тези жилища, може да се сбъдне само ако някой, който е на власт, предварително се е разбрал с някоя частна фирма,която се чуди какво да прави с парите си.След национализацията ще й продаде тези жилища на безценица, а тя после ще ги продава на нуждаещите се на цени, още по-високи от сегашните.Това вече е правено по света
197
0
 
4
 
! Отговори
Алоооо преди 1 месец
А не няма бе, само до 2-4 млн
196
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента българите в България са малко над три милиона. Останалите около два милиона не са българи.
195
6
 
5
 
! Отговори
Айде стига с тия преди 1 месец
Руски слуги че ми писна. Ми американските слуги какво направиха
194
3
 
5
 
! Отговори
200 000 преди 1 месец
Празни жилища в София. Фактите говорят
193
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските слуги в България и капутитеотДС съсипаха държавата. ПП,ДБ довършват това, което остана.
192
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тревожно е . Няма да има персонал да обслужва богоизбраните . С изкуствения интелект и роботите още не са готови . Затова се притесняват.
191
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка промяна изисква жертви . Какво са тука някакви си четири милиона косвени жертви. Обикновенни души. Нов световен ред иде .
190
0
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Че то и сега белите българи са под 5млн,половината възрастни. След 15 години-малцинство.Виж бхаратите си се размножават чудесно.
189
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 50 години България едва ли ще съществува като държава.
188
1
 
16
 
! Отговори
Важно е да се преди 1 месец
Помпят цените на имотите. Това мотивира естественото преселение на Запад
187
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да изчезнем . Спомена и артефактите ще останат.
186
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От трийсетина години върви стерилизация . Бавно но върви . Де ваксини де храни де залудяване и тормоз на населението . Де висока смъртност . Промяна .
185
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АБСОЛЮТНО СИГУРНО
184
5
 
13
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 месец
ЗА България спасението: "Културна революция" като в Китай,премахване на всички партии,неутралност и възстановяване на социални,културни и политически ред... Заменяне на "либерал" демокрацията която е най голямата пречка за истинската демокрация и опазване на уникалната ни Природа
183
2
 
15
 
! Отговори
До Няма да се стопим преди 1 месец
Прав си за Простото,Оцъкления и Мравояда! те ще ни оправят! Според Харвард,където е учило светилото на българския разговорен речник Кирето,та според Харвард любовта между еднополовите дава добри резултати в прираста на населението! Затова Простото,Пулю и Мравояда ще ни натресат новите закони на либерапедерализма! То и сега има опити мъж да забремени друг,но все още неуспешни! Предлагам Баце като най голям потент да яхне Кире,па дано от техната любов се роди младенеца
182
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кифли,инфлуенсъри и подобни.Всеки иска да докосне лукса особено женската част!
181
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради социалната политика,заради унищоженото здравеопазване,култура,морал и заради унищоженото селско стопанство и геноцида, колко нормални ще останат БГ и баба Ванга не би могла да отговори....
180
0
 
19
 
! Отговори
Онуфрий преди 1 месец
за да станем 5 милиона трябва всяка Българка да роди по 3 деца и тогава може би ще стигнем 5 милиона, щото сега Българите май-май сме около 3 милиона