Красен Станчев: Богатството на българите се е увеличило 11 пъти от 2000 г.

Неравенството не се премахва с прогресивен данък, каза икономистът
22 мар 2024 19:30, Анисия Иванова
153
Красен Станчев: Богатството на българите се е увеличило 11 пъти от 2000 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за връщането на прогресивното данъчно облагане в заключенията на годишната мисия на МВФ в България, която завърши във вторник, е неразумна. Обосновката, че така ще се засили борбата с неравенството в обществото е глупава по няколко причини, коментира Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ако вземем бедността - от 2000 г. досега крайната бедност по данни на Световната банка е спаднала до 0.2% от населението, което е 29 пъти намаляване на крайната бедност в България. Българската статистика показва, че положението от материална гледна точка на почти всички сегменти на социалната стратификация, с изключения на многодетните семейства и самостоятелните пенсионери, се подобрява."

Никъде неравенството не се премахва само с въвеждането на прогресивен данък, както показват редица случаи в Европа и доклад на самия МВФ, каза Станчев.

Премахването на малките разлики в личното и корпоративното облагане  доведе до увеличаване на разполаемия доход на българите с около 20% през 2007 - 2008 г.  и предизвика наплив на чуждестранни инвестиции заради подобрената икономическа перпсектива, напомни Станчев. Богатството на българите се е увеличило единадесет пъти от 2000 г. насам, добави той.

Индекс за тежестта на данъците върху работниците през последните три години показва, че в четирите страни с плосък данък в ЕС социалните разходи са по-големи от държавите с прогресивно облагане. Пет американски щата ще въведат равен данък от следващата година, Канада, Швеция и Италия също разглеждат подобна възможност, каза Станчев и добави, че няма нито един плюс от прогресивното данъчно облагане. Полемиката в обществото за връщането му идва от обещанията, че някой друг ще плаща данъците за полза на всички, добави той.

МВФ отбелязва сравнително високата инфлация и преупреждава, че фискалната политика трябва да се балансира. Поне една трета от инфлацията в страната през последните години е заради фискални политики в предизборно положение - увеличаване на стимулите, пенсии, заплати - което сигнализира на търговците да увеличават цените, тъй като хората ще имат по-високи доходи, каза Станчев.

С оглед на политическата ситуация в страната и вероятните нови избори, премахването на диференцираните данъчни ставки става много трудно, коментира Станчев. Няма добра причина да остане дори по-ниската ставка за книгите.

"Това е по-добре, тъй като се поевтиняват разходите по печатането на книги, но това не означава, че ще бъдат отпечатвани умни книги."

Трябва ли да остане по-ниска данъчна ставка за ресторантьорския бизнес, ще има ли увеличаване на квазиданъците в ЕС заради Зелената сделка може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На някой българи доста повече от 11 пъти, на други може и въобще да не се е увеличило богатството.
140
1
 
10
 
! Отговори
Такива трябва да преди 1 месец
бъдат съдени за измама! И да повтаряш лъжите 1001 пъти те не стават истина! Увеличението на възнаграждението не означава, че забогатяваш щом цените също се променят! По законите на икономиката (инфлация) растежа на цените е такъв, че да изяде растежа на заплатата! Затова има т.н. браншови организации (преди профсъюзи), които чрез борба (стачки, преговори и.т.н.) да подсигуряват растежа на заплатата на работонаемниците! Работонаемници и работодатели не са равни, но в държави с изразена социална с
139
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На такива като него богатствата им са се увеличили поне 20 пъти, но на обикновените работещи българи с толкова са им намаляли. Заплатата ми не е малка, но пък инфлацията я изяжда на 5-тия ден. Ако не сме няколсо човека вкъщи, то жив зян. Поне няколко заплати трябват, за да оцелееш.
138
2
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Не, уважаеми икономисте.Българинът обеднява от 89 година,та до ден днешен.Къде отиде спокойният живот от онова време,него не можеш го върна.Та тези ги разправяй на разноцветните комунистически приватизатори,от Първия демократичен брадат Kозел,до американските нapкомани,които ни спуснаха от посолството.
137
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А на герберите над 109 пъти
136
3
 
12
 
! Отговори
Митко Палалузов преди 1 месец
В Испания до Гибралтар брадчеда взе двустаен за 50 хилки в люлин му искаха 300 хилки
135
0
 
16
 
! Отговори
Голата истина преди 1 месец
Верно е едно време панелки дето бяха по 6 хиляди марки са по 200 хиляди евра вече.
134
21
 
4
 
! Отговори
Реалността преди 1 месец
Едно време всички бехме мизерници и не ни правише впечатление. Сега има много милярдери някой от, които крадци на държавни пари и се дразним въпрки , че сме много по-добре от преди. Не ходим вече на море на бунгала в Крапец със общи нужници и бани със студена слънчева вода на 500 м от бунгалото. Ходим на 5 звездни хотели по Средиземноморието и не харесваме нашите хотели защото не отговарят на високите ни изисквания и стандарти на живот вече....
133
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, тия като не могат да оправят проблемите на народа, решиха да се правят на Кашпировски и да го убеждават, че е богат, сто пъти му се увеличили доходите, живее прекрасно, не се чуди как да върже месеца, а къде да хване пътя и изобщо всичко му цветя и китки. Само че той Кашпировски не успяваше, та сега нашите политици и техните глашатаи решили да ес пробват. Ама, българинът здраво стои на земята и е реалист. Има забогатяли, ама са ню-ню процентче.
132
1
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До 126економиСТА мълчи по този въпрос..
131
1
 
7
 
! Отговори
СОЦИАЛНО-СЛАБИТЕ преди 1 месец
НЕ ПЛАЩАТ ДАЖЕ ТОК И ВОДА, НЕ СИ СПИРАТ ЧЕШМИТЕ 24 ЧАСА В ДЕНОНОЩИЕТО
130
0
 
13
 
! Отговори
Буда нудиста преди 1 месец
На "българите" Боко, Шиши, Кики, Коко, АнтиХристо Иванов от Демонична България и "Ад, България"-да.... но другите?...
129
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кои българи бе смрадлив лаянар на тия дето събират капачки за лекарства за деца ли лаянар български смрадлив гнусен българин
128
1
 
17
 
! Отговори
ПАЛАТИТЕ на ОЛИГАРСИ преди 1 месец
С ПЛУВНИ БАСЕЙНИ СА БЕЗ АКТ 16 И НИЩО НЕ ПЛАЩАТ > Марково край Пловдив
127
1
 
12
 
! Отговори
НЕКОИ СОФИЙСКИ преди 1 месец
ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ ВЗИМАТ НАД 100 000 ЛЕВА НА МЕСЕЦ, НО ПЛАЩАТ ПЛОСЪК ДАНЪК САМО ВЪРХУ 3 750 лв, НА МЕСЕЦ ИЛИ САМО ВЪРХУ ПО-МАЛКО ОТ 4 % ОТ ДОХОДИТЕ СИ > другите 96 % до 100 000 лева практически са необлагаеми ХА ЧЕСТИТУ !
126
0
 
27
 
! Отговори
2024 г. преди 1 месец
Като сме толкова забогатели, защо си оставаме най-бедните европейци?
125
0
 
30
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
На някои българи като Станчев се е увеличило. На 90 % е намаляло.
124
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Богатството на ГЕРБ се увеличи няколко хиляди пъти. Богатството на обикновените хора намаля 2 пъти. Средно богатството се увеличи 11 пъти.
123
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се махне плоския данък, хората със заплата над 1000 лева ще плащат по-висок данък.
122
0
 
17
 
! Отговори
Гошко преди 1 месец
По-точно богатството на българите от ГЕРБ И ДПС.