Красен Станчев: Богатството на българите се е увеличило 11 пъти от 2000 г.

Неравенството не се премахва с прогресивен данък, каза икономистът
22 мар 2024 19:30, Анисия Иванова
153
Красен Станчев: Богатството на българите се е увеличило 11 пъти от 2000 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за връщането на прогресивното данъчно облагане в заключенията на годишната мисия на МВФ в България, която завърши във вторник, е неразумна. Обосновката, че така ще се засили борбата с неравенството в обществото е глупава по няколко причини, коментира Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ако вземем бедността - от 2000 г. досега крайната бедност по данни на Световната банка е спаднала до 0.2% от населението, което е 29 пъти намаляване на крайната бедност в България. Българската статистика показва, че положението от материална гледна точка на почти всички сегменти на социалната стратификация, с изключения на многодетните семейства и самостоятелните пенсионери, се подобрява."

Никъде неравенството не се премахва само с въвеждането на прогресивен данък, както показват редица случаи в Европа и доклад на самия МВФ, каза Станчев.

Премахването на малките разлики в личното и корпоративното облагане  доведе до увеличаване на разполаемия доход на българите с около 20% през 2007 - 2008 г.  и предизвика наплив на чуждестранни инвестиции заради подобрената икономическа перпсектива, напомни Станчев. Богатството на българите се е увеличило единадесет пъти от 2000 г. насам, добави той.

Индекс за тежестта на данъците върху работниците през последните три години показва, че в четирите страни с плосък данък в ЕС социалните разходи са по-големи от държавите с прогресивно облагане. Пет американски щата ще въведат равен данък от следващата година, Канада, Швеция и Италия също разглеждат подобна възможност, каза Станчев и добави, че няма нито един плюс от прогресивното данъчно облагане. Полемиката в обществото за връщането му идва от обещанията, че някой друг ще плаща данъците за полза на всички, добави той.

МВФ отбелязва сравнително високата инфлация и преупреждава, че фискалната политика трябва да се балансира. Поне една трета от инфлацията в страната през последните години е заради фискални политики в предизборно положение - увеличаване на стимулите, пенсии, заплати - което сигнализира на търговците да увеличават цените, тъй като хората ще имат по-високи доходи, каза Станчев.

С оглед на политическата ситуация в страната и вероятните нови избори, премахването на диференцираните данъчни ставки става много трудно, коментира Станчев. Няма добра причина да остане дори по-ниската ставка за книгите.

"Това е по-добре, тъй като се поевтиняват разходите по печатането на книги, но това не означава, че ще бъдат отпечатвани умни книги."

Трябва ли да остане по-ниска данъчна ставка за ресторантьорския бизнес, ще има ли увеличаване на квазиданъците в ЕС заради Зелената сделка може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Победата на Русия над Украйна ще доведе до разрушаване на политическата система, която се е развила в Западна Европа.
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените само скочита 20 пъти от 2000 г. Доходите изостават доста така че бг обеднеха.
97
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 99 Пак статия писана от някой кремълски икономист двойкар :))))
96
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рецесията, която е в Европа днес, е ясна и е ясно, че в западните страни има някакво ниво на недоволство и разбиране, че икономиката се срива и се мести в Америка. И тук има само един изход - да се опитат да стартират военно-промишлен комплекс, който да дръпне всичко след себе си. Друг е въпросът от къде ще намерят ресурси, полезни изкопаеми, суровини и енергоизтичници за военно производство.
95
1
 
4
 
! Отговори
Мигрант преди 1 месец
Махнете плоския данък БеГе бежанци
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 91 "В ЕС десетилетия наред се живееше леко, уредено, приятно. Е, свърши вече." Отсега нататък руснаците ще живеят само в Русия.
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДДС можеше да е плосак 2 % а не 20 %.
92
1
 
3
 
! Отговори
Са бежанците преди 1 месец
Като отворят дюнерджийници поне дюнера ще поевтинее в малкия Бейруд
91
2
 
7
 
! Отговори
ККК преди 1 месец
Богатството на 5% българите се е увеличило 11 пъти, другото е платена пропаганда, а България пак е на опашката.
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман от тези икономистчета мен, те повечето си дават паричките за бензин, за друго немат, искат цигара или некой лев от този който ги съжали :)))
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 89 "В Русия по ред причини безопасността е на достатъчно високо ниво" Току що руснаците изравниха със замята част от руското селище Козини с бомби.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ЕС десетилетия наред се живееше леко, уредено, приятно. Е, свърши вече. А България и новопокръстените източно европейци 30 години се навеждаха на запада, западняците ги изпозлваха и подритваха, българите търпяха, мизерстваха и се надяваха да дойде добрия живот, но така и не можаха да дочакат и да го опитат.
87
0
 
1
 
! Отговори
Банана преди 1 месец
88 За да те ограбят
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Русия по ред причини безопасността е на достатъчно високо ниво в сравнение с много места по света включително и Запада, не се очакват нито енергийни, нито икономически, нито продоволствени кризи.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В хранителните магазини, Защо има данък върху хранителните продукти? Данък върху бирата, виното, ракията, цигарите, облеклото, обувките - "Да"! Но защо има данък върху хранитените продукти?
84
1
 
2
 
! Отговори
Всичко е потънало преди 1 месец
В БеГето в схеми и измами а бързите кредити се увеличават
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 80 "всичко свърши." Да, руснаците ще гледат отсега нататък Европа през крив Макрон .... ъъъ ... макарон де.
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БеГе мизерия Тц. В България се живее в пъти по-добре. Ако не ми вярваш виж накъде вървят емиграционните потоци. Тях пропаганда не ги интересува.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 64 Зашото политиците ги карат да плашат в евро и $ а не в рубли.
80
0
 
0
 
! Отговори
Не е вярно, че преди 1 месец
"поевтиняват разходите по печатането на книги". Печатарските услуги не са освободени от или с намалено ДДС. Само търговията с книги е с намалено ДДС.