Красен Станчев: Богатството на българите се е увеличило 11 пъти от 2000 г.

Неравенството не се премахва с прогресивен данък, каза икономистът
22 мар 2024 19:30, Анисия Иванова
153
Красен Станчев: Богатството на българите се е увеличило 11 пъти от 2000 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за връщането на прогресивното данъчно облагане в заключенията на годишната мисия на МВФ в България, която завърши във вторник, е неразумна. Обосновката, че така ще се засили борбата с неравенството в обществото е глупава по няколко причини, коментира Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ако вземем бедността - от 2000 г. досега крайната бедност по данни на Световната банка е спаднала до 0.2% от населението, което е 29 пъти намаляване на крайната бедност в България. Българската статистика показва, че положението от материална гледна точка на почти всички сегменти на социалната стратификация, с изключения на многодетните семейства и самостоятелните пенсионери, се подобрява."

Никъде неравенството не се премахва само с въвеждането на прогресивен данък, както показват редица случаи в Европа и доклад на самия МВФ, каза Станчев.

Премахването на малките разлики в личното и корпоративното облагане  доведе до увеличаване на разполаемия доход на българите с около 20% през 2007 - 2008 г.  и предизвика наплив на чуждестранни инвестиции заради подобрената икономическа перпсектива, напомни Станчев. Богатството на българите се е увеличило единадесет пъти от 2000 г. насам, добави той.

Индекс за тежестта на данъците върху работниците през последните три години показва, че в четирите страни с плосък данък в ЕС социалните разходи са по-големи от държавите с прогресивно облагане. Пет американски щата ще въведат равен данък от следващата година, Канада, Швеция и Италия също разглеждат подобна възможност, каза Станчев и добави, че няма нито един плюс от прогресивното данъчно облагане. Полемиката в обществото за връщането му идва от обещанията, че някой друг ще плаща данъците за полза на всички, добави той.

МВФ отбелязва сравнително високата инфлация и преупреждава, че фискалната политика трябва да се балансира. Поне една трета от инфлацията в страната през последните години е заради фискални политики в предизборно положение - увеличаване на стимулите, пенсии, заплати - което сигнализира на търговците да увеличават цените, тъй като хората ще имат по-високи доходи, каза Станчев.

С оглед на политическата ситуация в страната и вероятните нови избори, премахването на диференцираните данъчни ставки става много трудно, коментира Станчев. Няма добра причина да остане дори по-ниската ставка за книгите.

"Това е по-добре, тъй като се поевтиняват разходите по печатането на книги, но това не означава, че ще бъдат отпечатвани умни книги."

Трябва ли да остане по-ниска данъчна ставка за ресторантьорския бизнес, ще има ли увеличаване на квазиданъците в ЕС заради Зелената сделка може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДДС си беше същото и през 2000 г.
118
0
 
15
 
! Отговори
А познайте преди 1 месец
Колко е удобен плоския данък и косвените данъци също... нали дерем от всички по равно, защо да разваляме хатъра и рахатлъка на забогателите крадци със скали и високи данъци??? Нали може да щавим пенсионери, бедни работещи, инвалиди, безработни с ДДС, акцизи, такси и какво ли още не, а угоените, ояли се кърлежи защо да се чудят как да крият богатството си като за всеки данъка е 10% плосък и удобен
117
0
 
5
 
! Отговори
На деПУтатите преди 1 месец
Банковите сметки нали в Европа ще влизат
116
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стъкмистика заради еврозоната
115
1
 
21
 
! Отговори
Лъжливо копилие преди 1 месец
Богатството на НЯКОЛКО българи се е увеличило не 11 пъти, а много повече.нооо останалите над 60%, че и повече български граждани са на същия си финансов хал, както преди, че и по-зле. Да изброявам ли кои захлебиха яко?!? Все такива на държавна хранилка - политици, бюрократи, съдии, прокурори, шефовете на банки, на комисии, на агенции, митничари и останалия отбор крадци от държавата каца.
114
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само като си погледнеш сметките за ток, вода, парно, телефон и т.н. отпреди 4-5 г. , всичко се е увеличило в пъти.
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Български Думи започващи с Буквата "Б" - Българин, Бог, Богат, Беден, Болен, Будала, Бъдеще, Бъркотия, Бръмбар, Бръмчи, Баща, Батко, Баба, Бебе, Булка, Бюст, Бира, Боза, Бъчва, Буламач, Барбекю, Бар, Браво, Бесен, Бряг, Буба, Буза, Буря, Бяга, Баир, Барут, Банан, Бахча, Банкя, Баница, Бегач, Бацил, Бивол, Бизон, Бомба, Борба, Бреза, Бабаит, Башибузук, Бандит, Банкер, Боляри, Банкет, Бирник, Банка, Банкрут, Бункер, Барака, Бичкия, Болест, Борсук, Буркан, Бъчвар, Бъчва, Безумие, Барам, Бъклица, Бя
112
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цигари 60 стотинки 2000 година, 6 лева 20024. Не е забогатяване, нарича се "инфлация" и обедняване, Красенчо.
111
1
 
14
 
! Отговори
Той е на черешата преди 1 месец
от има-няма 35 тодини. Какви други фантасмагории очаквате от закоравял неолиберал и пазарен фундаменталист? "Разполагаемият доход" на огромното мнозинство от населението в България едва стига за оцеляване, ама Красчо си живее в своя свят, не му е до чужди проблеми.
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може шефът ти да взима 3 пъти повече, а неговият шеф също 3 пъти повече, в ЕС е 1.5 но в бг е така, отделно има и хора със заплати не кореспондиращи със стандарта в България (напр. с над 30, 50 дори някои със 100к на месец), които птедизвикват доста въпроси, като един от тях е рушвет на банкомат?;)
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 105 Такса за више беше 0 лева а сега е 5 бона. Колко пъти е обеднел. Здравно 0 лева зега е 1000 лева колко пъти е обеднел.
108
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 2000 година българите имаха по един апартамент, сега имат по 11 апартамента. Имаха по една кола, днес имат по 11 коли на човек. Прав е.
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заплатите 2000 бяха 500-700 лева а сега 1500-1800 -това са 11 пъти според другаря станчев!
106
0
 
13
 
! Отговори
тоя преди 1 месец
да смени дилъра, и да си завре стъкмистиката в задния двор.
105
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 2000 г. инфлацията се е увеличила много повече от 11 пъти.
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дай ми пари за бензин мен, че съм големия тарикат с трошка... :))) Пълна мизерия, дори цигари не могат да си купят, тези дето се правят на мутрафончета :)))
103
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 100 "Цените само скочита 20 пъти от 2000 г." Ама верно ли, викаш безнина е бил 13 стотинки литъра 2000 година, а?
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хлябът се обогати десет пъти от 30 стотинки на 3 лева също за периода от 20 години.
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A в Европа фон дер Лайен ги подготвя да ядат червеи и насекоми, защото Европа няма плодородни земи и не може сама да се изхрани, а освен това земеделието и животновъдството отделя въглеродни емисии и причинява климатични промени. Месо, мляко, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуди, пшеничен хляб ще ядат в Русия, защото Русия е богата и разполага с изобилие от всичко необходимо за да живее добре.
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То има богати българи, ама 99% от простолюдието просто се правят на такива, издишат отвсякъде, дори немат пари за гориво, но фучат по улиците :)))