България е в Шенген по въздух и вода: Какво трябва да знаем при пътуване?

Вижте улесненията, които ще имаме при пътуване
31 мар 2024 07:55, Красимир Ангелов
156
България е в Шенген по въздух и вода: Какво трябва да знаем при пътуване?
Снимка: БГНЕС

От днес България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие.

По този повод Летище София разпространи информация за пътниците, която да улесни преминаването им през най-големия и натоварен български аеропорт.

Ако сте заминаващ пътник

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, ако имате такъв. След това предстои само проверка сигурност, както и митнически контрол за страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Такъв се осъществява и за пътници, пътуващи за трети страни през страна членка на Шенген. След това пътниците се отправят към изхода за излитане, без да преминават паспортен контрол.

Ако дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка за сигурност, митнически контрол и паспортен контрол.

Ако сте пристигащ пътник

Ако пътник каца на Летище София от страна членка на Шенген, той може да се отправи директно за получаване на багаж, ако има регистриран такъв, без да преминава паспортен контрол.

Остава преминаването през митнически контрол за пътници, пристигащи от страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пътници, пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания багаж остава същата, както е до този момент.

Без писмено съгласие от родителите на малолетно или непълнолетно дете

Главна дирекция „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски държави. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния районен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

Задължителен документ за самоличност

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: летище СофияШенген
Още от Общество
КНСБ: На 1 юли ТЕЦ "Марица изток 2" може да спре
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
Чудесно! преди 3 седмици
Сега спокойно ще мога с частния си самолет и с яхтата да си ходя из Европата без да ме проверяват някви с автомати. Ама с ферарито няма да мога, маа му!
121
0
 
1
 
! Отговори
Ром с преди 3 седмици
На българина му дай само да покритикува,навярно първо място ще заеме не само в Европа,а и в света по критикансство.Еми добре е ,че сме в Шенген макър и по въздуха засега,да се надяваме ,че и на земя ще ни приемат през 2025 ...това ще намали цените на вносните стоки по магазините.А ЕВРОТО не бих предпочел да се въведе не по-рано от 2027-28 година,ако има още ЕС ...
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То голяма далавера, няма що... Напълниха ни държавата с терористи, в замяна ще спестим 2-3 минути за паспортен контрол - мен лично никога не са ме бавили повече, не знам за вас. И не мисля, че пътуването без проверки е с нещо по-добро от преди, даже напротив. Като знам как се продават български паспорти, нямам гаранция, че на самолета няма да се качи някой камилар и да ни прати при скъпоценния му бог, който призовава за терор.
119
1
 
4
 
! Отговори
:( преди 3 седмици
След още 10 години се надявам да можем и по космос , и под земя ! Браво Киро Про100то , сега само остава да направим дилижанс до Екваториална Македония и всичко е вързало и ташуните на Киро празни и баджанака доволен и Лена непорочна девица , вълка сит и т.н. Аз така единствено далавера виждам , че по-лесно ще се отвличат деца вече ...
118
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Еха пръдня в целофан .Повторена 100 пъти лъжа
117
7
 
5
 
! Отговори
истина преди 4 седмици
Шенген по въздух няма такова нещо !!!!!! ЗАПАДНЯЦИТЕ ТРЯБВА ДА СА ЛУДИ АКО ПРИЕМАТ БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН..... Моментално всички терористични държави ще имат шенгенски визи ,,наркотиците от и за България ще се движат свободно ,, и всички данни с който ще се сдобият нашите служби ще отидат в Москва.
116
2
 
8
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 4 седмици
Кът пътувъти за "Шенген" нидейти само чесън да ядети,чи ниги знайти последствиятъ ш моат да ни исфърлат от тоа Шенген
115
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само да попитам, как ще се знае че дете има съдебна забрана, като не се проверява документа му за самоличност?
114
3
 
5
 
! Отговори
Ром и сок манго преди 4 седмици
Сега и каналджиите ще ги прекарват по въздух, направо в Германия!!! Само следете как ще се засили натиска на българо-турската граница!!!
113
3
 
11
 
! Отговори
Денков преди 4 седмици
Сега чакаме само да пропищят родители с отвлечени деца от другия родител. Остава и не яснио как ще се проверява дали детето, което излиза не се изнася за продажба или за пазара за органи!!!
112
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Все ни е тая!!!
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като се позатопли още малко слагам банския и отивам на морето. Там по въздушно капковия шенген ще доплувам безпрепятствено до всяка една страна от ЕС. Слава на крадливите ни и продажни политици!
110
2
 
11
 
! Отговори
Доктор Хук преди 4 седмици
Урааааааааааааааааааааааааааааа,днес минах по вода без проверка в шенгенското пространство между Варна и Бургас,голямо удоволствие и никакъв стрес
109
2
 
6
 
! Отговори
Ихаааа! преди 4 седмици
Щастие за Про100 Киро - белото ще му го носят по въздуха. Той само ще смърка по парапетите. А Ники искал да пътува . Ами да поема към затвора - с толкова много престъпления към България и българите , само в тази посока може да пътува!
108
0
 
16
 
! Отговори
Далай Лама преди 4 седмици
България е пълен въздух с тези полУтици !!! Един свестен няма !!! Всички са корумпирани и плачат за затвора!!! Кой ще ги вкара ????????? Време е , не чкайте те да ви пъхат в затвора на бедността !!!
107
0
 
17
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 4 седмици
Онова, което трябва да знаем е, че след 1 април нищо не се е променило...
106
2
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 4 седмици
Ниюо не е отпаднало, докато щастливо крачите вече сте проверени от ИИ по чипам в паспорта или по лицево разпознаване и телефотнът ви е пребъркан.
105
9
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Никоя европейка не пита бивши мъже дали да иде на ваканция в Испания или да живее в Португалия с детето си.Българката остава в хватката на комун българска съдебна система като втора ръка европейка.На нея й се забранява.
104
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Никъде по света няма забрана на дете да пътува с родителя на който са дадени правата без разрешение от никой,освен в арабските шериатски държави.Влизаме в Шенген,но приемаме закон да забраняваме,противоречиви практики от комунистическото минало.Горките майки,чиито животи ще бъдат сломени от бивши съпрузи.
103
6
 
20
 
! Отговори
Вуте преди 4 седмици
Цяла вечер не съм спал , от радостно вълнение , че днес вече сме с единия крак в Шенген ! А пък днес като видях самолетите да кацат , и от тях на тълпи да прииждат шенгенци , направо се подмокрих от щастие ! Гледам ги , и от очите ми взеха да капят сълзи ( също като Монито кога ни приемаха в НАТО ) не можах да се стърпя , и с цяло гърло закрещях : Здраствойте шенгенушки !

Спонсорирани публикации