Над 50% от българите: Държавата да вземе мерки срещу скъпия живот

Това сочи проучване на Евробарометър
12 апр 2024 20:12, Александър Попов
151
Над 50% от българите: Държавата да вземе мерки срещу скъпия живот
Снимка: БГНЕС

В България 57 на сто от гражданите изразяват очакване държавата да вземе мерки срещу високите цени на живота, показват данни от проучване на Евробарометър, представени днес от Европейската комисия.

В ЕС средно на това мнение са 48 на сто от участвалите в допитването. Сходни и по-високи дялове на гражданите с това очакване се наблюдава в още 13 държави от ЕС.

В четири държави на първо място се поставя въпросът за ниските заплати, в две - състоянието на здравеопазването, а в една - достъпът до жилища. В допитването са потърсени отговори какво най-силно вълнува европейците по отношение на социалната политика.

Общо 88 на сто от европейците казват, че социална Европа е важна за тях лично. Според 45 на сто в това отношение най-важен е стандартът на живот, следват достъпът до здравни грижи и добрите условия на работното място (44 на сто), както и равните условия на пазара на труда (40 на сто).

Според 38 на сто ЕС трябва да има отношение към състоянието на здравеопазването, към трудовите възнаграждения (34 на сто) и към размера на пенсиите (30 на сто)./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По Света служебните правителства не носят отговорност . И по тази причина никои инвеститор не се бута в такива Страни / защото не са Държави/ . Така е и сега ЕС не дава пари . За Русия това е добре . Защото в режим на Служебно правителство има възможност да напада .
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Държава няма , когато е в Служебно правителство . Закони не се спазват и пари от ЕС не се показват получават по тази причина . Така , че стискайте зъби до изборите . И ако продължава ГЕРБ , СДС мизерията продължава до пълна анархия. Ще падат руски бомби във Варна . Путин ще си пази инсталацията за газ. Платил е на ГЕРБ да я построй на ишлеме
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
нЕкой тОлупи спат до обЕд ,а след това коментират !!
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сеераста ше почне да ти обяснява че е умен и красив и че ти не си си заслужил даже и четворно по-ниската заплата. Но пък той е заслужил гранта от нпо-то и фондация демокрация с влога в ктб. Същият ще направи хиляда пирамиди ще прави ало измами и ще продава американска валута на улицата с цел да измами някой, а после ще вресне "кой не скача е червен" и да не го барат държавните органи.
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Влизаш в магазина, единият ден има "примоция" и що годе можеш да си позволиш продукт. На другият ден обаче "примоцията" е свършила и продукта е на четворна цена. Бъркаш си в джоба и вадиш касовата бележка и сравняш "пазара дето определяш цената". Оказва се че накрая ти е записано и стойността в евро, щото лева е вързан за марката. Един такъв "пазар", в който в ЕС можеш да намериш същият продукт с тройно по-ниска цена от "примоцията" тук и по-качествен. Обаче реалността не се нрави на сеерастията
128
0
 
0
 
! Отговори
За заслужил грантояд преди 2 седмици
Оттук, по някакъв начин, се стига до преразпределяне на световното богатство и до увеличаване на и без това голямото неравенство в света. И се оказва, че най-богатият 1% от световното население и още по- възмутително - само най-богатите осем човека - сега притежават толкова богатства, колкото най-бедната половина от човечеството, взети заедно.
127
0
 
0
 
! Отговори
Доклад римски клуб преди 2 седмици
Най-фрапиращото, за мен, беше откритието, че от всеки сто долара, които се въртят в световната икономика, само два долара отиват за заплащане на стоки и услуги, а останалите са финансов капитал, предимно спекулативен. Други факти, които се излагат тук, са че от 50-те най-големи транснационални компании, 45 не произвеждат стоки и услуги - те са застрахователни и финансови организации.
126
0
 
3
 
! Отговори
ддд преди 2 седмици
Много бедни а малко богата води до комунизъм или революция... така че богатите да не лалат много
125
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Същите искат и къща, и вила, и високи заплати.... а те да си спинкат на дивана :) Добрата новина е, че на всеки е според заслугите!
124
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това проучване, както и коментарите тук само показват интелектуалното ниво на българите! Държавата не определя цените. И слава Богу, че е така. Иначе щяхме да се върнем няколко десетилетия назад. Цените се определят от пазара. Това че цените растат означава, че хората купуват, т.е. имат пари. Няма как да растат цените ако хората са бедни и не могат да си позволят разни неща.
123
3
 
4
 
! Отговори
Леля Асена Валилева преди 2 седмици
Не ви ли харесва промяната?!
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПП не управляваха ли си порко бе? може ли да сте толкова глупавви? племето си заслужава вождовете. продължавайте да не гласувате, да не протестирате и да си приемате афганските главорези. големият брат от ессср ще се погрижи за вас. скоро ще премат евтаназията и ние ще сме първите. хем на богопомазаните от исраел ще им трябва нова земя скоро.
121
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПП вдигнаха пенсии и заплати с 50% , а инфлацията със 100%.Като гласувахте за тях, сега ще се оплаквате години наред. Честита ви "велика" промяна.
120
2
 
4
 
! Отговори
Im-дртiйУАЙТBOY! преди 2 седмици
Глеам, напоследък стана доста модерно в медиите да се пръкват публикации колко ЗЛЕ били пенционерите в Германия, Гърция, в цела ЕВРОПА, едва ли не... и то с явната цел колкото си може по-леко да се понася ежедневното фин.и соц.битие на родните ни дрти пенции, НО това едва ли би ги успокоило толкова много, след като джобът им е яко пробит и то заради буксуващата и НЕОсъществена пенсионна РИФорма - до ден днешен. Ивайло КАЛФИН го бе посочил проблема и изхода, но набързо Г0 махнаха като ненужен.
119
4
 
10
 
! Отговори
Коя държава ?? преди 2 седмици
Вие съборихте старата държава. Сега сме само територия. Обран бостан. Толкова си може племето, населението и т.н.
118
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
управлението на Борисов и ГЕРБ беше класически диктаторски режим
117
1
 
6
 
! Отговори
До 55 преди 2 седмици
Ама е длъжна да събира данъци отвсякъде, нали?!
116
3
 
9
 
! Отговори
аби преди 2 седмици
Държавата не се ли срамува пред света,че в нея живеят толкова хора-под прага на бедността!
115
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Герб държеше българските граждани в бедност и нищета. ПП-ДБ спасиха България.
114
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
МНОГО МУ СЕ КРАДЕ НА БОРИСОВ, АМА МНОГО

Спонсорирани публикации