Нова такса при доктора, стига до 10 лева

Депутат я отменя до дни с поправка в Закона за здравето
14 апр 2024 13:51, Петър Бойчев
73
Нова такса при доктора, стига до 10 лева
Снимка БГНЕС

Нова такса изненадва пациентите при личните им лекари. И тя е за издаване на електронни рецепти.

Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици повишиха в пъти цената на лекарския преглед за някои пациенти, които от 1 април нямат алтернатива за хартиено предписание. Причината е нова такса за електронно издаване на рецепта, която лекарите въвеждат на своя глава, предаде „Сега”.

Такса "компютър" се налага даже за пациенти, които са с хронични заболявания и са освободени от потребителска такса. Такъв въпрос например има на сайта на здравната каса. "Имам ТЕЛК и съм със заболяване, включено в списъка за освобождаване от потребителска такса. Днес отидох до личния лекар и ми казаха, че има "такса за издаване на електронна рецепта", твърди пациент.

От НЗОК отговарят, че за оказаната медицинска помощ здравноосигуреният гражданин дължи само потребителска такса от 2,90 лв. за прегледа (тя е 1 лв. за пенсионерите), освен ако не е освободен от нея.

От МЗ потвърдиха същото пред "Сега". "Не е редно да има потребителска такса за издаване на електронна рецепта и подобно нещо никъде не е регламентирано", посочиха от здравното министерство.

В групите за взаимопомощ също има оплаквания, че лекари вече искат 10 лв. Един от тях обяснил пред пациента си, че сам е решил "административно" да вдигне таксата, въпреки че работи със здравната каса. Някои общопрактикуващи лекари не крият тази новост в ценоразписа. В интернет например може да се открие реклама на лекар, който твърди, че електронна рецепта може да бъде издадена или подновена без посещение в кабинета, като цената на услугата е 10 лв.

Депутатът от ПП Божидар Божанов написах в X, че идната седмица парламентът ще разгледа предложение таксата за електронна рецепта да бъде забранена в Закона за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от Страната
Жители на пет села на протест срещу каменна кариера
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
А преди 2 седмици
А кога ще забраните вдигането на таксите от банките.
72
0
 
3
 
! Отговори
Опит с лекари преди 2 седмици
А защо не въведат отстъпка от цената на медикамените по рецепта на "логичесеки ограничен лекар", който не знае друго освен...системата не работи. 90% от пациентите ще купуват илачите си на доставни цени...нагло племе
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Потребителската такса беше 1% от минималната работна заплата.
70
6
 
0
 
! Отговори
112 преди 2 седмици
До 23. И през соца бяхте недоволни.
69
1
 
3
 
! Отговори
до халифакса преди 2 седмици
Драги, в спешното не попълват медицински за работа.
68
3
 
12
 
! Отговори
ПП преди 2 седмици
Продължаваме промяната. Всички цени на горе, на горе и пак на горе. Честита промяна българи. Гласувайте пак за "честните" харвари за да има с какви мило и да напуснат сртаната когато цените ни вече са непоносими за нас.
67
0
 
2
 
! Отговори
the best преди 2 седмици
до 112112 - на аптеките НЗОК плаща по 5лв на рецепта по НЗОК - за тези лекарства, които са 100% реимбурсирани - т.с. аптеката НЕ слага надценка на тях и ги дава на доставна цена. Те би трябвало да са безплатни за пациента, но за повечето от тях той пак доплаща - по-ниска сума от 01.04.24. Но те са на доставна цена. А конкретно за е-рецепти - НЕ ПО НЗОК - белите - аптеката не получава нищо от държавата.
66
2
 
6
 
! Отговори
112112 преди 2 седмици
А защо на аптеките държавата плаща по 6лв. за е-рецепта?
65
0
 
6
 
! Отговори
the best преди 2 седмици
продължение ..... Интересно е, че има и доста лекари, които са против е-рецепта, но дори и те не могат сами - да убедят МЗ и министъра на здравеопазването, че трябва да има и хартиена рецепта. НЯма ли обединение на всички, които са против - едва ли ще отпадне е-рецепта. А особено пациента да мълчи - при положение, че има и пациентски организации. ПО-лошото е, че и на избори мълчим и оставяме едни и същи да управляват. ДАНО на следващите избори - да изразим мнение - стига мълчание и съгласие...
64
0
 
13
 
! Отговори
Гневен преди 2 седмици
Ние сме робско племе,докато си мълчим всички ще ни тъпчат,народе,осъзнай се!
63
0
 
9
 
! Отговори
the best преди 2 седмици
Така ще е - ще има такса. Докато най-потърпевшият - пациента - мълчи - ПРОМЯНА НЯМА ДА ИМА! И по-лошо ще стане, когато всичко по лекарско предписание стане с е-рецепта. Тогава какво чудо ще е - нямаме си и на представа. А нашия личен лекар се пошегува да се отказва, когато всичко стане с е-рецепта. Сега може и да размисли, ако има такса за нея. НО пак казвам, докато се МЪЛЧИ - се приема, че пациента е СЪГЛАСЕН с е-рецепта. А и аз лично не виждам много хора да са против..... за съжаление......
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дикторята че правят пачки
61
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Белите престилки, освен убийци дъа и измамници.
60
0
 
8
 
! Отговори
Хамстер преди 2 седмици
Закриха болниците в малките градове, че ви карат с хеликоптеро в спешното (ако е светло и не духа ветер) вече.
59
0
 
9
 
! Отговори
до 53 преди 2 седмици
Оказва се, че ако си от друг град и нямаш личен лекар там, където си в момента, няма кой да те прегледа, освен ако не те докарат с линейка в болница.
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Целта на електронната рецепта е по-труден достъп до лечение. Когато искаш хората да се откажат от нещо, един от начините е да го направиш възможно по-неудобно. Защо е така се сетете сами. А естествено, че като направиш на някого работата по-сложна, той ще иска повече пари за нея.
57
2
 
15
 
! Отговори
Км преди 2 седмици
А такса отваряне вратата на кабинета---кога?????
56
0
 
14
 
! Отговори
112 преди 2 седмици
А нещо за банковите такси да кажете.
55
3
 
15
 
! Отговори
Диана преди 2 седмици
Това е наглост,минаваща всякакви граници.
54
1
 
7
 
! Отговори
Ильо Минатов преди 2 седмици
Комунистите не са пускали никога кокъла само си смениха вратовръзките от пионерски -червени на сини -чавдарчета ДБ-ПП-сарчета.

Спонсорирани публикации