Нова такса при доктора, стига до 10 лева

Депутат я отменя до дни с поправка в Закона за здравето
14 апр 2024 13:51, Петър Бойчев
73
Нова такса при доктора, стига до 10 лева
Снимка БГНЕС

Нова такса изненадва пациентите при личните им лекари. И тя е за издаване на електронни рецепти.

Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици повишиха в пъти цената на лекарския преглед за някои пациенти, които от 1 април нямат алтернатива за хартиено предписание. Причината е нова такса за електронно издаване на рецепта, която лекарите въвеждат на своя глава, предаде „Сега”.

Такса "компютър" се налага даже за пациенти, които са с хронични заболявания и са освободени от потребителска такса. Такъв въпрос например има на сайта на здравната каса. "Имам ТЕЛК и съм със заболяване, включено в списъка за освобождаване от потребителска такса. Днес отидох до личния лекар и ми казаха, че има "такса за издаване на електронна рецепта", твърди пациент.

От НЗОК отговарят, че за оказаната медицинска помощ здравноосигуреният гражданин дължи само потребителска такса от 2,90 лв. за прегледа (тя е 1 лв. за пенсионерите), освен ако не е освободен от нея.

От МЗ потвърдиха същото пред "Сега". "Не е редно да има потребителска такса за издаване на електронна рецепта и подобно нещо никъде не е регламентирано", посочиха от здравното министерство.

В групите за взаимопомощ също има оплаквания, че лекари вече искат 10 лв. Един от тях обяснил пред пациента си, че сам е решил "административно" да вдигне таксата, въпреки че работи със здравната каса. Някои общопрактикуващи лекари не крият тази новост в ценоразписа. В интернет например може да се открие реклама на лекар, който твърди, че електронна рецепта може да бъде издадена или подновена без посещение в кабинета, като цената на услугата е 10 лв.

Депутатът от ПП Божидар Божанов написах в X, че идната седмица парламентът ще разгледа предложение таксата за електронна рецепта да бъде забранена в Закона за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 1 месец
Къде ще бягат с българското образование навън? Ако няма езикова гимназия даже и не знае чужд език! Отиват амбициозни и способни хора, защитават научни степени,другите се подпират тук! Понеже сега в България учат и чужденци медицина с преподаване на английски, има и французи, във Франция с това образование ги назначавали за участъкови лекари по села!
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те като цяло личните много не разбират от нищо. За тях всичко е лека настинка и се лекува с чай,мед,лимон и някое лекарство на фирма,чийто представител е минал предния ден и е почерпил хубаво. По-големите фирми даже водят лекарите на ресторанти и екскурзии само и само да изписват техните лекарства. Положението е страшно
31
2
 
14
 
! Отговори
Лингвист преди 1 месец
От лечебни заведения станаха болнични заведения. Това говори ли ви нещо? Не се лекува, а се подържа постоянно полуболен пациента вече -да линее и да носи кешовица...
30
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такса "компютър" тия луди ли са? След като плащаме здравни осигуровки, не трябва да се плащат никакви такси включително и тази от 2,90 лв. Бил съм в Италия и Германия и няма такива такси ако си здравноосигурен. Само в България обират хората по няколко пъти като плащат здравни осигуровки, плащат такси, плащат изследвания, манипулации, процедури, операции и др.
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравеопазването при соца беше по-добро като система, не като качество! Най-доброто беше че човек го изписваха от болница ако е излекуван, ако не- умира! Сега изписват хора в насипно състояние с инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност след 5 дни , защото изтекла клиничната пътека! И след това отново трябва да ги приемат от Бърза Помощ, ако те решат!Повечето не стигат втори път до болницата!
28
1
 
12
 
! Отговори
Радио точка преди 1 месец
До АнонименМахнаха таксите за редовно обучение ако не си разбрал, 150 милиона на година ще плащаме за студенти редовно обучение. А те като завършат 50% бягат да бачкат вън. Освен мозъци изтичат и милиони вън.
27
2
 
6
 
! Отговори
Който плаща преди 1 месец
Той поръчва музикатаКойто си плаща ще получи платено лечение който не си плаща ще получи безплатно лечение демек никакво
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такса Просто Киро - за джип на Лена мустака :)))
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такса компютар - 10 лева :)))
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1 Питайте 240-те народни представители!!!!!!!!!
23
2
 
34
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
На ви сега капитализъм!Ще си плащаш като поп, ако искаш да живееш. По време на соца, някой плащаше ли като отиде на лекар? Лекуваха ли те не по пътека, а колкото трябва? Минаваше ли всеки ден визитация от десетина лекари, различни специалисти, които лекуваха комплексно? Имаше ли тристепенно меню,с диета според заболяването. Изпращаха ли пациентите на безплатен санаториум за по един месец, за да укрепне организмът? Имаше ли достатъчно лекари, сестри, санитари? И ще ме убеждавате, че сега било добре
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Агне Кое е безплатно?Безплатни учебници има само до 12 клас т е за всички хора в държавата.Медицинското образование е със семестриална такса ,а учебниците са за сметка на студента.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 1 месец
Промениха учебните програми и вече няма лечение , а третиране,няма лекарства , а медикаменти. Унищожиха българските лекарства, които действаха и лекуваха примерно лицева пареза за 0,80 лв.(причинява се и от Ковид ваксина 1 на 10 хил ваксиниран я има).Вместо това лекарство -(хапченце) пациента се настанява на легло влимат му се литри системи със седмици и хоп от 80 стотинки пътеката става 20 000 хиляди лева... Самите лекъри вече немогат да се лекуват и пазят , те са също болни и жертви.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На документи човека е здрав, а той на другия ден умира! Документи!
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 9 А защо само лекарите трябва да не получават пари?????? Спрете с този комунизъм.Всички работят за пари-ключар,дюнерджия,чистач и тн.
18
2
 
4
 
! Отговори
По скъпо от преди 1 месец
Здравето е лечението защото всичко е вносно лекарства апаратури санитари сестри доктори а когато си здрав се храниш здравословно и обикаляш магазините за здравословна храна
17
9
 
11
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
А защо всичко трябва да бъде за сметка на потребителя?Ако един доктор иска да работи като такъв,да си плаща Софтуера.Ако не иска да ходи да мете улиците.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За друг не знам , ама аз от информация от Интернет по се оправям отколкото при ,,личния лекар", а и не знам някой по- свястен !
15
0
 
8
 
! Отговори
Всичко си преди 1 месец
Зависи от лекарят.Миналата седмица ми изписаха антибиотик на електронна рецепта,без такса.
14
1
 
10
 
! Отговори
Агне преди 1 месец
До Лекарите имат Е нале стана безплатно всичко пак ве мойка... учебници ,университет. Значи и образованието ще им плащаме пак ние, за да могат да доят пак нас -бееее-меее, ке заблеем вече.