Нова такса при доктора, стига до 10 лева

Депутат я отменя до дни с поправка в Закона за здравето
14 апр 2024 13:51, Петър Бойчев
73
Нова такса при доктора, стига до 10 лева
Снимка БГНЕС

Нова такса изненадва пациентите при личните им лекари. И тя е за издаване на електронни рецепти.

Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици повишиха в пъти цената на лекарския преглед за някои пациенти, които от 1 април нямат алтернатива за хартиено предписание. Причината е нова такса за електронно издаване на рецепта, която лекарите въвеждат на своя глава, предаде „Сега”.

Такса "компютър" се налага даже за пациенти, които са с хронични заболявания и са освободени от потребителска такса. Такъв въпрос например има на сайта на здравната каса. "Имам ТЕЛК и съм със заболяване, включено в списъка за освобождаване от потребителска такса. Днес отидох до личния лекар и ми казаха, че има "такса за издаване на електронна рецепта", твърди пациент.

От НЗОК отговарят, че за оказаната медицинска помощ здравноосигуреният гражданин дължи само потребителска такса от 2,90 лв. за прегледа (тя е 1 лв. за пенсионерите), освен ако не е освободен от нея.

От МЗ потвърдиха същото пред "Сега". "Не е редно да има потребителска такса за издаване на електронна рецепта и подобно нещо никъде не е регламентирано", посочиха от здравното министерство.

В групите за взаимопомощ също има оплаквания, че лекари вече искат 10 лв. Един от тях обяснил пред пациента си, че сам е решил "административно" да вдигне таксата, въпреки че работи със здравната каса. Някои общопрактикуващи лекари не крият тази новост в ценоразписа. В интернет например може да се открие реклама на лекар, който твърди, че електронна рецепта може да бъде издадена или подновена без посещение в кабинета, като цената на услугата е 10 лв.

Депутатът от ПП Божидар Божанов написах в X, че идната седмица парламентът ще разгледа предложение таксата за електронна рецепта да бъде забранена в Закона за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
17
 
! Отговори
Човек преди 1 месец
Лекар става синоним вече на ннагляр. Особено личния лекар. Абсолютно ненужно звено. Да се глобяват жестоко тези градове. И се надявам тази гглупост с тези лични лекари да се премахне. Като ме боли корема няма да ида на стоматолог.
52
3
 
12
 
! Отговори
Система халифакс преди 1 месец
Трябваше да си вадя медицинско за подновяване на книжка категория Ц , 120 лв на всеки 5 години е само медицинското. Та 2 дена обикалях да търся лекарите. Оказа се , че в областен град няма хирург вътрешни органи в делничен ден в работно време ,отпуска бил и бил само един . Даже в спешното нямаше .Питах ако има спешен случай кво правите гледаха празно и безнадежно отговориха с мълчание .
51
2
 
3
 
! Отговори
Трудов лагер 2024 преди 1 месец
А комунистическата трудова книжка дето я няма никаде в белите държави от 3 години все я махат и накрая все остава. Даже ППДБ си писаха по стените на фейсо , че са я махнали педи година , а още я искат. Трудовата книжка е досието на комунистичко-робовладелския срой нема как да я махнат. Там пише кво си работил и колко си получавал за да покриваш физиологичните си нужди . Няма да я махат та да знае кво си получавал и да не се мине робовладелеца да ти даде некой лев по-вечко случайно.
50
0
 
11
 
! Отговори
На тия разбойници преди 1 месец
Да им се отнемат лекарските права!Да се отменят здравните осигуровки и да възстанови безплатното здравеопазване!Бай Тошоооо, върни се!
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
47, те получават за всеки здравноосигурен пациент пари от здравната каса, които нямат общо с потребителската такса.
48
0
 
5
 
! Отговори
До 47 преди 1 месец
До АнонименАма аз не плащам такса фризьор към НАПТрябав ли, когато влизам в някой магазин да ми взимат входна такса?В Соиямед, лични лекари освен потребителска такса, взимат допълнително по 1 лв за това, че ти дават направление.
47
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лекарската такса не е вдигана от 20 години. Е може ли преглед при джипи да е 3 лева, а при професор... 300 лева в Ацибадем. И едното и другото е ненормално. Значи фризьорката може да вземе 100 лева на докторката за прическа, обаче докторката трябва да и вземе 3 лева за преглед , щото било хуманно. Ало....
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 19: Да така е, всички трябва да получават достойно заплащане. Но не ми казвай че доктор не може да метеж улицата или да прави дюнер, защото чистач или дюнерджия никога не би вършил работа на доктор. А знаеш ли от къде знам? 12 години е ученето и 6 практика. Сега разбра ли мууууууууууууннннчооооооооооо?
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес прочетох, че за премахване на кърлеж искат между 50 и 80лв (манипулация за 5мин.). Защо тогава за ел. рецепта да не искат 10лв? Ами защото са безочливи кожодери.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това стана след като вкараха електронната рецепта за антибиотик и сега ако нямаш компютар умираш че немя рецепта. Да но компютара е поне 1000 лева.
43
2
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
затова тази институция личен лекар да се премахне лекарствата по здравна каса сеизписват от специалисти в дадената специалност така че само те могат да променяткаквото и да било в ел рецепти личните лекари са едни диспечери нямат сестриза икономии няма практика да си записваш ден и час за преглед за какво са тезиструктури да печелят от нас и потр такси
42
5
 
6
 
! Отговори
Голата истина преди 1 месец
ПП то краднаха (или още по-лошо изгубиха или подариха на некой ) едни 30 милярда за 2 годики .Пари няма ще ни стригат с лекъри,катаджии, нападжии, данаци. Катаджия да те спре и да не ти пише виш за нещо- вече нема такова нещо. Гледат дори срока на годност на кислородната вода в аптечката ако възразяваш да приемеш фишче за добър ден.
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
заради ел рецепти съм си на намислил да им пусна един наказателен възрождески вот.
40
3
 
25
 
! Отговори
пациент преди 1 месец
махайте ги тези електронни рецепти. заради вас все караници и в аптеките и при лекарите. по голяма управлявщите не можажа да сътворят.
39
4
 
9
 
! Отговори
Психодиспансера преди 1 месец
До Анонимен Тефлонените ППДБ за за писиятър вече , ти ги плюеш он си мисли , че дъжд го вали. Слагат я щото им се налага от ПП да са дигитални вече -да наемат персонал, да прекарват силен нет, да купуват таблети, нови смартфони и им отнема 15 минути да чоплят в екрана, докато изпшат едно хапче . Общо няколко часа на ден минават в търсене на отметнки в приложението и чакане да заради или да хване нетец.
38
4
 
20
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Май държавата е опоскана, особено от 2г. и кусур. Затова търсят начини да опоскат електората кой където може. Не знам да има другаде потреб. такса за здравноосигурен. Колко пъти трябва да плаща пациента? При личен лекар, в лаборатория, при специалист, не стана ли множко?
37
2
 
6
 
! Отговори
Бек ту риалити преди 1 месец
До Див капитализъм То дори вече не ти трябва хакер , с платен вариянт на ИИ всеки тинейджър може да хакне системата ... Дигиталното е рисково вече , в ЕС масово минават на хартия във всички важни сфери на държавата. Изкуствен интелект и новите компютри решават даден проблем (задача, дълга сложна парола) за секунди, а преди най- мощния комп са му трябвали месеци ...
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак копейки и герборептили които не са чели статиятя. Да им обясня. Лекарите таксата си я слагали на своя глава. Ама къде акъл у избирателите на ГЕРБ-ДПС-БСП-ИТН-ВЪЗРАЖДАНЕ....
35
3
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Лекар да, ама учител пък с какво може да търгува?
34
1
 
12
 
! Отговори
Бахамата преди 1 месец
До До 28От Киро ли знаеш за космическо високото ниво на образование в университетите на запад ? В Англия само пакистанци и индийци са лекърите и изписват Нурофен или ибопрофен, освен ако не ти виси некой орган от некаде...