Нова такса при доктора, стига до 10 лева

Депутат я отменя до дни с поправка в Закона за здравето
14 апр 2024 13:51, Петър Бойчев
73
Нова такса при доктора, стига до 10 лева
Снимка БГНЕС

Нова такса изненадва пациентите при личните им лекари. И тя е за издаване на електронни рецепти.

Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици повишиха в пъти цената на лекарския преглед за някои пациенти, които от 1 април нямат алтернатива за хартиено предписание. Причината е нова такса за електронно издаване на рецепта, която лекарите въвеждат на своя глава, предаде „Сега”.

Такса "компютър" се налага даже за пациенти, които са с хронични заболявания и са освободени от потребителска такса. Такъв въпрос например има на сайта на здравната каса. "Имам ТЕЛК и съм със заболяване, включено в списъка за освобождаване от потребителска такса. Днес отидох до личния лекар и ми казаха, че има "такса за издаване на електронна рецепта", твърди пациент.

От НЗОК отговарят, че за оказаната медицинска помощ здравноосигуреният гражданин дължи само потребителска такса от 2,90 лв. за прегледа (тя е 1 лв. за пенсионерите), освен ако не е освободен от нея.

От МЗ потвърдиха същото пред "Сега". "Не е редно да има потребителска такса за издаване на електронна рецепта и подобно нещо никъде не е регламентирано", посочиха от здравното министерство.

В групите за взаимопомощ също има оплаквания, че лекари вече искат 10 лв. Един от тях обяснил пред пациента си, че сам е решил "административно" да вдигне таксата, въпреки че работи със здравната каса. Някои общопрактикуващи лекари не крият тази новост в ценоразписа. В интернет например може да се открие реклама на лекар, който твърди, че електронна рецепта може да бъде издадена или подновена без посещение в кабинета, като цената на услугата е 10 лв.

Депутатът от ПП Божидар Божанов написах в X, че идната седмица парламентът ще разгледа предложение таксата за електронна рецепта да бъде забранена в Закона за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
9
 
! Отговори
Див капитализъм преди 1 месец
Едно бъгнато хакерче може да хакне системата за 10 минутки и да промени медикамента с друг медикамент , който да причини смърт на пациента. Друг хакер пък може да вземе кинти и да изпълни мокра поръчка за да убие некой баба с 10 имота дето нема наследници и "Нотариусите" я чекат да гушне чимшира. Следи нема , виновни също-просто бъг в системата-случва се...
12
3
 
5
 
! Отговори
Лекарите имат преди 1 месец
Деца които трябва да ги изучат да станат също лекари вече свърши безплатното образование средно висшо всичко се плаща
11
1
 
16
 
! Отговори
Дигитализейшън преди 1 месец
Дигитални рецепти, а в общината нема даже редовно вода , за нет да не говорим . Дигиталното крадене на средства е най- сладко, некви фрмички на Коко дърпат по 10% от всичко . Дори за винетките държавата дава 7% от всички приходи на една кака, дето купи апартамента на Асен за 3 млн, (а он го взел за 180 хил преди година, две).
10
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Годишно държават дава 9 милярда за здравеопазване от тях 7 се крадат от върхушката .На директорите на големите болници им дават по 500 хиляди заплата месечно и право да правят всякакви изпитания на нови медикаменти над пациентите и да прибират пари от частни организации, които ползват българите за опитни зайчета за да не се надигат защитниците на лабораторните животинки на запад.
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За писането на ел. Рецепта се иска СОФТУЕРНА програма, за която докторът си плаща като поп на дадена фирма!
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Али, искахте Електронни рецепти - НА ви електронни рецепти!!! По- бавно е писането в сравнение с хартията, по- трудоемко и неспецифично за доктора, а и по- скъпо!!!
7
3
 
4
 
! Отговори
Азбе,Зевс преди 1 месец
Сам пишеш "десетилетия" реформи,но ПП са ти виновни.
6
18
 
3
 
! Отговори
До Зевс преди 1 месец
При ПП нямаше такса "електронна" рецепта.Но дойде Главчев и я въведе.
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Промяната продьлжава
4
3
 
15
 
! Отговори
СКОРО ИРАН преди 1 месец
ЩЕ ОТМЕНИ ВСИЧКИ ТАКСИ ЗА УЖАС НА ТУКАШНИТЕ ТЪРГОВЦИ НА ДУШИ
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо се плаща по няколко пъти? Първия път плащаш здравна вноска, втория ти удържат на касата в банката, третия път ти искат на ръка пари при личния лекар ?
2
6
 
40
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Безумие след безумие, сътворено от некадърниците ПП-ДБ. Има ли едно нещо което са направили, което след това не се нуждае от промени за да заработи? Здравеопазването е отделна тема, след десетилетия реформи то вече е само бизнес, но не лекува
1
0
 
40
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Преди лекар и учител бяха достойни за уважение, а сега обикновени търговци на дребно