Президентът: Търновската конституция е непреходна

Той честити празника на юристите и съдебните служители
16 апр 2024 09:11, Инна Ангелова
24
Президентът: Търновската конституция е непреходна
Снимка: БГНЕС

Днес се отбелязват 145 години от приемането на Търновската конституция от Учредителното народно събрание, свикано в Търново на 10 февруари 1879 година. На тази дата президентът Румен Радев отправи призив да си припомним държавническия подход, издигнат от нашите предшественици, и да си пожелаем повече да не позволяваме на никой да го принизява.

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години приеха Търновската конституция и положиха основите на възроденото ни отечество. Това заявява президентът Румен Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите.

16 април 1879 г. е рождената дата не само на българския конституционализъм, но и на стремежа за развитието на България като правова държава, посочва Румен Радев. Президентът отбелязва, че свободният и демократичен дух на народа ни е бил въплътен в първата ни конституция от общественици, сред които се открояват имената на Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, д-р Константин Стоилов, Григор Начович, Тодор Икономов, Марко Балабанов и много други.

„Тяхното начинание е пример как се отстоява българската идентичност и суверенитет. То е урок за политическа и юридическа зрялост и за съзнанието, че законите се правят от народа и за народа, а в това дело няма място за безименно авторство и безотговорност“, заявява Радев.

В приветствието си президентът посочва, че Търновската конституция е с непреходно значение за развитието на страната ни.

По повод професионалния празник на юристите Румен Радев им пожелава да устояват на всекидневните изпитания и да останат верни на благородното си призвание да са стожер на законността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: президентКонституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
WWE преди 1 месец
До Гумен Крадев :Уважавай Президента Генерал-майор Румен Радев
19
0
 
2
 
! Отговори
В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК преди 1 месец
В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК С УКАЗ НА РУМЕН РАДЕВ Е РЕГЛАМЕНТИРАНО ПРАВОТО НА 10 годишни ПАСПОРТИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ! НО НЕ ИЗДАВАТ 10 годишни ПАСПОРТИ, ЗАЩОТО ТАКА НАМИРАТ РАБОТА НА 600 000 ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ !!! ПРЕДИ 100 ГОДИНИ БРОЯТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ Е БИЛ 100 ПЪТИ ПО МАЛКО !!! НА УЧИТЕЛИТЕ ЗАПЛАТИТЕ СА БИЛИ ОСИГУРЯВАНИ ПО ЧАСТЕН ПЪТ ОТ УЧИЛИЩНИТЕ НАСТОЯТЕЛСТВА ! ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ НЕ СИ ИЗПЪЛНЯВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА, ЗАЩО ТОГАВА ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ ?
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да я върнем, но този път с царе и боляри - истински бългсри!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Република празнува своята МОНАРХИЧЕСКА КОНСТИТУЦИЯ ЗА ОСНОВА НА ДЪРЖАВАТА." - Ен суоер си е, кво :)
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обратното на умноОбратното на умно момче
15
0
 
0
 
! Отговори
Абсурдно твърдение преди 1 месец
Всичко тече,всичко се мени...Хипократ. но кой е той да твърди това,след като нашият гумен крадев,останал в историята с договорът с турците ощетяваш ни с милиарди всяка година за 13 г. Задължително., казва друго. Вервайте ми... пръстена д уг крадец на прехода.....
14
1
 
4
 
! Отговори
Напротив! преди 1 месец
Няма такова нещо като "Непреходно" г-н Президент!!! Всичко е преходно, всичко е временно на този Свят! Всичко се променя, еволюира, обновява, осъвременява!!!!!!!!
13
2
 
3
 
! Отговори
Гумен Крадев : преди 1 месец
Погазих конституцията,когато прикрих двойното гражданство на Кирчу,когато сключих сделка с Боташ,когато потъпках референдума за запазване на българския лев и сега е време да вдигна юмрук и да извикам:"МYтри вътре!!!"
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната шизофрения бг.Република празнува своята МОНАРХИЧЕСКА КОНСТИТУЦИЯ ЗА ОСНОВА НА ДЪРЖАВАТА.Ами това е положението.Иначе всички вкупом ходят да поднасят венци за Левски, ботев, Каравелов - утвърдени републиканци.Като всички дали живота си за да падне турското робство, което сега се отрича масово в полза на анти руска реторика.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия даде на българите и конституция.Получи туркофили из университетите като Жилко Кривонгурски!
10
1
 
4
 
! Отговори
Русский Пърдялник преди 1 месец
Отново Чорапно експозе върху стила и метода на Конституцията. Велик фъф словесните си глупотии, както винаги. Тодора Живкава, ряпа да яде. Като гледам феновете му как са се настафирчили, па се сещам що пpocтaци шетат из горката България.
9
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хахаааа, Евала на великите конституционалисти Бойкикев, Гнома и Кире търчи-лъжито!!! Върнаха Боко на бял кон във властта :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе щом гейовете пищЪт значи е прав
7
6
 
5
 
! Отговори
ДараГолематаЦица преди 1 месец
РунДьо е Монарха на БеГето Имитира цар Симьон.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелен чорап и от конституция разбира :)))
5
4
 
5
 
! Отговори
ясно преди 1 месец
Точно от Търновската конституция тръгва кашатка.Там има институция монарх ,който назначава служебни правитлство издава укази с които одобрява или прави вето на решениа на парламента и пр.Тогава някои депутати мислеха че ще се върне Симеон ,а повичитж бахо репеблшконцш .Накрая направиха вместо монарх президенска инститецш ,която почти копира работата на монарха от Търновската.Затова на Радев му се услажда да бъде цар и пищи като му ограничават пълномощията .Затова иска президентсска руепублка
4
2
 
4
 
! Отговори
В българия преди 1 месец
Човешките права не се спазват това е африкански диктаторски режим и гнуска милицюнерска държава.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
днешните юриста са срам и позор за България.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости на търкалета!
1
2
 
10
 
! Отговори
Конституцията е преди 1 месец
Писана от комунистически лузъри