Разпети петък е – най-тъжният ден за християните

Постът днес е най-строг, а работата - забранена
3 май 2024 07:30, Елка Василева
80
Разпети петък е – най-тъжният ден за християните
Снимка: архив, БГНЕС

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Неслучайно днес постът е най-строг.

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На днешния ден църквата повелява да не се яде, нито да се пие.

Според църковните канони е забранено да се работи. Пак днес се извършва и ритуалът "минаване под масата" в храма. Счита се, че това носи здраве и късмет, а според някои - и опрощаване на греховете. Последното обаче противоречи на църковните канони, според които греховете могат да бъдат опростени само с покаяние.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащаница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

По време на богослужението от олтара се понася плащаницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащаницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
3
 
! Отговори
Българка преди 1 месец
Еврейски празници.
7
4
 
11
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Тъжен ден за християните, но не и за българите. Няма какво да се лъжем. Хриситияните в България са по-малко от 0.1% от населението. Това че ходиш един път в годината да обикаляш някоя църква и да боядисваш яйца не те прави християнин. Българите като цяло повечето са юдеисти, защото се кланят на парите и нямат други ценност освен кеша. Няма какво да се лъжем. Така е!
6
16
 
5
 
! Отговори
Православна преди 1 месец
На днешния свят ден е прието да се коли млечно теленце за принасяне в жертва на Добрия Бог. Топят се пръсти в кръвта на закланото животно и се рисуват кръстчета по челата на вярващите миряни. Гадае се бъдещето по петната от жертвената кръв и се тълкува миналото по подредбата на оглозганите кокали.
5
4
 
7
 
! Отговори
Слава Богу! преди 1 месец
Слава във висините Богу и на земята - мир, между човеците - благоволение.
4
9
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Е, щом е най-тъжния ден само за християните, значи на мен като атеист нищо не ми пречи да си сипя още отсега една водка, да си пусна музика и да ми е весело, че моята ще дойде, за да правим sex :))))))))
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И понеже редакторките няма да ви кажат, а и не знаят. Тъъй, дано поне някой да чуе и помисли. Агнешко не се яде на Великден, да не говорим на Разпети петък, освен ако не сте евреиБългарите някога са правили корбан с агне на Гергьовден , който е след Великден. Евреите ядат агне на Пасха и това е по съвсем друг повод. Не е съвпадение, че Христос е разъпнат именно в навечерито на техния пасхален Шабат. Не яжте агнешко , само подхранвате техния Йехова, заради който Синедриона разпъва. Христос
2
4
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Те явно си правят подигравка и не разбират че вярата в Христос може и също така,спасява животи.Неслучайно на Кръстовден празнуват пожарникари.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Редакторите , четете какво пишете преди да публикувате! Как е бил погребан Христос на разпети петък?! Първо го разпъват на Голгота и това става в петък привечер, чак в събота го свалят от кръста. Хайде малко по сериозно!