Скандалът се разгаря: Костите на Фердинанд нямат място в България

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов с критика към инициативата
13 май 2024 10:53, Петър Бойчев
317
Скандалът се разгаря: Костите на Фердинанд нямат място в България
Снимка Фейсбук

Новината, че до месец тленните останки на цар Фердинанд I се връщат в България отново разбуни историци и общественици. Те ще бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на двореца "Врана" в София, съобщиха от фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

В момента тялото на бившия български монарх е положено в криптата на католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, където той умира през 1948 г.  Развоят на събитията около една от най-спорните фигури в родната история предизвика противоречиви коментари. Своето мнение изказа във Фейсбук бившият кмет на Пловдив и настоящ общински съветник Славчо Атанасов.

„Аз съм един кърпач. Баща ми продъни чувала и аз сега, с иглата, трябва да го съшивам.“ Това са думи на българския цар Борис Трети по адрес на наследството, което получава от баща си Фердинанд. И тази сурова оценка е изключително вярна.

Благодарение на Фердинанд, България достига до две национални катастрофи. Понася тежки териториални загуби и остава да граничи сама със себе си. Близо 200 000 души са убити, а над 600 000 осакатени, заради военните авантюри, в които този цар въвлича страната ни.

Българите трябва да изплащат милиарди репарации, а абдикиралият Фердинанд се оттегля с два вагона от националното ни богатство към немското си имение в Кобург.

Още по темата
След него, новият цар, собственият му син Борис, така и не го допуска да стъпи отново на българска земя, въпреки многократните молби. Защото ясно съзнава „заслугите“ на баща си, станал причина за разорението на българските земи, унищожил съдбите на стотици хиляди, превърнал още толкова в несретни бежанци и бутнал държавата към най-тежката й криза в новата ни история.

А тя свидетелства: целият Генерален щаб на българската армия, начело с генералите Фичев и Савов, изрично предупреждават и настояват пред Фердинанд да не влизаме във война, която не можем да спечелим.

Но на 16 юни 1913 година самоувереният и надменен монарх взима идиотското решение да въвлече страната в катастрофа, като разпалва Междусъюзническата война.

Генералите му обяснавят, че всичките ни съседи ще се обърнат срещу нас, така и става. България търпи първата си национална катастрофа и от победител в Балканската война срещу Турция, благодарение на Фердинанд, се превръща в аутсайдера на Балканите.

Същото прави и по-късно, когато пренебрегва съветите на политици и военни да пази неутралитет и България воюва срещу целия свят в Първата световна война и записва Втората си национална катастрофа.

Фердинанд няма място в България. Неговите останки тук ще поругаят костите на стотиците хиляди загинали заради глупостта и арогантността му като владетел. Съгласен съм, за мъртвите или хубаво, или нищо. Но това не се отнася за управниците. За тях се произнася историята. А тя отдавна е сложила клеймото си върху тази историческа личност.

И направо не ми го побира умът, каква наглост е нужна, за да могат от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна" да заявяват, че с връщането на останките тук, ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ. По-абсурдно нещо скоро не съм чувал.

Това деяние е антибългарско и то накърнява паметта на всички, дали живота си за защита на Отечеството. Няма българско семейство, в което да няма жертва, заради неадекватните решения на Фердинанд. В името на историческата справедливост, нека прахът му си почива в криптата на католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, където е сега. Пък който има желание да се поклони, самолетният билет до там е по джоба на всеки.

И ако наистина за България е важно да върне в лоното си цар, то това безапелационно е великият ни държавник Цар Самуил, който води епична 40-годишна битка с най-голямата средновековна империя за оцеляването на държавата ни.

И точно неговите останки не заслужават подземието на Солунския исторически музей, където се намират в момента. Крайно време е костите му да намерят покой у дома - баща му, комит Никола е управител на Средец, Софийска област и той е роден там. За този величав наш владетел обаче, няма създадени комитети. И държавата ни не прави нищо, за да реши този исторически проблем с Гърция. Защото това е и държавнически проблем.

Каквото е и връщането на Фердинанд. Историята е дала ясна оценка за този човек. Но българската държава в момента оглушително мълчи. И съм сигурен, че след месец, когато останките на Кобурга пристигнат в двореца „Врана“, повечето политически първенци ще се наредят на опашка, за да сгънат гръбнак пред тях.

А древните римляни отново ще се окажат прави: „Тежка е царската корона и не всяка глава може да я носи“. В случая по-важна е главата, която отново е на път да произведе тежка политическа глупост, която дълго и тъжно ще отеква в българската история", пише във фейсбук Славчо Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честно казано, все ми е тая, къде ще са му кокаляците на Фердинанд, но на цар Борис 3, може да направите някакво място за почитание, ако не гроб, то поне бюст или паметник, той заслужава, все пак се е постарал доколкото може да ни опази през ВСВ, а и да не забравяме, че това вероятно му е коствало доста усилия и може би смъртта. Със сигурност е убит от немци, американци или англичани(за англичните е по-малко вероятно). Цар Борис не е имал власт над политическата класа, не е имал достатъчно власт
229
19
 
3
 
! Отговори
ЕЛИ преди 1 месец
ЦАР ФЕРДИНАНД СЪЗДАДЕ БЪЛГАРИЯ--ОТ ЕДИН НАРОД С АНАДОЛСКИ ПРИВКУС И ОБЩЕСТВЕН РЕД,ЦАРЯТ СЪЗДАДЕ ЕВРОПЕЙСКА АДМИНИСТРАЦИЯ ,СЪЗДАДЕ АРМИЯ ПО ГЕРМАНСКИ ОБРАЗЕЦ, ТОЙ ФЕРДИНАНД Е В ПЪТИ ПО ВЕЛИК ОТ ВСИЧКИ НАШИ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИЦИ
228
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турция заграбва българските земи от Одринска Тракия. През Балканските войни, всички народи на Балканите, се обединяват , с цел да изтласкат турците и Османската империя извън Балканския полуостов, най-тежките и сериозни битки, ги водят българите, а докато водят битките срещу турците, сърби и гърци се наговарят зад гърба на българите и заграбват земите с около 90% българско население, традиционно български земи и си ги разделят помежду си. България губи и излаза си на Средиземно море.
227
3
 
8
 
! Отговори
Защо преди 1 месец
До Анонимен 240--И без това България е сборище на некадърни, алчни и продажни управници така че един повече или по-малко ... карай. Само едно не ми е ясно: Защо в България винаги утайката на обществото изплува винаги най-горе?
226
3
 
3
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
Тук някакъв всезнайко пише, че Русия, Австрия /Хм, тогава е Австро-Унгария/ и Русия били против Независимостта на България. Точно обратното е, ама сега всеки *** коментира във Фейса. Май е време да се установят някакви наказания, поне глоби, за лъжи и простотии.
225
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
виновника за две национални катастрофи бяга с нов локомотив и вогони с имущество -като пристига в германия казва че е изгонен защото е защитавал интересите на германия до смърта си е стипендиант на германската държава - даже и след втора световна защото само на нея е слеужил- губим още една българия заради неговото управление - да си съэюзнек на турците 2 години след като са изселили и избил 300 000 българи от одринска тракия си е направо за разстрел- над милион са загиналите българи
224
8
 
6
 
! Отговори
Дочо преди 1 месец
Жалко е когато един противен комунист се изказва за този, който създава независима България. И кой загуби Солун и Беломорието, както и Босилеград и Западните покрайнини? Борис или Фердинанд? Ама аман от *** ***! България на 3 морета, а Борисе? Защо не могат да ти намерят костите и сърцето? А какво ви е виновен Цар Фердинанд? !е е изнесъл 2 вагона злато в Германия? А защо в музея на последният султан на Египет има Български ордени, оръжие и злато, изнесени от Царчето крадливо наречено Симе
223
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да нямат място??? Та той е Фердинанд Български!!
222
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Костите на цар Фердинанд трябва да са в България, а милиционерите като Славчо трябва да са извън България.
221
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борис Трети не е допускал Фердинанд в България,защото е бил загрижен за престола си и за наследяването от сина си.Толкова омазан и мразен е бил Фердинант в България.
220
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О, неразумний юpoдe, защо се срамиш да се наречеш българин? П. Хилендарски задава този въпрос през 1762 г., когато българите се турчеели, а 120 г. по-късно чуждо-западно поклонникът Стефан Стамболов докара някакво германо-австро-унгарско ЛГБТ и го инсталира за "владетел" на освободената от руския народ България.
219
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фердинанд отнесе цялата историческа вина за така наречените "национални" катастрофи, въпреки, че голяма част от "заслугата" за тези катастрофи принадлежи на генералния щаб на армията, на настроенията сред обикновените войници и в обществото. Ако не беше започнал Междусъюзническата война сега щяхме да го обвиняваме, че не е направил нищо за да спаси Македония от Сърбите. Къде е отговорността на генералния щаб за това, че го съветват да започне настъплени през 1913?
218
5
 
7
 
! Отговори
ПРАВ Е НАПЪЛНО преди 1 месец
СЛАВЧО АТАНАСОВ
217
0
 
7
 
! Отговори
Освен преди 1 месец
Във факултето няма къде другаде достойно място за крадливеца и убиеца!
216
0
 
8
 
! Отговори
Га крадаха, преди 1 месец
Не риваха!
215
4
 
15
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Тук са не е родината на кобургите? Я марш от тука крадливото им племенце!
214
17
 
13
 
! Отговори
Цитат от коментар преди 1 месец
Фердинанд има своите кусури, но е направил много за България. Когато той обявява нашата независимост, го прави въпреки всички - против са Германия, Австрия, Русия, Англия и др., но въпреки всичко той обявява независимост. Братя българи, четете история, не се връзвайте на милиционерски провокации....Та,разбрахте ли сега колко много е загрижена била и тогава Европа за България?Браво на автора!
213
0
 
15
 
! Отговори
Роза преди 1 месец
Фердинанд е част от миналото ,а пред нас и нашите деца е бъдещето!Това ли е най-важния въпрос сега?!Още един опит да се отклони вниманието на хората от наболелите проблеми и да се умува какво е направил Фердинанд за БГ и какво не е направил!Оставете умрелите да почиват спокойно в гроба и гледайте живите!
212
3
 
9
 
! Отговори
Да си ги задържат! преди 1 месец
И да върнат краденето. Лешояди!
211
1
 
3
 
! Отговори
Нямат! преди 1 месец
НЯМАТ!