Може ли всеки да е екскурзовод? От бранша искат регулация

Некачествените кадри съсипва туроператора и имиджа на страната
29 май 2024 17:22, Анисия Иванова
26

Може ли всеки да бъде екскурзовод? Този въпрос поставиха от бранша след сигнал в Комисията за защита на конкуренцията, че има човек, който не е практикувал професията от 2016 г. и сега отново трябва да се яви на изпит за придобиване на правоспособност.

"За да започне човек тази професия и да я практикува, трябва да има един режим на квалификация и регулация. По тази логика, на всеки с шофьорска книжка, да му дадем една табела "такси" и да започне да вози пътници. Какво ще стане? Хаос. По същата логика е и в този сектор. Човек, който е учил история или география в гимназията и е попрочел нещо, не става за екскурзовод, не всеки става за тази професия", заяви Веселин Тошев от Асоциацията на екскурзоводите в България в ефира на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR Павлина Иванова от "Бъдеще за туризма" поясни, че един некачествен екскурзовод би могъл да коства работата на един туроператор.

"Чуждестранният туроператор може да си загуби клиентите, но по-лошото е, че тези клиенти ще съобщават лоша информация за нашата държава. Чуждият туроператор е частен случай, но имиджът на държавата ни се срива по този начин", подчерта Иванова.

И двамата гости са на мнение, че липсва достатъчно регулация сред екскурзоводите.

"Това е професия, която държавата заплаща за нея и ние имаме образование и професия "екскурзовод" в училищата. След като има държавна субсидия за тази професия, е абсурдно да съобщаваме, че всеки, който е прочел нещо в Google, може да разказва и да бъде екскурзовод", каза Иванова.

Тошев посочи като пример съседни държави, в които, за да стигнеш до професията екскурзовод, е необходимо да преминеш през няколко теста и практически да бъдеш изпитан от Министерството на туризма.

"Това е доста широк спектър от познания. В Сърбия се държат 8 изпита пред Министерството на туризма, а 9-ият е практически. Поема кандидат-екскурзоводът една група от министерството и ги завежда по зададен от тях маршрут. Ако го скъсат на някои от предишните изпити, има поправка. На практическия обаче няма поправка. В Гърция да станеш екскурзовод преди струваше около 15 000 лева", поясни Тошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от София
Инж. Венцислав Славков с повече информация за инцидента в БДЖ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
У съседните страни изпитите са за да са сигурни че ексурзовода говори каквото лъже държавата хората.
18
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 3 седмици
До неразбралия адвокат, изобщо нямах предвид вадене на зъболекарския стол, а по принцип, така с подръчни средства.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До haha 17 Аз ще ти отговоря вместо него. Не те прави зъболекар. Зъболечението не представлява вадене на зъби. Има и такива зъболекари които вадят ненужно зъби за да вземат парите на пациента но това са по-скоро измамници.
16
0
 
4
 
! Отговори
haha преди 3 седмици
Пиша в качеството си на действащ екскурзовод и планински водач от повече от 17 години, с малко прекъсване по време на ковида, честно да си призная, два пъти четох внимателно "статията" и нищо не разбрах.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НАПЪЛНО ЕСТЕСТВЕННО - ВСЕКИ КОЙТО ПОЗНАВА ОБЕКТИТЕ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ И МОЖЕ ДА ГИ ПРЕДСТАВИ ПО ПОДХОДЯЩ НАЧИН НА ТУРИСТИТЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕКСКУРЗОВОД. А ГИЛДИЯТА ДА СИ ДОКАРВА ВОДА ОТ ДЕВЕТ КЛАДЕНЕЦА!!...
14
1
 
7
 
! Отговори
ОТ БРАНША... преди 3 седмици
....ДА СИ НАМЕРЯТ ХОРА, ЩОМ ИМАТ ИЗИСКВАНИЯ!
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бил съм охрана баш на ценъра на Варна, жените в магазина ме караха да гоня една сурия хора, естествено аз ги гоних, екскурзоводите ми се караха, явно аз съм виновен за всичко... :)))
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Caмо в ИТ бранша всеки може да е ИТ специалист, какъвто и да е, защото, цитирам "Има глад за кадри!". :))) Иначе явно за всички други професии трябва да си учил и да знаеш нещо. Ще рече човек, че докторите днес много знаят и са много полезни и са им малко 10 000 лв заплата и затова българите са най-болната нация в целия свят. Или защо не може всеки да е юрист. Нещо е опасно за здравето ли? А архитект? Всичко софтуер им го смята.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наистина не всеки може да е екскурзовод, дори има такива които уж са, но реално не стават. Не случайно има различни професии. Не всеки който кара кола става за шофьор или който е превързал няколко рани и вече е медик, както тези които сервират в къщи да стават за сервитьори. В магазини, бензиностанции и др. карат работещите да чистят, а това си е отделна длъжност и трябва да има назначен човек. При нас всичко е през просото. В Австрия в Била, Кауфланд, Лидъл това няма как да се случи.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Що да не може? Това е все едно да не мога да си поправя мивката щото не съм с квалификация за водопроводчик.
9
0
 
8
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 3 седмици
ИСКАМЕ РЕГУЛАЦИЯ И ОБРАЗОВАТЕЛЕН ТЕСТ ЗА " НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ"----АМАН ОТ НЕУКИ И ПРО СТИХОРА В ПАРЛАМЕНТА....!!!
8
0
 
7
 
! Отговори
мак преди 3 седмици
За 240 индивиди в нс има ли регулации?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скоро и за метачите на улици ще искат правоспособност. Никой клиент няма да пострада физически или материално ако екскурзоводът се издъни.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия фирми само крадната от държавата данъци и после пак държавата им е виновна.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като са некачествени ще не ги обучават. Не стига че няма хора заради ниските заплати ами и не искат и да плащат за образованието им.
4
0
 
3
 
! Отговори
Боклуци преди 3 седмици
Забранявайте колекторските фирми и чси тата долен и пробит комунистически *** такъв !
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да вземат да въведат услуга "придружител" за тези, които нямат необходимите знание и опит да са екскурзоводи. Има много хора, които сами искат да си обикалят по обекти в чужбина или из България, но биха искали някой за компания ако пътуват сами с влак или автобус.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те още не са регулирала измамницитебчбб "брокери, та ще се сетят за екскурзоводите.
1
0
 
15
 
! Отговори
А може ли преди 3 седмици
Всяка кифла да е брокер?!

Спонсорирани публикации