40% от българите са пушачи

На първо място сме в ЕС по тютюнопушене
30 май 2024 15:16, Инна Ангелова
33
40% от българите са пушачи
Снимка: Pixabay

Около 40% от българите са пушачи, а страната ни е на първо място по тютютнопушене в Европейския съюз. 32% от децата на възраст между 13-15 години също пушат. Данните са представени по повод Световния ден за борба с тютютнопушенето, който се отбелязва на 31 май.

На събитие в резиденцията на британския посланик в България беше представена негативната статистика. Употребата на цигари е основна причина за появата на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Над 90 600 българи страдат от това заболяване, като броят им през последните години непрекъснато се увеличава. Честотата на заболяването у нас е значително над средното за Европа и обхваща над 10% от населението, пише БНТ.

"Употребата на тютюн е причина за смъртта на 8 млн. човека всяка година в световен мащаб, а ХОББ засяга 1 на всеки 10 души над 40 години и е третата водеща причина за смърт в света. С течение на времето излагането на тютюневия дим уврежда белите дробове и дихателните пътища, а тази дългосрочна експозиция може да причини ХОББ. Статистиката сочи, че пушенето е причина за 8 от 10 смъртни случай, свързани с ХОББ", каза търговският директор на посолството на Великобритания в България г-н Тим Буйсере.

Д-р Михаил Михов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари обясни връзката между тютюнопушенето и появата на ХОББ. Специалистът допълни, че ако преди 45-годишна възраст спрем цигарите, рискът от развитие на ХОББ намалява.

"Отказът от употребата на цигари може да намали уврежданията на репродуктивното здраве и фертилитета. За съжаление обаче, независимо че тютюнопушенето може да доведе до ХОББ и да повлияе изключително негативно на здравето на човек, данните сочат, че 35% от пациентите с това заболяване продължават да употребяват тютюневи изделия. А едва между 10 и 40% от болните се придържат към лечението", заяви д-р Михов.

"ХОББ е трета водеща причина за смърт в света. Приблизително 384 млн. имат ХОББ в световен мащаб, като 70% от пациентите с ХОББ може да са недиагностицирани. По данни на СЗО от 2019 год. ХОББ е водеща причина за смърт в България след исхемичната болест на сърцето, инсулта и хипертоничната болест на сърцето. Пациентите с ХОББ често имат и други заболявания, които могат да окажат влияние върху хода на заболяването ", обясни пулмологът доц. д-р Динко Вълев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЦИГАРАТА е БЕБЕРОН за възрастни. ПУРАТА няма да ви кажа като какво е.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До СУФ, абстиненцията е в главата ти :) Отказването на цигарите е лесно. Въпрос на малко воля. Габор Мате е добър автор на книга по темата. Успех!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 22, французите пушат повече от нас ;) Иначе поздравления! Не пуша и аз от едно 15 години. На същото мнение съм!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те другите жулят "козове"
23
3
 
1
 
! Отговори
Рендето преди 1 месец
А, по Алкохол и Дрога??? Щоту според мен Алкохолизмъ и Наркоманиятъ са Истинският Бич на съвременното общество, а не тютюнопушенето!!!!!
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отказах ги преди пет години след 20 години пушене. Чувствам се прекрасно и се чудя, как съм могъл да пафкам толкова време. Няма друга държава, в която жените да вървят по улиците и да смърдят. Тотална гадост, а те сигурно си мислят, че са много важни.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пушенето е най голямата въдица за балъци. Хем си даваш парите, хем си прецакваш здравето. Реално от пушенето нямаш абсолютно никаква полза.. Просто, навремето са ти втълпили в кухата глава, че така изглеждаш по-мъжествен.
20
0
 
4
 
! Отговори
До М преди 1 месец
добре де, в Европа е декриминализирана и марихуаната, пак сме в челните места по употреба и то непълнолетни, забрани и наказания не работят
19
0
 
4
 
! Отговори
СУФ преди 1 месец
Още се опитвам да ги откажа, обаче никой не ме черпи, за да откажа :) Абстиненцията е непоносима. :)
18
4
 
3
 
! Отговори
Мъж преди 1 месец
Кое е най-гнуссното нещо на света? Да видя някой педаляк на улицата зад мен си дърпам хубаво от цигарката.. И онзи да ми се натиска и да иска да ми духа отпред ми духа.. Стойте си у вас, педаляци, никой не ви е длъжен да ви греда женствените физиономии и да ми слуша как пъшкате и пуфкате като разгонени крави докато ние мъжете си пушим.
17
1
 
8
 
! Отговори
В българия преди 1 месец
всяко дете си купува свободно, цигари, вейпове, алкохол.........................
16
9
 
6
 
! Отговори
До deep zone преди 1 месец
Стой си вкъщи като ти пречи цигареният дим.
15
2
 
7
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 месец
Ванка, спри цигарите и няма да ти свършват парите седмица преди заплата :) Просто и елементарно е! Oсвен това дробовете ти няма да бъдат черни и черният ти дроб да се чуди кви са тия двамата допълнителните :D И няма да бухаш като развален комин в Марица Изток!
14
8
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Да не мислите че пуша от радост? Не от безпаричие и стрес пуша. По 2 кутий на ден пуша защото 1 седмица преди заплата свършвам парите и ми се налага да тегля барз кредит до заплата за да има какво да ядеме.
13
3
 
3
 
! Отговори
Ko? He! преди 1 месец
"""На събитие в резиденцията на британския посланик в България беше представена негативната статистика""" Тоа па ша ми каже дали да не пуша! Ърш бе!
12
2
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Който не уважава тялото и живота си да пуши, а за първото място евала горд съм че сме първи в нещо.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1 защото си ***, като гъдулка. Вземи прочети колко пари генерират тези дне неща и после виж кой внася и произвежда в България. Да не мислиш че на някой му пука за твоето здраве ? Първо ще плащаш 30г на едните за зависимостта си... после ще отидеш при другите им авери в болниците и химийте да те лекуват.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7, две причини за да не разбираш: 1. Липсва ти житейски опит. 2. Не четеш достатъчно книги.
9
5
 
3
 
! Отговори
а и повече преди 1 месец
ами законно е . А друсачи са 15 процента . метадонови програми , зарязани деца , разводи . Здравословния живот е тема за крякане и да се избиват хората . без захар , не пуши , не пии , не оправяй омъжената съседка , стискай парите , Отслабни , не яж месо . Половината фантасмагораджии хванаха Рак - кети , чарлз , а в юса спортисти активно пушат трева и вземат кока . контрабандата носи и тук . Рака е от прахови частици . няма значение дали *** сирене или само спанак . докторите са дебели и пушат
8
1
 
6
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
До М, щот откакто наркотиците са криминализирани... няма потребители!?!?!? ХАхахахахахахахахахахаха Много се смея в този "форум". Как пък един мислещ не се появи да коментира?