Ракетата, която не обърна войната, но обърна света, скърши животи

Преди 75 години бе извършен първият успешен тест на Фау-2
56

Тест на Фау-2 през лятото на 1943 година. Снимка: wikipedia

Годината е 1942, датата – 3 октомври. Германският учен и инженер Вернер фон Браун, заедно с негови сътрудници на германския изследователски реактивен център в Пенемюнде, извършва първия успешен тест на нещо невиждано към този момент - първата в балистична ракета в света, останала в историята с името Фау-2 (V-2).

Третият ден от октомври, 1942-ра година, е първият ден от една нова ера – тази на космическото пътуване, заявява полк. Валтер Дорнбергер, лидер на програмата, веднага след успешния тест. И както историята ще покаже – ще се окаже прав.

Още по темата

Тъй като светът е в голяма война, целта на новата ракета е ясна - да обстрелва цели на територията на враговете на Райха - Великобритания, Франция и Белгия и да обърне негативния за Третия райх развой на Втората световна война. По време на изпитанията "Фау-2" се издига на височина от близо 200 км при вертикално тестово изстрелване и затова се счита, че тази ракета е и първият продукт на човечеството, който е достигнал Космическото пространство.

Всъщност, ракетите "Фау-2" не успяват да извършат основната си цел – да обърнат развоя на войната. Особено в началото те често не успяват да поразят целите си. И все пак те са оръжие, непознато до този момент. Ракетата е с дължина 14,3 м и максимална стартова маса 13 т. Двигателят е течногоривен, а "Фау-2" развива максимална скорост около 5760 км/ч. Бойният й радиус е 320 км.

Нападенията с ракети "Фау-2" срещу Великобритания започват на 8 септември 1944 г. Първата ракета пада в лондонския район Чисуик в 18:43 часа, като убива трима души и ранява 17. Ракетите са изстреляни от артилерийско поделение под командването на СС-групенфюрер и генерал-лейтенант Ханс Камлер, дислоцирано край Хага. Предполага се, че до края на войната са изстреляни повече от 4000 ракети Фау-2. Но от тях около 3000 достигат целите си. А последната ракета е изстреляна на 5 април 1945 г. Любопитно е, че близо четвърт век след края на Втората световна война, министър на въоръженията и военната промишленост в Третия Райх Алберт Шпеер прави интересно признание като заявява, че е допуснал грешка, предпочитайки балистичната ракета "Фау-2" пред зенитната "Васерфал".

В крайна сметка близо 30 000 души са загубили живота си заради "Фау-2". Немалка част от тях обаче не са обстрелвани граждани, а концлагеристи от лагера "Дора" и военнопленници, които са принудени да работят до пълно изтощение в тунелите на подземния комплекс "Мителверк" край Нордхаузен, където се монтират ракетите.

За превръщането на Фау-2 в серийно произвеждано оръжие главна заслуга има и инженер Конрад Вандемберг. Във времето, когато вече значителна част от немската индустрия е унищожена от бомбардировките, а Третия райх почти е загубил войната, Вандемберг създава и организира ракетното производство на конвейр в подземен завод, недосегаем за ударите на англо-американската авиация. Със сглобяването на ракетите са заети 20 000 концлагеристи и военнопленници. Голяма част от тях умират на "работното си място".

И макар Фау-2 да не успява да обърне развоя на войната и да е виновна за отнемането на хиляди човешки животи, тя е огромен технологичен скок за развитието на човечеството. Не случайно експертите я приемат за първия пряк предвестник на космическата надпревара, изпращането на човек на Луната и на съвременните космически апарати, които сега летят извън нашата система. Точно разработването на Фау-2 е позволило по-късно завладяването на космоса, тъй като след войната Фон Браун се отдава на служба на мисиите Аполо, отвели американците на Луната.

За да не попадне в руски ръце, от които най-много се е страхувал, Вернер фон Браун се споразумява с американците и след края на войната работи в САЩ като технически съветник към ракетната програма на САЩ. През 1950 г. е прехвърлен в Хънтсвил Алабама, където 10 години оглавява Редстоунската ракетна програма. През 1960 година става директор по разработката на операциите в центъра на НАСА - "Д. Маршал" в Хънтсвил, Алабама.

Лично той отговаря за разработката на Сатурн V — ракетата, използвана в програмата Аполо за пилотиран полет до Луната. А учените от НАСА признават, че той е истинският създател на Американската космическа програма. А Фау-2 остава в историята като ракетата, която не обърна войната, но обърна технологичното развитие на човечеството. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
65
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ако Хитлер можеше да види сега как по Алексъндър плац в Берлин се разхожда бременна емигрантка, която бута детска количка заедно с още три деца покрай нея, изхранвани от немската социална система не ще се преобърне в гръба, а ще се върти като чеверме нон-стоп.... На всичкато отгоре тези се изживяват като немци и са нахални в преследване на "полагащите" им се помощи.... И каква е ползата от Фау-2????
24
26
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руска направа е туй. Аз имам един руски учебник за шофьора от 1951, много хубав. Та там пише, дето всичко е всъщност е измислено от русняци. Например делкото е на един мичман-самоучка от Балтийския флот. А Путилов и Хлобов събрали чаркове от стари Фордове и създали първия автомобил в света с ДВГ.
23
10
 
24
 
! Отговори
PD преди 6 години
Цялата работа е типична авантюра в западен стил. Благородник мечтател, пленен от идея прочетена в някоя книга, намира начин да си финансира дейността, чрез военния бюджет. От цялата работа, остава перченето, колко са новаторски, а ефективността им клони към кръгла нула. И не само с ракетите, с танковете, с самолетите. Проблема им е системен и идва от модела на обществото. А и постигнатите пробиви са с цената на хиляди жертви, обикновено военнопленници.Мерси от такъв технологичен модел за развите
22
20
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Немецът каква машина е! А бай Гaньо не може един пирон да произведе като хората.
21
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако тоя германски чвор не беше създал ракетата, днеска щеше да фъркаме с летящи чинии.
20
7
 
20
 
! Отговори
NASA преди 6 години
До 14Е крайна сметка има ли кацане на Луната или не? И Фон Браун можел ли е да се "разприказва"? Че са поемали големи рискове спор няма.
19
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уникални списватели "да обстрелва цели на територията на враговете на Райха - Великобритания, Франция и Белгия", хайде да речем, че по политически причини сте пропуснали основния враг на Райха - СССР. Обаче пък да пишете, че ракетата е предназначена за цели като Франция и Белгия, говори за сериозни пропуски по история.От 1940г. териториите на Франция и Белгия не са вражески за Райха, тъй като са окупирани от него та чак до септември 44г.
18
22
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Днес трети октомври трябва да е денят на космонавтиката.
17
5
 
42
 
! Отговори
Така ли? преди 6 години
До 13Хайде попрочети нещо и после се изказвай! Без десанта в Нормандия и Италия, цяла Западна Европа щеше да бъде комунистическа! Целта на този десант в Нормандия не е да разгроми Германия, а да запази Западна Европа от комунизъм. По същата причнина САЩ бързат да бомбят Япония с ядрено оръжие, защото Сталин след 9 май насочва всички сили на Червената армия в Далечния Изток. ЗаСАЩ е биложизнено важно Япония на катитулирана тях, нена СССР!
16
7
 
13
 
! Отговори
NASA преди 6 години
До Анонимен 11Да, ама не. В разработката участват американски и европейски учени. Опенхаймер, Манли, Фейнман, Лорънс и Брадбъри са американци. Половината от тях имаt Нобелови награди.
15
30
 
7
 
! Отговори
фък оф Рф преди 6 години
Сaмaтa концепция зa рaкетен двигaтел с ТЕЧНО ГОРИВО- КЕРОСИН, идвa директно от военните рaзрaботки нa Вермaхтa, чaст от които е Брaун по проектa Фaу. Зa пример Щaтите до 60- те год. се пробвaт дa изтрелят рaкетa нa твърдо гориво- пирaткa и естествено гърмят яко по всевъзможни нaчини. Зaводите нa Фaу ги гепихa блядистaнците, дизaйнa нa Сaюз с много МAЛКИ двигaтели е Фaу дизaйн. Сaтурн V е отделнa рaзрaботкa нa Брaун с 5 броя от големия двигaтел Ф1
14
27
 
12
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Дрън, дрън, без десанта в Италия и Нормандия, руснаците в най-добрия случай са щели да стигнат до Берлин в края на 1946, днес се знае че до атомната бомба са ги деляли месеци, излишно е да ти лазвам кой град щеше да е първа цел
13
7
 
15
 
! Отговори
До Наса преди 6 години
Обаче скромно пропускаш факта, че Браун още от Аполо 8 не участва в управлението на полетите в центъра Кенеди. Като изпращат астронавти на полет около Луната, след като предишните два безпилотни полети са били напълно неуспешни. Това да откажат два двигателя на първата степен и да пратиш хора на пилотирана мисия е безрасъдно.
12
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Лондон е висял на косъм и треперел денонощно, дори самия Чърчил осъзнава че Англия е второстепенна сила от съюзниците и решенията се вземат от американци и руснаци. В добавка на това, войната на Изток германците я губят още през 1943г. с краха на операция Цитадела. и след нея Хитлер става дефанзивен на Изток. Това че си русофоб, не означава че трябва да изкривяваш фактите и да казваш на черното бяло
11
6
 
21
 
! Отговори
фък оф Рф преди 6 години
Фон Брaун е човекa върху чиито идеи стъпвa дори бъдещия БФР ( BFR) зa Мaрс нa Мъск. С еднa думa велик ум!
10
18
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко, че загубиха войната, защото сега Европа щеше да е по-добро място за живеене.
9
4
 
34
 
! Отговори
NASA преди 6 години
Аполо 11 каца на Луната през 1969 година. Фон Браун напуска NASA през 1972. Имал е цели три години да се "разприказва", само че откъде да е знаел, че толкова години по-късно разни умници, ще измислят конспиративни теории.
8
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то и ядрената бомба е създадена от европейски учени. Най вече германци и италиянци. Американците нямат нито един ядрен физик участвал в разработката.Защото още тогава са били тъъпа нация
7
32
 
16
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Няма нищо по-гадно от руския ***!
6
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарето от Кремъл да благодарят на американците и англичаните, че едно проталане на войната с още 6 месеца и Масква щеше да джам сити)